ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ουγγαρία: Προσβλητική η αμφισβήτηση της δημοκρατίας μας από την Ευρωβουλή

Η εισήγηση που εγκρίθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με βάση την οποία η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν δεν είναι πλέον «πραγματική δημοκρατία», συνιστά «προσβολή» για τους Ούγγρους, δήλωσε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πέτερ Σιγιάρτο.

«Θεωρώ προσβλητικό για τους Ούγγρους να αμφισβητείται η δημοκρατικότητα της Ουγγαρίας», είπε ο επικεφαλής της ουγγρικής διπλωματίας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βουδαπέστη. Σχολίασε μάλιστα ότι «κάποιοι» στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες «υποτιμούν» τη χώρα του.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε το 2018 μια διαδικασία «επί παραβάσει» σε βάρος της Ουγγαρίας, με το ερώτημα της κατάφωρης παραβίασης των ευρωπαϊκών αξιών» με βάση το άρθρο 7 της Συνθήκης.

Η Ουγγαρία κινδυνεύει επίσης να στερηθεί δισεκατομμύρια ευρώ από τους ευρωπαϊκούς πόρους, λόγω της ανησυχίας που εκφράζουν οι Βρυξέλλες για τη διαφθορά και τον τρόπο διαχείρισης των δημοσίων συμβάσεων. Ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την Κυριακή στις χώρες μέλη την παρακράτηση των περισσότερων πόρων που προορίζονται για την Ουγγαρία στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής. Τον Απρίλιο οι Βρυξέλλες ενεργοποίησαν σε βάρος της Βουδαπέστης τον μηχανισμό που συνδέει την εκταμίευση πόρων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου.

Η Ουγγαρία παρουσίασε μια σειρά μέτρων για να καθησυχάσει τις Βρυξέλλες, όπως την ενεργοποίηση μιας «ανεξάρτητης αρχής» καταπολέμησης της διαφθοράς. Η υπουργός Δικαιοσύνης Τζούντιτ Βάργκα ξεκίνησε επίσης περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να πείσει τους Ευρωπαίους Επιτρόπους και τους ομολόγους της να μην τιμωρήσουν οικονομικά τη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της υποτίμησης του φιορινιού, του εθνικού νομίσματος.

Η Ουγγαρία είναι επίσης η μοναδική χώρα της ΕΕ, το σχέδιο ανάκαμψης της οποίας στη μετά την Covid-19 εποχή (ύψους 5,8 δισεκ. ευρώ) δεν έχει ακόμη εγκριθεί από την Κομισιόν, για παρόμοιους λόγους.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μειωθούν κατά 50 δισ. κ.μ.Κόσμος

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντρ Νόβακ δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μειωθούν εφέτος κατά 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρ...

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις σε ρωσικές οντότητες και φυσικά πρόσωπα που διευκόλυναν τον πόλεμο της Ρωσίας στην ΟυκρανίαΚόσμος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν νέες κυρώσεις σε ρωσικές οντότητες και φυσικά πρόσωπα, που διευκόλυναν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείου Οικονομικ...

Συνάντηση Σι-Πούτιν: Ο Ρώσος πρόεδρος καταδικάζει τις προσπάθειες δημιουργίας ενός "μονοπολικού κόσμου"Κόσμος

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε σήμερα τις δυτικές προσπάθειες να δημιουργηθεί ένας "μονοπολικός κόσμος" στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του Σι ...

Politico: Αντιδράσεις στην κοινή υποψηφιότητα Ελλάδας με Σ.Αραβία και Αίγυπτο για το Μουντιάλ του 2030Κόσμος

Στο στόχαστρο του Politico μπαίνει ξανά η Ελλάδα, με αφορμή, αυτή την φορά, την πρόθεση να υποβληθεί κοινή πρόταση με την Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο για την συνδιοργάνωση του ...