ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άμεση καταδίκη των τουρκικών δηλώσεων, ζήτησε η Ελλάδα από ΝΑΤΟ, ΟΗΕ και ΕΕ - Οι επιστολές Δένδια

Επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς και τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ,έχει αποστείλει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στον απόηχο των πρωτοφανών δηλώσεων εκπορευομένων από Τούρκους αξιωματούχους τις τελευταίες ημέρες.

 

Ανάλογη επιστολή απέστειλε και η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ Μαρία Θεοφίλη, στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κατόπιν οδηγιών του κ. Δένδια.

 

Στις εν λόγω επιστολές παρατίθενται αυτούσιες οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως σημειώνεται στις επιστολές, οι δηλώσεις είναι "απρόκλητες, απαράδεκτες και προσβλητικές για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό".

"O ανοιχτά απειλητικός τους χαρακτήρας και τόνος είναι κάτι παραπάνω από προφανής, διαλύοντας έτσι κάθε αμφιβολία σχετικά με τον επιδιωκόμενο σκοπό τους, καθώς και κάθε ισχυρισμό ότι προορίζονται μόνο για εσωτερικούς λόγους ενόψει των επόμενων εκλογών στη χώρα" υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών και ζητεί την άμεση καταδίκη τους από όλη τη διεθνή κοινότητα.

 

"Με το να μην το πράξουμε εγκαίρως ή με το να υποτιμήσουμε τη σοβαρότητα του θέματος, κινδυνεύουμε να γίνουμε και πάλι μάρτυρες μιας κατάστασης παρόμοιας με αυτήν που εκτυλίσσεται σήμερα σε κάποιο άλλο μέρος της ηπείρου μας. Αυτό είναι κάτι που κανείς μας δεν θα ήθελε να δει", τονίζει.

 

Ο Νίκος Δένδιας ζητά από τους παραλήπτες των επιστολών να εστάσουν την προσοχή τους στην πλέον πρόσφατη σειρά εμπρηστικών δηλώσεων εκ μέρους του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχουν ως ακολούθως:

 

– «Ελλάδα, η δική σας κατοχή των νησιών δεν μας ανησυχεί. Όταν έρθει ο καιρός, θα πράξουμε αυτό που είναι απαραίτητο. Όπως λέμε ξαφνικά μπορεί να έρθουμε ένα βράδυ».

 

– «Ελλάδα, κοίταξε την ιστορία, γύρισε πίσω στον χρόνο. Αν προχωρήσεις αρκετά μακριά, το αντίτιμο θα είναι βαρύ. Ένα πράγμα έχουμε να πούμε στην Ελλάδα: Θυμήσου τη Σμύρνη».

 

Στις επιστολές αναφέρεται ακόμη:

«Η ανοικτά απειλητική τους φύση και ο τόνος τους είναι περισσότερο και από εμφανείς, διαλύοντας έτσι οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με το πού αποσκοπούν, καθώς και κάθε ισχυρισμό ότι έχουν μόνο εσωτερικούς σκοπούς ενόψει των προσεχών εκλογών στη χώρα. Επιπροσθέτως, οι δηλώσεις αυτές κλιμακώνουν μια εξαιρετικά επιθετική ρητορική από τον ίδιον τον Τούρκο Πρόεδρο, ακολουθούμενο από άλλους υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους, και συνιστούν τη βασική επίσημη θέση της Τουρκίας έναντι της χώρας μου κατά τα δύο τελευταία έτη. Αυτό συμβαίνει σε μια συγκυρία όπου οι διμερείς μας σχέσεις, και όχι με ευθύνη της Ελλάδος, διέρχονται σήμερα μία από τις χειρότερες περιόδους τους εδώ και χρόνια.

 

Η ρητορική αυτή συνοδεύεται από μια μεγάλη αύξηση των περιστατικών παραβίασης της κυριαρχίας της χώρας στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επί της ουσίας, τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία χτίζει την αναθεωρητική της ατζέντα μέσω μιας προπαγάνδας που θέτει σε αμφισβήτηση ολόκληρο το εδαφικό status quo όπως έχει διαμορφωθεί από τις Συνθήκες, θέτοντας σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα».

 

Ο κ Δένδιας υπογραμίζει πως «αν δεν δούμε την πραγματική διάσταση και δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα από τη διεθνή κοινότητα, οι συμπεριφορές της Τουρκίας μπορούν να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή και να προκαλέσουν συνέπειες τη βαρύτητα των οποίων είναι δύσκολο να αντιληφθούμε».

 

«Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ξανά την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη, κάτι που δεν έχει, πιθανότατα, κανένα προηγούμενο σε διμερείς σχέσεις. Αυτή η συμπεριφορά θα πρέπει ισχυρά και απερίφραστα να καταδικαστεί, όπως έχει συμβεί σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν», σημειώνει σε άλλο σημείο της επιστολής.

 

Ο κ. Δένδιας καταλήγει αναφέροντας ότι: «Αν αποτύχουμε στο να το κάνουμε εγκαίρως (σ.σ. καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας) ή υποτιμήσουμε τη σοβαρότητα του ζητήματος, ρισκάρουμε να δημιουργήσουμε μια κατάσταση παρόμοια με αυτή που εκτυλίσσεται σε άλλο σημείο της ηπείρου μας (σ.σ. εννοώντας την Ουκρανία). Αυτό είναι κάτι που κανείς από εμάς δεν εύχεται να δει».

 
 
 
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/
          libre.gr

Διαβάστε επίσης

Μπερλουσκόνι: Μαζί με την Μέρκελ θα μπορούσα να διαμεσολαβήσω στον ΠούτινΚόσμος

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και νυν αρχηγός του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε σήμερα σε εκπομπή της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai, ότι «μαζί με την Άνγκελα...

Γαλλία: Δυσαρέσκεια για την αθρόα εισαγωγή πουλερικών από την ΟυκρανίαΚόσμος

Τις αντιδράσεις των Γάλλων πτηνοτρόφων έχει προκαλέσει η προσωρινή άρση των τελωνειακών δασμών από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα ουκρανικά προϊόντα, καθώς τα πουλερικά που εκτρέφονται...

Ρωσία: Πρόταση για δημοψήφισμα στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη στις 4 ΝοεμβρίουΚόσμος

Το κόμμα του Βλαντίμρ Πούτιν, η Ενιαία Ρωσία, πρότεινε σήμερα τη διεξαγωγή στις 4 Νοεμβρίου δημοψηφισμάτων στα κατεχόμενα από τις ρωσικές δυνάμεις ουκρανικά εδάφη για την προσάρτησ...

Το Κίεβο καλεί σε εκκένωση της πόλης όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός της ΖαπορίζιαΚόσμος

Η Ουκρανία κάλεσε σήμερα τους κατοίκους των κατεχόμενων περιοχών γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια να εκκενώσουν την πόλη για τη δική τους ασφάλεια.   Μόσχα και Κίεβο κατη...

Ενέργεια: Πλαφόν στο φυσικό αέριο προτείνει η Κομισιόν – Με κλείσιμο της στρόφιγγας απειλεί ο ΠούτινΚόσμος

Σκληρό πόκερ για την ενέργεια παίζουν Ευρώπη και Ρωσία, με τις δύο πλευρές να ανταλλάσσουν δημοσίως δηλώσεις, απειλές και τελεσίγραφα. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η π...

Φον ντερ Λάιεν: Εισηγούμαστε πλαφόν στο ρωσικό αέριο – Τα μέτρα που προτείνει η ΚομισιόνΚόσμος

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, παράλληλα με άλλα μέτρα, δήλωσε την Τετάρτη η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν . « Θα προτείνουμε ...

Νέες απειλές από τον Πούτιν – «Η Δύση θα παγώσει» – Μην επιβάλετε πλαφόνΚόσμος

Σε νέες απειλές προς τη Δύση προχώρησε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τον οποίο η Ρωσία δεν θα προμηθεύσει ενεργειακούς πόρους στην ΕΕ ούτε θα υποκύψει στην επιβολή ...

Greenpeace: Πόλεμος στην Ουκρανία και επισιτιστική κρίση στην Ευρώπη – Απομυθοποίηση σε 11 ερωτήσειςΚόσμος

Ο πλανήτης παράγει αρκετά τρόφιμα για να θρέψει όλον τον κόσμο, ωστόσο η επισιτιστική ανασφάλεια διαρκώς αυξάνεται. Αυτή η δραματική κατάσταση ενισχύεται από τον πόλεμο στην Ουκραν...