ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Politico: Αντιδράσεις στην κοινή υποψηφιότητα Ελλάδας με Σ.Αραβία και Αίγυπτο για το Μουντιάλ του 2030

Στο στόχαστρο του Politico μπαίνει ξανά η Ελλάδα, με αφορμή, αυτή την φορά, την πρόθεση να υποβληθεί κοινή πρόταση με την Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο για την συνδιοργάνωση του Μουντιάλ του 2030.
Όπως επισημαίνει το Politico, αυτό θα οδηγήσει την Ελλάδα να συνεργαστεί με δύο χώρες που έχουν καταδικαστεί ευρέως από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για σειρά καταχρήσεων, όπως διακρίσεις κατά των γυναικών, βίαιη μεταχείριση εργατών και βασανιστήρια μέχρι και δολοφονίες.


Το 2018, ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε ρίξει στο τραπέζι την ιδέα για συνδιοργάνωση του Μουντιάλ του 2030 με την Σερβία και την Βουλγαρία.

 

Ευρισκόμενος στην Βάρνα ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε σε δηλώσεις του πως οι τέσσερις χώρες συζητούν το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν από κοινού μία μεγάλη αθλητική διοργάνωση, σε βάθος 10ετίας. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, τον υποστήριξε λέγοντας πως «αξίζει τον κόπο να υποβάλουμε μια πρόταση οι τέσσερις χώρες, προκειμένου να φιλοξενήσουμε από κοινού το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου το 2030».

Τα τελευταία χρόνια, η Σαουδική Αραβία έχει κάνει μεγάλες κινήσεις στον αθλητικό κόσμο. Έχει αποκτήσει δικαιώματα φιλοξενίας σε αγώνες της Formula 1 και αγώνες πυγμαχίας παγκοσμίου πρωταθλήματος, προχώρησε σε μια αμφιλεγόμενη διοργάνωση γκολφ που διέλυσε το άθλημα, αγόρασε μια αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα της Premier League. Και τώρα, στρέφει το βλέμμα της σε ένα από τις κορυφαίες διοργανώσεις του παγκόσμιου αθλητισμού, το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA.


Η παρουσία της Ελλάδας και της Αιγύπτου στη διεκδίκηση της Σαουδικής Αραβίας αποτελεί «ακροβατισμό» στην ηπειρωτική ισορροπία, καθώς η Μέση Ανατολή δεν θα ήταν στην πρώτη γραμμή για τη διοργάνωση του 2030: Φιλοξενεί το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο ξεκινά τον Νοέμβριο στο Κατάρ, που είναι άλλος ένας αμφιλεγόμενος οικοδεσπότης. Η διαδικασία υποβολής προσφορών για το τουρνουά του 2030 – το οποίο περιλαμβάνει ένα στοιχείο αξιολόγησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων – δεν έχει ακόμη ανοίξει επίσημα.
Ως μέρος μιας κοινής προσφοράς για το τουρνουά των 48 ομάδων το 2030, η Ελλάδα θα υπόκειται σε σοβαρό έλεγχο της δικής της ιστορίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα σε σχέση με τη μεταχείριση των μεταναστών, όπως επισημαίνει το Politico.Όπως και ότι «σχετίζεται με οποιεσδήποτε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου», δήλωσε ο Minky Worden, διευθυντής παγκόσμιων πρωτοβουλιών στο Human Rights Watch.

Ο Worden πρόσθεσε ότι οι «ελιγμοί» της Σαουδικής Αραβίας γύρω από παγκόσμιες αθλητικές διοργανώσεις ήταν μέρος της «ολέθριας» στρατηγικής του Ριάντ, όπου τα δυσάρεστα καθεστώτα προσπαθούν να ξεπλύνουν τη φήμη τους συνδέοντάς τους με λαμπερά και δημοφιλή αθλητικά γεγονότα.

Η Σαουδική Αραβία δέχθηκε πυρά για φυλάκιση μιας γυναίκας για 34 χρόνια για χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τη συνεχιζόμενη καταστολή της LGBTQ+ κοινότητας της χώρας και τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι το 2018 μέσα στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη, για την οποία ο Worden είπε ότι «στέκεται για πάντα ως έμβλημα της συμπεριφοράς των Σαουδάραβων προς τους φιλειρηνικούς κριτικούς και τους δημοσιογράφους».

Ο Ronan Evain, εκτελεστικός διευθυντής της Football Supporters Europe, που εκπροσωπεί φιλάθλους σε όλη την ήπειρο, δήλωσε: «Ένα τουρνουά τριών ηπείρων όπως αυτό θα είχε απίστευτο κόστος και απίστευτο αποτύπωμα άνθρακα. Πολλοί θαυμαστές δεν θέλουν να συσχετιστούν με αυτό το είδος τρελού έργου».


Και επικριτικά, είπε ο Evain, η στάση των Σαουδάραβων στα ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει να καταστήσει την πρόταση ανεφάρμοστη.

«Δεν υπάρχει περίπτωση η FIFA [το κυβερνητικό όργανο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου] να προστατεύσει τα δικαιώματα των φιλάθλων σε μια χώρα όπως η Σαουδική Αραβία», είπε. «Είναι πολύ συνεξαρτώμενοι γιατί χρειάζονται τα χρήματά τους».

Ο Worden πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο αθλητισμός που παίρνει χρήματα από τη Σαουδική Αραβία βελτιώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο βασίλειο», αντικρούοντας μια μακροχρόνια επιχειρηματολογία από αθλήματα που παίρνουν χρήματα από καθεστώτα καταστολής.

 

Η Ελλάδα, η Τουρκία και η προσέγγιση με τη Σαουδική Αραβία
Όπως αναφέρει το Politico, από τότε που ανήλθε στην εξουσία το 2019, η συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας της Ελλάδας επιδίωξε να εμβαθύνει τους δεσμούς με τους Σαουδάραβες και άλλες χώρες του Κόλπου, ως απάντηση στην επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στην περιοχή.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισκεφθεί το Ριάντ πολλές φορές. Η Ελλάδα έχει παραδώσει στρατιωτικό εξοπλισμό και στρατιώτες στη Σαουδική Αραβία. Και τον Ιούλιο, η Αθήνα έγινε η πρώτη πρωτεύουσα της ΕΕ που επισκέφτηκε ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν από τότε που ενέκρινε προσωπικά τη δολοφονία Κασόγκι, όπως ανέφεραν αποχαρακτηρισμένες αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο Μπιν Σαλμάν, που τώρα επιστρέφει στη Δύση χάρη στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, υπέγραψε μια σειρά διμερών συμφωνιών στην Αθήνα αυτό το καλοκαίρι, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας συμφωνίας για υποθαλάσσια καλώδια δεδομένων και μιας συμφωνίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ δεσμεύτηκε να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος για τη διανομή «πράσινου υδρογόνου».

Τα τελευταία χρόνια, η FIFA ενίσχυσε επίσης τη σχέση της με το καθεστώς στο Ριάντ, το οποίο πέρυσι οδήγησε σε μια αποτυχημένη προσπάθεια να αυξηθεί η συχνότητα των Μουντιάλ από κάθε τέσσερα χρόνια σε κάθε δύο.

Ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο παρακολούθησε ακόμη και έναν αγώνα πυγμαχίας στη Τζέντα τον περασμένο μήνα, παρακολουθώντας τον αγώνα στο ίδιο εκτελεστικό κουτί με τον αμφιλεγόμενο Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα.

Οι κυβερνήσεις της Σαουδικής Αραβίας και της Αιγύπτου δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό. Η FIFA και η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκαν να σχολιάσουν, σε επικοινωνία που είχε το Politico.

Μια κοινή υποψηφιότητα Ισπανίας-Πορτογαλίας, που υποστηρίζεται από το κυβερνητικό όργανο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, την UEFA, θεωρείται ως η πρώτη επιλογή για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030, σε αντίθεση με την κοινή προσφορά της Νότιας Αμερικής από την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, τη Χιλή και την Παραγουάη. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 θα φιλοξενηθεί από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό.

 

Πηγή: libre.gr 

Διαβάστε επίσης

Ουγγαρία: Προσβλητική η αμφισβήτηση της δημοκρατίας μας από την ΕυρωβουλήΚόσμος

Η εισήγηση που εγκρίθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με βάση την οποία η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν δεν είναι πλέον «πραγματική δημοκρατία», συνιστά «προσβολή» για τους Ού...

ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις σε ρωσικές οντότητες και φυσικά πρόσωπα που διευκόλυναν τον πόλεμο της Ρωσίας στην ΟυκρανίαΚόσμος

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν νέες κυρώσεις σε ρωσικές οντότητες και φυσικά πρόσωπα, που διευκόλυναν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείου Οικονομικ...

Συνάντηση Σι-Πούτιν: Ο Ρώσος πρόεδρος καταδικάζει τις προσπάθειες δημιουργίας ενός "μονοπολικού κόσμου"Κόσμος

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε σήμερα τις δυτικές προσπάθειες να δημιουργηθεί ένας "μονοπολικός κόσμος" στη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του Σι ...