ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ουκρανία: Έφτασε στη Ζαπορίζια η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας

Αποστολή επιθεώρησης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) έφτασε στη Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, καθώς βρίσκεται καθ’οδόν για την επίσκεψή του στον ομώνυμο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό σταθμό, ο οποίος τελεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.

Η αυτοκινητοπομπή περίπου είκοσι οχημάτων, τα μισά από τα οποία φέρουν την ένδειξη “UN” (OHE), και ένα ασθενοφόρο εισήλθαν τις πρώτες απογευματινές ώρες σήμερα στην πόλη, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους του AFP που βρίσκονται εκεί.

Η Ζαπορίζια βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 χιλιομέτρων από τον πυρηνικό σταθμό, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι η αυτοψία αναμένεται να διαρκέσει από «Τετάρτη έως Σάββατο», σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΔΟΑΕ, Ραφαέλ Γκρόσι.

«Πρέπει να προστατεύσουμε την ασφάλεια της Ουκρανίας και της μεγαλύτερης πυρηνικής εγκατάστασης της Ευρώπης», είπε ο Γκρόσι από το Κίεβο.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η αποστολή του ΔΟΑΕ ήταν απαραίτητη, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει τον πυρηνικό σταθμό που καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα στις αρχές του Μαρτίου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα εγγυηθεί την ασφάλεια της αποστολής του ΔΟΑΕ στις περιοχές που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Στην Ζαπορίζια λειτουργούν έξι από τους 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες ηλεκτροπαραγωγής.

Ουκρανία και Ρωσίααλληλοκατηγορούνται ως υπέθυνες για τις καταστροφές στον πυρηνικό σταθμό και παράλληλα συμφωνούν ότι η κατάσταση στις εγκαταστάσεις απειλεί την ασφάλεια της Ευρώπης.

Σε πλήρη εξέλιξη η αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού στο Νότο

Οι ουκρανικές δυνάμεις κατέγραψαν “επιτυχίες” σε τρεις περιοχές της κατεχόμενης από τους Ρώσους περιφέρειας της Χερσώνας, δήλωσε σήμερα Ουκρανός περιφερειακός αξιωματούχος, δύο ημέρες αφότου το Κϊεβο ανακοίνωσε την έναρξη μιας αντεπίθεσης για την ανακατάληψη εδάφους.

Ο Γιούριι Σομπολέφσκιι, αναπληρωτής επικεφαλής του περιφερειακού συμβουλίου της Χερσώνας, δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση πως ουκρανικά στρατεύματα κατήγαγαν επιτυχίες στους τομείς Χερσώνα, Μπερισλάβ και Καχόφκα, αλλά αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες.

«Τώρα είναι η ώρα να υποστηρίξουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας… Τώρα δεν είναι η ώρα να μιλάμε για συγκεκριμένες επιτυχίες των παιδιών μας», είπε, απηχώντας την επιμονή του ουκρανικού στρατού για σχεδόν πλήρη πληροφοριακή συσκότιση για την επίθεση.

Ο Σομπολέφκσιι κάλεσε τους Ουκρανούς να υποστηρίξουν τις ένοπλες δυνάμεις τους με «οτιδήποτε μπορούν» καθώς η επίθεση χρησιμοποιεί μεγάλη ποσότητα πόρων.

«Αυτή τη στιγμή, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και πυρομαχικά χρησιμοποιούνται εκεί σαν αναλώσιμο υλικό», είπε.

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Νέα επίθεση Ερντογάν: Η Ελλάδα που μας παρενοχλεί στο Αιγαίο, είναι πιόνι και μαριονέτα του ΝΑΤΟΚόσμος

Δεν έχει τέλος το τουρκικό παραλήρημα, με τον πρόεδρο Ερντογάν να συνεχίζει ακάθεκτος την κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα.   Αυτή τη φορά, βέβαια, στο στόχαστρο του Τούρκου προ...

Οι ΥΠΕΞ της ΕE συμφώνησαν να αναστείλουν τη συμφωνία διευκόλυνσης θεωρήσεων εισόδου με τη ΡωσίαΚόσμος

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα να αναστείλουν πλήρως μια συμφωνία διευκόλυνσης θεωρήσεων εισόδου με τη Ρωσία, καθιστώντας πιο δύσκολη και πιο ακριβή...

Βρετανία: Σε πανεθνική 24ωρη απεργία θα προχωρήσει τον ερχόμενο μήνα το προσωπικό των σιδηροδρόμωνΚόσμος

Το προσωπικό των βρετανικών σιδηροδρόμων προγραμματίζει 24ωρη απεργία σε όλη τη χώρα στις 26 Σεπτεμβρίου για τους μισθούς, την εργασιακή ασφάλεια και τις συνθήκες εργασίας, ανακοίν...

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν γιορτάζουν τον ένα χρόνο από την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτωνΚόσμος

Οι Ταλιμπάν γιορτάζουν σήμερα την πρώτη επέτειο από την απόσυρση του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ από το Αφγανιστάν έπειτα από είκοσι χρόνια πολέμου και την κατάληψη της εξουσί...

Το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών συρρικνώθηκε εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊούΚόσμος

Το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά σχεδόν έναν χρόνο το 2021, ενώ είχε ήδη υποχωρήσει κατά ενάμιση χρόνο το 2020, κυρίως εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσ...