ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σουηδία: Προς τη νίκη η συμμαχία δεξιάς/ακροδεξιάς-Έρχεται «πολιτικός σεισμός»;

 
Ένα βήμα πριν από τη νίκη είναι το δεξιό/ακροδεξιό μπλοκ στην Σουηδία που ετοιμάζεται να προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην πολιτικής σκηνή της χώρας. Το ακροδεξιό κόμμα των Δημοκρατών της Σουηδίας αναδείχθηκε το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας, ενώ το ευρύτερο δεξιό μπλοκ που ηγείται προχωράει προς τη νίκη επί της κεντροαριστεράς

Ύστερα από μια βραδιά ανατροπών, η εκλογική αρχή της χώρας ανακοίνωσε ότι η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων θα πρέπει να περιμένει μέχρι την Τετάρτη, αφού η κατάσταση είναι ρευστή και οι διαφορές πολύ μικρές.

Τα exit poll το βράδυ της Κυριακής υποδήλωναν αρχικά μια οριακή νίκη για τους Σοσιαλδημοκράτες και τους κεντροαριστερούς συμμάχους τους. Όμως, στη συνέχεια της καταμέτρησης και καθώς ενσωματώνονταν περισσότερα εκλογικά τμήματα τα δεδομένα άλλαξαν και οι ψήφοι κινήθηκαν προς τα δεξιά. 

Η συντηρητική συμμαχία υπολογίζεται πως θα συγκεντρώσει 49,8% των ψήφων, ενώ το κεντροαριστερό μπλοκ 48,8%. Η διαφορά αντιστοιχεί σε περίπου 60.000 ψήφους ενός εκλογικού σώματος 7,8 εκατομμυρίων. 

Σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα, που αντιπροσωπεύουν το 95% των εκλογικών τμημάτων, η συμμαχία υπό τον ηγέτη των Μετριοπαθών της σουηδικής δεξιάς Ουλφ Κρίστερσον εξασφαλίζει οριακή πλειοψηφία, καταλαμβάνοντας 175-176 έδρες από τις συνολικά 349 στο κοινοβούλιο. Στον αντίποδα, το κεντροαριστερό μπλοκ της απερχόμενης πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον προβλέπεται να εξασφαλίσει 173-174 έδρες.

Εφόσον επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, η κεντροαριστερά εγκαταλείπει την εξουσία ύστερα από οκτώ χρόνια στη διακυβέρνηση της Σουηδίας.

Μεγάλος νικητής της εκλογικής βραδιάς είναι αναμφίβολα το ακροδεξιό αντιμεταναστευτικό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες (SD), με επικεφαλής τον Τζίμι Άκεσον. Επί του παρόντος, καταγράφει νέο ρεκόρ με 20,7% και γίνεται το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα στη χώρα. Ο Άκεσον δήλωσε νωρίς τη Δευτέρα ότι το δεξιό μπλοκ των πολιτικών κομμάτων πιθανότατα οδεύει προς τη νίκη μετά τις εκλογές της Κυριακής για το κοινοβούλιο. «Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι θα υπάρξει αλλαγή εξουσίας», είπε χαρακτηριστικά. 

Η εν ενεργεία πρωθυπουργός των Σοσιαλδημοκρατών, Μαγκνταλένα Αντερσον είπε από την πλευρά της απευθυνόμενη στους υποστηρικτές της το βράδυ της Κυριακής: «Δεν πρόκειται να έχουμε ένα τελικό αποτέλεσμα απόψε». Παράλληλα κάλεσε τους Σουηδούς να «έχουν υπομονή» και «να αφήσουν τη δημοκρατία να βρει τον δρόμο της». 

Η προοπτική ότι οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες μπορεί για πρώτη φορά να επιτύχουν άμεση επιρροή στην κυβερνητική πολιτική σηματοδοτεί μια σεισμική αλλαγή σε μια χώρα που είναι γνωστή για τις φιλελεύθερες παραδόσεις της, σχολιάζει ο Guardian. 

Το κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες αναδύθηκε από το νεοναζιστικό κίνημα της Σουηδίας στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και εξακολουθεί να αγωνίζεται να αποτινάξει τις κατηγορίες για εξτρεμισμό. Αντιμετωπίστηκε ως παρίας από τα άλλα κόμματα, αλλά πριν από τρία χρόνια, το κεντροδεξιό κόμμα των μετριοπαθών αγκάλιασε τη συνεργασία με την ακροδεξιά.

naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης

Nέο παραλήρημα Μπαχτσελί: «Για μας είναι παιχνιδάκι να φτάσουμε στην άλλη όχθη του Αιγαίου»Κόσμος

Νέες απειλές κατά της Ελλάδας εκτόξευσε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σημειώνοντας - μεταξύ άλλων - πως «η ελληνική κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά όταν υποστηρίζει πως μετά την Ουκρανία υπάρχ...

Στο σκοτάδι η Ουκρανία - Ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία ότι έπληξε μη στρατιωτικές υποδομέςΚόσμος

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για τις διακοπές της ηλεκτροδότησης που πλήττουν μεγάλες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας και...

Ζελένσκι: Κρίσιμος ο χειμώνας καθώς ο ουκρανικός στρατός προωθείται στα βόρεια του ΧαρκόβουΚόσμος

Οι ουκρανικές δυνάμεις προωθούνται στα βόρεια του Χαρκόβου, εκτός από τα νότια και τα ανατολικά, μία ημέρα αφότου τα αιφνιδιαστικά εδαφικά κέρδη τους ανάγκασαν τους Ρώσους να εγκατ...

Ουκρανία: Τα ρωσικά στρατεύματα υποχωρούν – Συνεχίζεται η ουκρανική προέλασηΚόσμος

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αποκομίζουν σημαντικά κέρδη στην περιοχή του Χαρκόβου Με τη συμπλήρωση  200 ημερών από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία , οι δυνάμεις του Κιέβου...