ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δικαστής απορρίπτει την αγωγή για «παιδική πορνογραφία» στο εξώφυλλο των Nirvana

Δικαστής απέρριψε την αγωγή που είχε καταθέσει ένας 31χρονος άνδρας, ο Σπένσερ Έλντεν, ο οποίος, ως μωρό, είχε κοσμήσει το εξώφυλλο του σημαντικού άλμπουμ των Nirvana, «Nevermind», και υποστήριξε 30 χρόνια αργότερα ότι η εμβληματική φωτογραφία που τον δείχνει να παρασύρεται γυμνός σε μια πισίνα ήταν μια μορφή σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Ο δικαστής, Φερνάντο Μ. Ολγκούιν, έγραψε στην οκτασέλιδη απόφασή του ότι επειδή ο Έλντεν γνώριζε για το εξώφυλλο του άλμπουμ πάνω από 10 χρόνια, άργησε να καταθέσει την αγωγή του, καθιστώντας τους ισχυρισμούς του άκαιρους.

Η αγωγή κατατέθηκε στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ, στην Κεντρική Περιφέρεια της Καλιφόρνιας εναντίον του Κερτ Κομπέιν, των πρώην συναδέλφων του μουσικού, David Grohl και Krist Novoselic, και της χήρας του Κομπέιν, της Courtney Love, μεταξύ άλλων μερών. Ο δικηγόρος των κατηγορουμένων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι είναι «ευτυχείς που αυτή η αδικαιολόγητη υπόθεση οδηγήθηκε σε ταχεία κατάληξη».

Η απόρριψη ήρθε αφού ο δικαστής Ολγκούιν απέρριψε την υπόθεση τον Ιανουάριο για άλλο λόγο: Οι δικηγόροι του Έλντεν είχαν χάσει την προθεσμία για να απαντήσουν σε αίτηση απόρριψης από τους δικηγόρους της Nirvana.

Ο δικαστής είχε επιτρέψει στους δικηγόρους του Έλντεν να καταθέσουν μια δεύτερη τροποποιημένη αγωγή για να αντιμετωπίσουν την επιχειρηματολογία στην αίτηση απόρριψης των κατηγορουμένων.

Αλλά η πρόσφατη απόρριψη φαίνεται να τερματίζει το νομικό μπρος-πίσω.

Ο Έλντεν ένας καλλιτέχνης που ζει στην κομητεία του Λος Άντζελες, έχει πάει για χρόνια σε ψυχοθεραπεία για να «δουλέψει» το πώς τον επηρέασε το εξώφυλλο του άλμπουμ, είπαν οι δικηγόροι του, υποστηρίζοντας ότι παραβιάστηκε η ιδιωτική του ζωή, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία.

Ζητούσε 150.000 δολάρια από καθένα από τα 15 άτομα και τις εταιρείες που αναφέρονται στην αγωγή.

Η φωτογραφία του Έλντεν, ο οποίος ήταν τότε τεσσάρων μηνών, επιλέχθηκε ανάμεσα σε δεκάδες φωτογραφίες μωρών από τον φωτογράφο Kirk Weddle. Ο Κομπέιν οραματίστηκε το εξώφυλλο του άλμπουμ που έδειχνε ένα μωρό κάτω από το νερό.

Ο Weddle πλήρωσε στους γονείς του Έλντεν 200 δολάρια για τη φωτογραφία, η οποία αργότερα τροποποιήθηκε ώστε να δείχνει το μωρό να κυνηγάει ένα χαρτονόμισμα του δολαρίου, κρεμασμένο από ένα αγκίστρι ψαρέματος.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η γνώμη του Έλντεν για τη φωτογραφία άλλαξε. Αρχικά, εμφανίστηκε να ενθουσιάζεται με τη συμμετοχή του στο κλασικό εξώφυλλο, αναπαριστώντας τη στιγμή για τις 10η, 17η, 20ή και 25η επέτειο του άλμπουμ, αν και όχι γυμνός.

Photo: YouTube

«Είναι ωραίο αλλά και περίεργο να συμμετέχω σε κάτι τόσο σημαντικό που δεν θυμάμαι καν», δήλωσε το 2016 σε συνέντευξή του στη New York Post, στην οποία πόζαρε κρατώντας το εξώφυλλο του άλμπουμ στα 25 του χρόνια. Εξέφρασε ωστόσο την οργή του για τους ανθρώπους που εξακολουθούν να μιλούν γι’ αυτό, λέγοντας στο GQ Australia ότι δεν αισθανόταν άνετα με τον κόσμο που τον έβλεπε γυμνό. «Δεν είχα πραγματικά άλλη επιλογή», είπε.

Στην αίτησή τους για απόρριψη, οι δικηγόροι των Nirvana δήλωσαν ότι το 2003, όταν ο Έλντεν ήταν 12 ετών, αναγνώρισε σε μια συνέντευξη ότι πιθανότατα θα είναι πάντα γνωστός ως το μωρό στο εξώφυλλο του άλμπουμ.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους, είπε τότε: «Πιθανότατα θα πάρω κάποια χρήματα από αυτό».

*Με στοιχεία από nytimes.com

Διαβάστε επίσης

Τουρκία: Νέα fake news από Άγκυρα – «Συλλάβαμε τρομοκράτη του PKK που εκπαιδεύτηκε στο Λαύριο»Κόσμος

Δεν έχει τέλος η παραπλανητική διασπορά παραποιημένων ειδήσεων από την Τουρκία με στόχο την κλιμάκωση της ρητορικής απέναντι στην Αθήνα. Μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις για δήθεν παρ...

Καμπούλ: Είκοσι νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας κοντά στην ρωσική πρεσβείαΚόσμος

Δύο ρώσοι πολίτες--ένας διπλωμάτης και ένας φρουρός ασφαλείας--τραυματίστηκαν κατά την έκρηξη που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα κοντά στη ρωσική πρεσβεία στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα ...

Έρευνα: Οι έφηβοι είναι πιθανότερο να γίνουν ατμιστές αν οι γονείς τους είναι καπνιστέςΚόσμος

Οι έφηβοι των οποίων οι γονείς καπνίζουν, έχουν σημαντικά μεγαλύτερη πιθανότητα να δοκιμάσουν ηλεκτρονικό τσιγάρο και να γίνουν ατμιστές, δείχνει μια νέα μεγάλη ιρλανδική έρευνα. Η...

Bloomberg: Εφιαλτικό δημοσίευμα για δελτίο παροχής ενέργειας στην Ευρώπη – "Σχεδόν αναπόφευκτο… "Κόσμος

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται ως πραγματικότητα στο εφιαλτικό σενάριο για την εφαρμογή του δελτίου στην ενέργεια για φέτος τον χειμώνα στην Ευρώπη το οποίο μέτρο αρχίζει να μο...

Ρωσία: Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ευθύνονται για την αναστολή λειτουργίας του Nord StreamΚόσμος

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε χθες, Κυριακή, τους Ευρωπαίους πολιτικούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγωγός Nord Stream 1, εξαιτίας των οποίων έχει σταματήσει η παροχή φυσικού αε...

Βρετανία: Σήμερα ανακοινώνεται ο νικητής της εσωκομματικής ψηφοφορίας που θα αναλάβει και την πρωθυπουργίαΚόσμος

Τα αποτελέσματα της εσωκομματικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου ηγέτη των Συντηρητικών θα ανακοινωθούν σήμερα Δευτέρα στις 11:30 (14:30 ώρα Ελλάδας). Οι δημοσκοπήσεις δείχνο...

Μακελειό στον Καναδά: Δέκα νεκροί και 15 τραυματίες σε επιθέσεις με μαχαίρια – Στη δημοσιότητα οι ύποπτοι (vid)Κόσμος

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δεκαπέντε τραυματίστηκαν σε κατά συρροή επιθέσεις με μαχαίρια χθες Κυριακή σε δύο απομονωμένες κοινότητες του Καναδά όπου ζου...