ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών συρρικνώθηκε εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού

Το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά σχεδόν έναν χρόνο το 2021, ενώ είχε ήδη υποχωρήσει κατά ενάμιση χρόνο το 2020, κυρίως εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσαν σήμερα οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές.

Την περασμένη χρονιά, μειώθηκε στα 76,1 χρόνια, σύμφωνα με τους προκαταρκτικούς αριθμούς των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο έχει φθάσει από το 1996.

Πρόκειται επίσης για τη μεγαλύτερη μείωσή του μέσα σε δύο χρόνια έπειτα από αυτήν που είχε καταγραφεί από το 1921 ως το 1923.

Συγκριτικά, το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών ήταν τα 77 έτη το 2020 έναντι 78,8 το 2019.

«Η ελάττωση του προσδόκιμου ζωής από το 2019 οφείλεται κυρίως στην πανδημία», ανέφεραν τα CDC, η βασική ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας.

Οι θάνατοι που αποδίδονται στην COVID-19 ή επιπλοκές της αντιπροσώπευαν σχεδόν τα τρία τέταρτα της ελάττωσης που καταγράφηκε το 2020 και το ένα δεύτερο της μείωσης του 2021.

Περίπου το 15% της υποχώρησης που καταγράφηκε το 2021 εξάλλου αποδίδεται στην αύξηση των θανάτων λόγω «ατυχημάτων και τραυματισμών χωρίς πρόθεση», κατηγορία στην οποία συμπεριλαμβάνονται ειδικά οι θάνατοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών ή φαρμάκων.

Οι υγειονομικές αρχές σημειώνουν πως το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ των ανδρών και των γυναικών βάθυνε, περνώντας από τα 5,7 έτη το 2020 στα 5,9 το 2021. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά που διαπιστώνεται από το 1996.

Οι Αμερικανίδες είχαν το 2021 προσδόκιμο ζωής 79,1 έτη, έναντι 73,2 των Αμερικανών.

Το 2021, η μεγαλύτερη ελάττωση σε ό,τι αφορά το προσδόκιμο ζωής καταγράφηκε στις τάξεις των αυτοχθόνων (-1,9 έτος σε σύγκριση με το 2020), των λευκών (-1 έτος), κατόπιν των Αφροαμερικανών (-0,7 έτος). Στην κατηγορία των αυτοχθόνων, το προσδόκιμο ζωής είναι μόλις 65,2 έτη. Για τους μαύρους είναι 70,8, έναντι 76,4 των λευκών.

Η COVID-19 ήταν η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου στις ΗΠΑ το 2021, όπως και το 2020, πίσω από τις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον καρκίνο, σύμφωνα με προηγούμενη έκθεση των CDC.

Μετά την πιο πρόσφατη έξαρσή τους, τον χειμώνα 2021-2022, οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έχουν μειωθεί αισθητά το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ, μολαταύτα η χώρα συνεχίζει να καταγράφει περίπου 400 ημερησίως. Είναι η πρώτη και η μοναδική χώρα της υφηλίου όπου ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο νεκρούς. Το 2021, καταγράφηκαν πάνω από 460.000 θάνατοι.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Νέα επίθεση Ερντογάν: Η Ελλάδα που μας παρενοχλεί στο Αιγαίο, είναι πιόνι και μαριονέτα του ΝΑΤΟΚόσμος

Δεν έχει τέλος το τουρκικό παραλήρημα, με τον πρόεδρο Ερντογάν να συνεχίζει ακάθεκτος την κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα.   Αυτή τη φορά, βέβαια, στο στόχαστρο του Τούρκου προ...

Οι ΥΠΕΞ της ΕE συμφώνησαν να αναστείλουν τη συμφωνία διευκόλυνσης θεωρήσεων εισόδου με τη ΡωσίαΚόσμος

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα να αναστείλουν πλήρως μια συμφωνία διευκόλυνσης θεωρήσεων εισόδου με τη Ρωσία, καθιστώντας πιο δύσκολη και πιο ακριβή...

Ουκρανία: Έφτασε στη Ζαπορίζια η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής ΕνέργειαςΚόσμος

Αποστολή επιθεώρησης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) έφτασε στη Ζαπορίζια , στη νότια Ουκρανία, καθώς βρίσκεται καθ’οδόν για την επίσκεψή του στον ομώνυμο ηλεκτρο...

Βρετανία: Σε πανεθνική 24ωρη απεργία θα προχωρήσει τον ερχόμενο μήνα το προσωπικό των σιδηροδρόμωνΚόσμος

Το προσωπικό των βρετανικών σιδηροδρόμων προγραμματίζει 24ωρη απεργία σε όλη τη χώρα στις 26 Σεπτεμβρίου για τους μισθούς, την εργασιακή ασφάλεια και τις συνθήκες εργασίας, ανακοίν...

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν γιορτάζουν τον ένα χρόνο από την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτωνΚόσμος

Οι Ταλιμπάν γιορτάζουν σήμερα την πρώτη επέτειο από την απόσυρση του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ από το Αφγανιστάν έπειτα από είκοσι χρόνια πολέμου και την κατάληψη της εξουσί...