ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Είναι αδύνατο να κερδηθεί ένας πυρηνικός πόλεμος, δηλώνει ο Τζο Μπάιντεν-Ζητά την αύξηση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι «παραβίασε ξεδιάντροπα» τις ιδρυτικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. «Αυτός ο πόλεμος καταστρέφει το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει, πολύ απλά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, καταγγέλλοντας την εισβολή ενός μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη γείτονά του.

«Είναι αδύνατο να κερδηθεί ένας πυρηνικός πόλεμος», δηλώνει ο Τζο Μπάιντεν

«Είναι αδύνατο να κερδηθεί ένας πυρηνικός πόλεμος και δεν πρέπει να εξαπολυθεί», δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. «Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», συνέχισε, αποκαλώντας παράλληλα τις απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων «επικίνδυνη περιφρόνηση» των ευθυνών της για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε επίσης τη Ρωσία ότι «παραβίασε ξεδιάντροπα» τις ιδρυτικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. «Αυτός ο πόλεμος καταστρέφει το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπάρχει, πολύ απλά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, καταγγέλλοντας την εισβολή ενός μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη γείτονά του.

Η Ρωσία «παραβίασε ξεδιάντροπα» τις ιδρυτικές αρχές του ΟΗΕ, δηλώνει ο Τζο Μπάιντεν - Ζητά την αύξηση του αριθμού των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι «παραβίασε ξεδιάντροπα» τις ιδρυτικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, γύρω από τον οποίο κάλεσε όλες τις χώρες, δημοκρατικές ή μη, να ενωθούν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επέμεινε ότι ο θεσμός βασίζεται στη «σαφή απαγόρευση της κτήσης με τη βία εδαφών γειτονικής χώρας» και πρόσθεσε, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι αυτός ο πόλεμος απειλεί το δικαίωμα ύπαρξης της Ουκρανίας ως κράτος.

Αντιμέτωπος με την εισβολή που εξαπέλυσε μια χώρα που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Μπάιντεν θεώρησε επίσης ότι είχε έρθει η ώρα να μεταρρυθμίσει αυτό το σώμα, που συχνά παραλύει από τη χρήση του δικαιώματος βέτο.

Συμβούλιο Ασφαλείας

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε «να αυξηθεί ο αριθμός των μελών, μονίμων και μη» του Συμβουλίου Ασφαλείας, ώστε να μπορούν να εκπροσωπούνται χώρες από την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Αυτός ο σημαντικός οργανισμός έχει επί του παρόντος πέντε μόνιμα μέλη: τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα.

Ο Μπάιντεν, αφού επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η δημοκρατία είναι το καλύτερο πολίτευμα, επικέντρωσε τις επιθέσεις του στη Ρωσία, αλλά υιοθέτησε έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο με τον μεγάλο αντίπαλο, την Κίνα.

«Επιτρέψτε μου να μιλήσω ευθέως», είπε. «Οι ΗΠΑ δεν αναζητούν σύγκρουση. Οι ΗΠΑ δεν αναζητούν ψυχρό πόλεμο» με την Κίνα, είπε ξανά ο Τζο Μπάιντεν, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά ότι η αμερικανική θέση για την Ταϊβάν, ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο θέμα, δεν έχει αλλάξει.

Αφού ο Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε σήμερα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, «επικίνδυνες» δηλώσεις σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, ο τελευταίος είπε: «Ένας πυρηνικός πόλεμος είναι αδύνατο να κερδηθεί και δεν πρέπει να προκληθεί».

«Θαρραλέες γυναίκες του Ιράν»

Επιβεβαιώνοντας τη βούληση των ΗΠΑ να συνεχίσουν να εμπλέκονται στον έλεγχο και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, δήλωσε επίσης: «Δεν θα επιτρέψουμε στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», δηλώνοντας την προτίμησή του για έναν διπλωματικό δίαυλο ώστε να αποφευχθεί αυτό.

Επίσης για το Ιράν, είπε: «Στεκόμαστε δίπλα στους θαρραλέους πολίτες και τις θαρραλέες γυναίκες του Ιράν, που διαδηλώνουν αυτήν τη στιγμή για να υπερασπιστούν τα πιο βασικά δικαιώματά τους».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του που είχε εσκεμμένα ενοποιητικό χαρακτήρα, σε μια εποχή που ορισμένες μεγάλες αναδυόμενες χώρες έχουν αρχίσει να απομακρύνονται από τη Ρωσία, ο Αμερικανός πρόεδρος ξεκίνησε: «Ας δηλώσουμε μαζί, για άλλη μια φορά, κατηγορηματικά, ότι τα έθνη του κόσμου είναι ακόμη ενωμένα».

«Δεν είμαστε παθητικοί μάρτυρες της ιστορίας. Είμαστε οι συγγραφείς της ιστορίας. Μπορούμε να το πραγματοποιήσουμε», είπε ο Μπάιντεν, αναζωογονώντας την αισιοδοξία που χαρακτηρίζει πολλές από τις ομιλίες του.

Διαβάστε επίσης

Το πρώτο πλανητικό πείραμα του John’s Hopkins: Σύγκρουση αστεροειδή με τη Γη στις 27 ΣεπτεμβρίουΚόσμος

Ο πολυβραβευμένος διαστημικός επιστήμονας , Σταμάτης Κριμιζής, αναφέρθηκε στο πείραμα που χρηματοδοτεί η NASA και το οποίο πρόκειται να λάβει χώρα την ερχόμενη Τρίτη, 27 Σεπτέμβριο...

Έκτακτη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη μετά το διάγγελμα ΠούτινΚόσμος

Το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν μέσω του οποίου  κήρυξε μερική επιστράτευση επτά μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Έτσι λοιπόν τα ξημερ...

Μακρόν: Οι αποφάσεις του Πούτιν θα απομονώσουν ακόμη περισσότερο τη ΜόσχαΚόσμος

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει «τη μέγιστη πίεση» στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος δήλωσε έτοιμος να χρησιμοπο...

“Γιατί να συναντηθώ μαζί του; Αν αυτός είναι ο Μπάιντεν, εγώ είμαι ο Ερντογάν” – Ενοχλημένη η Τουρκία για τα F-16Κόσμος

O Ταγίπ Ερντογάν δεν κατάφερε να κλείσει ραντεβού με τον Τζο Μπάιντεν κατά το διάστημα της παραμονής του στη Νέα Υόρκη.   Μετά το «όχι» που είπαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία για αναβάθμιση...

Το διάγγελμα Πούτιν προκάλεσε αναταραχή στις διεθνείς αγορές ενέργειας – Άλμα το φυσικό αέριοΚόσμος

Αναταραχή στις αγορές ενέργειας και συναλλάγματος προκάλεσε το διάγγελμα Πούτιν. Οι ελπίδες για τερματισμό του πολέμου πριν την έλευση του χειμώνα εξανεμίζονται γεγονός που αποτυπώ...

Ουκρανία: Πώς η ουκρανική αντεπίθεση έφερε την πυρηνική απειλή του ΚρεμλίνουΚόσμος

Επτά μήνες μετά την ασθμαίνουσα ρωσική επίθεση, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προχώρησε σε πολεμική κλιμάκωση στην σύρραξη στην Ουκρανία επιστρατεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες και απειλώ...