ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Gazprom: Έκλεισε τη στρόφιγγα Nord Stream 1 προς τη Γερμανία – Ανακοίνωση για πλήρη διακοπή στη γαλλική Engie

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream σταμάτησαν νωρίς σήμερα το πρωί λόγω εργασιών συντήρησης, όπως ανακοίνωσε ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom.

Η Gazprom είχε προειδοποιήσει για την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream για «απαραίτητες» εργασίες σε έναν σταθμό συμπίεσης του αγωγού που συνδέει τα κοιτάσματα αερίου στη Σιβηρία με τη βόρεια Γερμανία, από όπου εξάγεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας, οι εργασίες συντήρησης είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν ως το Σάββατο το πρωί.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της γερμανική ομοσπονδιακής ρυθμιστικής αρχής ενέργειας, τον Κλάους Μούλερ, οι εργασίες που πρόκειται να γίνουν στον αγωγό «είναι ακατανόητες από τεχνική άποψη», με τον ίδιο να τις χαρακτηρίζει πρόφαση προκειμένου η Μόσχα να εντείνει την πίεση στους συμμάχους της Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός ανακοίνωσε την πλήρη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου στον γαλλικό όμιλο Engie λόγω «αθέτησης πληρωμής» για τις παραδόσεις του Ιουλίου, κατά τη Gazprom.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η ενέργεια βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης, η οποία κατηγορεί συχνά τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο σαν «όπλο».

Η γαλλική εταιρεία έχει διαβεβαιώσει ότι έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή μέτρα προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες της ακόμη και σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου.

  • Οι Βρυξέλλες όσο και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πετάνε όλο το μπαλάκι των ευθυνών στη Μόσχα κατηγορώντας τη Ρωσία για ενεργειακό πόλεμο, στον απόηχο της σύγκρουσης στα ουκρανικά εδάφη.

Στις κατηγορίες αυτές απάντησε το Κρεμλίνο υποστηρίζοντας ότι οι κυρώσεις είναι εκείνες που δυσχεραίνουν την ανεμπόδιστη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία του Nord Stream 1.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «υπάρχουν διασφαλίσεις ότι, εκτός από τα τεχνολογικά προβλήματα που προκαλούνται από τις κυρώσεις, τίποτα δεν εμποδίζει τον εφοδιασμό» για να προσθέσει ότι «ευρωπαϊκές χώρες, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Βρετανία επέβαλαν κυρώσεις εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που δεν επιτρέπουν να πραγματοποιηθούν κανονικές εργασίες συντήρησης και επισκευής, και δεν επιτρέπουν επίσης νόμιμη καταχώρηση τς επιστροφής εξαρτημάτων και μηχανημάτων στους χώρους λειτουργίας τους».

  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τα όσα υποστηρίζει η Μόσχα και κατηγορεί τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως «πολεμικό όπλο», καθώς έγινε γνωστό ότι η Gazprom μειώνει τις παραδόσεις σε μια από τις μεγαλύτερες γαλλικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, την Engie.

Σα να μην έφτανε αυτό, όμως, η ρωσική εταιρεία προχώρησε σε νέα ανακοίνωση με την οποία επισημαίνει ότι διακόπτει εντελώς τις παραδόσεις φυσικού αερίου, λόγο της αθέτησης πληρωμής για τις παραδόσεις που έγιναν τον Ιούλιο.

 

«Η Gazprom Export ενημέρωσε την Engie για την πλήρη αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από την 1η Σεπτεμβρίου 2022 μέχρι την αποπληρωμή του συνόλου των οφειλών για τις παραδόσεις», ανέφερε ο ρωσικός όμιλος σε δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Τρίτης στον λογαριασμό του στο Telegram.

Σύμφωνα με διάταγμα που υπέγραψε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στα τέλη Μαρτίου, «απαγορεύεται η παράδοση φυσικού αερίου σε ξένο αγοραστή που δεν έχει καταβάλει πληρωμή εντός της καθορισμένης περιόδου που προβλέπεται στη σύμβαση». Επικαλούμενη το διάταγμα, η Gazprom υπογραμμίζει ότι δεν έλαβε σήμερα το σύνολο της οφειλής για τις παραδόσεις του Ιουλίου.

Η διοίκηση της γαλλικής Engie δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) για σχολιασμό. Η γαλλική εταιρεία έχει διαβεβαιώσει ότι έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή μέτρα προκειμένου να μπορεί να εξυπηρετεί τους πελάτες της ακόμη και σε περίπτωση πλήρους διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Gazprom. Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Engie είχαν ήδη μειωθεί σημαντικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Διαβάστε επίσης

Ουκρανία: Έφτασε στη Ζαπορίζια η αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής ΕνέργειαςΚόσμος

Αποστολή επιθεώρησης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) έφτασε στη Ζαπορίζια , στη νότια Ουκρανία, καθώς βρίσκεται καθ’οδόν για την επίσκεψή του στον ομώνυμο ηλεκτρο...

Βρετανία: Σε πανεθνική 24ωρη απεργία θα προχωρήσει τον ερχόμενο μήνα το προσωπικό των σιδηροδρόμωνΚόσμος

Το προσωπικό των βρετανικών σιδηροδρόμων προγραμματίζει 24ωρη απεργία σε όλη τη χώρα στις 26 Σεπτεμβρίου για τους μισθούς, την εργασιακή ασφάλεια και τις συνθήκες εργασίας, ανακοίν...

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν γιορτάζουν τον ένα χρόνο από την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτωνΚόσμος

Οι Ταλιμπάν γιορτάζουν σήμερα την πρώτη επέτειο από την απόσυρση του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ από το Αφγανιστάν έπειτα από είκοσι χρόνια πολέμου και την κατάληψη της εξουσί...

Το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών συρρικνώθηκε εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊούΚόσμος

Το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά σχεδόν έναν χρόνο το 2021, ενώ είχε ήδη υποχωρήσει κατά ενάμιση χρόνο το 2020, κυρίως εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσ...

Guardian: Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο άνθρωπος που λάτρεψαν στο εξωτερικό αλλά μίσησαν στη ΡωσίαΚόσμος

Σύντομα και περιεκτικά το γιατί ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ αγαπήθηκε από τους ηγέτες της Δύσης αλλά μισήθηκε στη χώρα του, περιγράφει σε άρθρο του ο Pjotr Sauer στον Guardian. Μιχαήλ Γκο...