ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν ανακοινώνει το νέο δόγμα του «Ρωσικού Κόσμου»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε σήμερα ένα νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής, βασισμένο στην έννοια «Ρωσικός Κόσμος», μια ιδεολογία που χρησιμοποιούν συντηρητικοί στη χώρα του για να δικαιολογήσουν επεμβάσεις στο εξωτερικό προς υποστήριξη του ρωσόφωνου πληθυσμού.

Το δόγμα «ανθρωπιστικής πολιτικής» που περιγράφεται σε 31 σελίδες, είδε το φως της δημοσιότητας ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εισέλθει πλέον στον έβδομο μήνα, και αναφέρει ότι η Ρωσία πρέπει να προστατεύει και να προωθεί τις παραδόσεις και τα ιδανικά του «ρωσικού κόσμου».

Ο «Ρωσικός Κόσμος» νοείται ως αναφορά σε περιοχές, που κατοικούνται από άτομα που είναι ρωσικής εθνικότητας, μιλούν ρωσικά ή συνδέονται με τη ρωσική κουλτούρα. Αυτό περιλαμβάνει την ίδια τη Ρωσία και εκτείνεται σε μέρη όπως το βόρειο Καζακστάν, τη Λευκορωσία, τις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ στην Ανατολική Ουκρανία, την περιοχή της Υπερδνειστερίας στη Μολδαβία, τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία στη Γεωργία, καθώς και τη Σερβία και το Ισραήλ.

Παρότι παρουσιάζεται ως μετριοπαθής στρατηγική, ενσωματώνει ιδέες για την πολιτική και τη θρησκεία που ορισμένοι σκληροπυρηνικοί χρησιμοποίησαν προκειμένου να δικαιολογήσουν την κατάληψη ουκρανικών εδαφών από τον ρωσικό στρατό και την υποστήριξη προς τις αποσχισθείσες φιλορωσικές περιοχές στην ανατολική Ουκρανία.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία παρέχει υποστήριξη στους συμπατριώτες της που ζουν στο εξωτερικό όσον αφορά την προάσπιση των δικαιωμάτων τους, τη διασφάλιση των συμφερόντων τους και τη διατήρηση της ρωσικής πολιτισμικής τους ταυτότητας», αναφέρεται. Σημειώνει ότι οι δεσμοί της Ρωσίας με τους ρωσόφωνους πληθυσμούς στο εξωτερικό ενίσχυσαν την εικόνα της στη διεθνή σκηνή ως «μια δημοκρατική χώρα που αγωνίζεται για τη δημιουργία ενός πολυπολικού κόσμου».

 

«Τραγική μοίρα»

Εδώ και χρόνια ο Πούτιν επιχειρεί να αναδείξει την «τραγική μοίρα» - σύμφωνα με τον ίδιο - περίπου 25 εκατομμυρίων μελών της ρωσικής μειονότητας που βρέθηκαν μακριά από τη «μαμά» πατρίδα, σε ανεξάρτητα κράτη, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, γεγονός που έχει χαρακτηρίσει «γεωπολιτική καταστροφή».

Η Ρωσία εξακολουθεί να θεωρεί τον πρώην σοβιετικό χώρο, από τη Βαλτική μέχρι την Κεντρική Ασία, ως τη νόμιμη σφαίρα επιρροής της. Εκ διαμέτρου αντίθετη, βέβαια, είναι η θέση της συντριπτικής πλειονότητας των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών και της Δύσης.

Το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής προβλέπει ότι η Ρωσία οφείλει να ενισχύσει τη συνεργασία της με τα σλαβικά έθνη, την Κίνα και την Ινδία, καθώς και να ισχυροποιήσει τους δεσμούς της με τη Μέση Ανατολή, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική.

Αναφέρει επίσης ότι η Μόσχα θα πρέπει να εμβαθύνει περαιτέρω τους δεσμούς της με την Αμπχαζία και την Οσετία -- δύο αποσχισθείσες επαρχίες της Γεωργίας τις οποίες η Μόσχα αναγνώρισε ως ανεξάρτητες μετά τον πόλεμο του 2008 -- καθώς και με τις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης

Θησαυρίζει η Μόσχα: 158 δισ. ευρώ εισέρευσαν στα ρωσικά ταμεία από την έναρξη της εισβολής στην ΟυκρανίαΚόσμος

Εντυπωσιακά στοιχεία για τα κέρδη της Ρωσίας, την ώρα που η Δύση πασχίζει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής ακρίβειας, έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο έρευνας για την...

Αρνητικός ο Μπάιντεν να ανακηρυχθεί η Ρωσία «κράτος που υποστηρίζει την τρομοκρατία»Κόσμος

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκρινε χθες Δευτέρα ότι η Ρωσία δεν πρέπει να ενταχθεί στον κατάλογο που καταρτίζει η κυβέρνηση των ΗΠΑ με τα κράτη που λέει πως υποστηρίζουν την...

Κριμαία: «Ετοιμάστε καταφύγια» το μήνυμα του Κιέβου στους κατοίκουςΚόσμος

Κορυφαίος σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας προειδοποίησε σήμερα τους κατοίκους της Κριμαίας να ετοιμάσουν καταφύγια για βομβαρδισμούς και να εφοδιαστούν με προμήθειες, καθώς το...

ΗΠΑ: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο στην διακοπή του αγωγού Nord Stream 1Κόσμος

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο αφότου σταμάτησε τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 και είπε ότι οι ...

Ενεργειακή κρίση: Μακρόν και Σολτς συμφώνησαν -"Σας δίνουμε γαλλικό αέριο, μας δίνετε γερμανικό ρεύμα"Κόσμος

Στην περίπτωση ελλείψεων στον ενεργειακό τομέα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία αυτόν τον χειμώνα, η Γερμανία και η Γαλλία θα αλληλοστηριχθούν.   Αυτό δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόε...

Ρωσία: Κυρώσεις σε 25 Αμερικανούς, ανάμεσά τους οι ηθοποιοί Σον Πεν και Μπεν ΣτίλερΚόσμος

Η Ρωσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της σε άλλους 25 Αμερικανούς, στους οποίους περιλαμβάνονται ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Σον Πεν και ο ηθοποιός Μπεν...