ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής της Κίνας

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής του στρατού της Κίνας στη νήσο των 23 εκατομμυρίων κατοίκων κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε το βράδυ χθες Κυριακή.

Παρά τη δήλωση του αρχηγού του κράτους, ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε λίγο μετά τη μετάδοση της συνέντευξης πως η πολιτική της Ουάσινγκτον όσον αφορά το ζήτημα της Ταϊβάν «δεν έχει αλλάξει».

Ερωτηθείς στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή 60 Minutes του τηλεοπτικού δικτύου CBS εάν ο αμερικανικός στρατός θα υπερασπιζόταν την Ταϊβάν, που η Κίνα θεωρεί αποσκιρτήσασα επαρχία της προορισμένη να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα στο μέλλον, ο κ. Μπάιντεν απάντησε «ναι, εάν πράγματι γινόταν επίθεση άνευ προηγουμένου».

Όταν πιέστηκε να απαντήσει αν εννοεί πως αντίθετα με ό,τι συνέβη στην Ουκρανία, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα εμπλέκονταν σε πόλεμο εναντίον της Κίνας σε περίπτωση εισβολής στην Ταϊβάν, ο κ. Μπάιντεν απάντησε μονολεκτικά: «ναι».

Ο αμερικανός πρόεδρος είπε μολαταύτα πως πρόθεσή του δεν είναι να «ενθαρρύνει» τις αρχές της νήσου να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν. «Αυτή είναι δική τους απόφαση», δήλωσε.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα της επικράτειάς της παρά το ότι η νήσος έχει δική της κυβέρνηση μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949.

Σε επτά δεκαετίες, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας ουδέποτε κατέλαβε στρατιωτικά τη νήσο, επισήμως τη Δημοκρατία της Κίνας, το καθεστώς που κυβερνούσε άλλοτε και την ηπειρωτική Κίνα αλλά πλέον δεν ελέγχει παρά μόνο το νησί.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε ξαναπεί στα τέλη του Μαΐου ότι οι ΗΠΑ θα επενέβαιναν στρατιωτικά για να στηρίξουν την Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής εισβολής, προκαλώντας οργή στο Πεκίνο.

Κατόπιν φάνηκε να ανασκευάζει τη δήλωση αυτή, διαβεβαιώνοντας πως παραμένει προσηλωμένος στη «στρατηγική αμφισημία» της Ουάσινγκτον, τακτική εσκεμμένα ασαφή.

Η «στρατηγική αμφισημία» συνίσταται για τις ΗΠΑ στο να απέχουν να πουν καθαρά αν θα επενέβαιναν στρατιωτικά υπέρ της Ταϊβάν σε περίπτωση κινεζικής επίθεσης. Αυτή η προσέγγιση, που ισχύει επί δεκαετίες, επέτρεψε να διατηρηθεί ως αυτό το στάδιο ορισμένη σταθερότητα.

Η πίεση στην Ταϊβάν επιτάθηκε αφότου ανέλαβε την εξουσία στο Πεκίνο ο Σι Τζινπίνγκ, πριν από δέκα χρόνια. Ο κ. Σι θεωρεί την «ενοποίηση» της Κίνας με την Ταϊβάν μέρος του σχεδίου του για τη «μεγάλη ανανέωση» της Κίνας.

Οι εντάσεις ΗΠΑ/Κίνας έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών τον περασμένο μήνα. Το Πεκίνο προχώρησε σε στρατιωτικά γυμνάσια ευρείας κλίμακας γύρω από την Ταϊβάν, κάνοντας επίδειξη δύναμης άνευ προηγουμένου, σε αντίποινα για την επίσκεψη στην Ταϊπέι που έκανε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, η Νάνσι Πελόσι.

 

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Πιο δραστικά μέτρα από την Κομισιόν για τις τιμές του φυσικού αερίου ζητά ο Σαρλ ΜισέλΚόσμος

Πιο δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των τιμών του φυσικού αερίου, ζητά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο POLITICO. O Σαρλ Μισέλ λ...

Η κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ σε αριθμούς – Πάνω από 10.000 αστυνομικοί επί ποδόςΚόσμος

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στο Λονδίνο και εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο αναμένεται να παρακολουθηθούν την κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ σήμερα Δευτέρα, μετά από δέκα ημέρες ...

Ανάλυση CNN: Μπορεί ο «Στρατηγός Χειμώνας» να ευνοήσει ξανά τους Ρώσους;Κόσμος

Μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, φαινόταν ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα περνούσε στους σκληρούς χειμερινούς μήνες, χωρίς καμία πλευρά να σημειώνει αξιοσημείωτη πρόοδο. Αυτό άλλαξε με...

Οι Βαλτικές χώρες και η Πολωνία περιορίζουν δραστικά την είσοδο για τους Ρώσους πολίτεςΚόσμος

Τα τρία κράτη της Βαλτικής Θάλασσας -Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία- και η Πολωνία θέτουν σήμερα από κοινού σε εφαρμογή περαιτέρω περιοριστικά μέτρα για τη μείωση των Ρώσων που θα μπο...

Το 64% των Bέλγων ανησυχεί για τους αυξημένους λογαριασμούς στην ενέργειαΚόσμος

Ανησυχία για τους αυξημένους λογαριασμούς στην ενέργεια εκφράζουν οι Βέλγοι. Περίπου το 64% των πολιτών φοβάται ότι δεν θα μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς ενέργειας, σύμφωνα μ...

Mελέτες: Η πανδημία Covid-19 σχετίζεται με αυξημένα περιστατικά πρόωρης εφηβείας στα κορίτσιαΚόσμος

Ένας αυξημένος αριθμός κοριτσιών έχει εισέλθει πρόωρα στην εφηβεία στη διάρκεια της Covid-19 σε σχέση με πριν την πανδημία, ανέφεραν Γερμανοί επιστήμονες. Μερικές μελέτες δείχνουν ...

Τα αποθέματα ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως περιέχουν 3,5 τρισεκατ. τόνους CO2, δείχνει απογραφή άνευ προηγουμένουΚόσμος

Τα παγκόσμια αποθέματα ορυκτών καυσίμων περιέχουν το ισοδύναμο 3,5 τρισεκατομμυρίων τόνων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που θα απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα ε...

Μπάιντεν: Έχουμε ακόμη πρόβλημα με τον Covid στις ΗΠΑ, αλλά η πανδημία τέλειωσεΚόσμος

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε χθες Κυριακή το βράδυ ότι η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει «τερματιστεί» στις  ...