ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Άρτεμις 1»: Προορισμός Σελήνη – Διακόπηκε λόγω διαρροής υδρογόνου η αντίστροφη μέτρηση για την εκτόξευση (Live)

Πενήντα χρόνια μετά τη λήξη του ιστορικού προγράμματος «Απόλλων» τηςΝΑSA, η πολυαναμενόμενη εκτόξευση της κάψουλας Orion, στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis 1, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στις 15:33 ώρα Ελλάδας είναι άγνωστο αν πραγματοποιηθεί. Αιτία η διαρροή καυσίμου που ανιχνεύτηκε στην πρόβα επιστροφής στη Σελήνη.

Το πολυαναμενόμενο αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα «Άρτεμις» πήρε το όνομα από την αδελφή του Απόλλωνα στην ελληνική μυθολογία, γι’ αυτό επιλέχτηκε αυτό το όνομα ήδη επί προεδρίας Τραμπ. Οι ΗΠΑ, εφόσον επιλυθεί το πρόβλημα θα πραγματοποιήσουν την επιχείρηση επιστροφής τους στη Σελήνη, για πρώτη φορά μετά το 1972 όταν είχαν πατήσει για τελευταία φορά το πόδι τους στο φεγγάρι.

Η διαρροή υδρογόνου εμφανίστηκε σήμερα Δευτέρα 29/8 στο σύστημα που διοχετεύει το καύσιμο στο κεντρικό τμήμα του πυραύλου. Σε περίπτωση που η βλάβη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα, ο πύραυλος θα πρέπει να επιστρέψει στο Κτήριο Συναρμολόγησης Οχήματος. (AP Photo/Brynn Anderson).

Στις 15:33 ώρα Ελλάδας της Δευτέρας έχει προγραμματιστεί από τηνΑμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) η εκτόξευση από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στην Φλόριντα της αποστολής «Άρτεμις 1»με έναν πελώριο πύραυλο Space Launch System (SLS) που θα μεταφέρει την μη επανδρωμένη κάψουλα Ωρίων (Orion) γύρω από τη Σελήνη για μια δοκιμαστική πτήση έξι εβδομάδων και μετά θα γυρίσει στη Γη.

Η τηλεόραση της NASA θα μεταδώσει ζωντανά (στα αγγλικά) την εκτόξευση. Έως ότου επιλυθεί το πρόβλημα στη μηχανή νούμερο 3 και σε ότι άλλη δυσλειτουργία προκύψει οι μηχανικοί της NASA ενημερώνουν για τις τελευταίες εξελίξεις, μέσω των social media.

Με προβλήματα η πρόβα τζενεράλε

Οι έως τώρα μετεωρολογικές προβλέψεις δίνουν πιθανότητα 80% οι σημερινές καιρικές συνθήκες να είναι ευνοϊκές. Αν κάτι πάει στραβά (λόγω τεχνικού προβλήματος ή καιρού), έχουν δοθεί ως εναλλακτικές ημερομηνίες εκτόξευσης η 2α ή η 5η Σεπτεμβρίου. Την Κυριακή μια καταιγίδα έπληξε το Κέντρο Κένεντι και τα αλεξικέραυνα γύρω από την πλατφόρμα εκτόξευσης τράβηξαν τους κεραυνούς, χωρίς πάντως η NASA να ανησυχήσει ιδιαίτερα.

Ο SLS μαζί με το Orion έχουν ύψος 98 μέτρων. Ο SLS, που χρειάστηκε πάνω από δέκα χρόνια για να αναπτυχτεί και να κατασκευαστεί, θεωρείται ο ισχυρότερος και πιο πολύπλοκος πύραυλος στον κόσμο, αν και, σύμφωνα με τον «Economist», αποτελεί ένα υπερβολικά ακριβό κρατικό κατασκεύασμα και μια σπατάλη για τα χρήματα των φορολογουμένων. Οι βασικοί υπεργολάβοι για το πρόγραμμα Άρτεμις είναι οι εταιρείες Boeing για τον SLS και Lockheed Martin για την κάψουλα Orion.

Η τελευταία φορά που εκτοξεύτηκε ένας τέτοιος μεγα-πύραυλος από το Κέντρο Κένεντι, ήταν το 1973 όταν ένας πύραυλος Κρόνος 5 (Saturn V) μετέφερε σε τροχιά τον διαστημικό σταθμό Skylab. Ο σχεδιασμός της NASA είναι η εκτόξευση το 2024 της επανδρωμένης αποστολής Άρτεμις 2 γύρω από το φεγγάρι, ώσπου τελικά το 2025 η αποστολή Άρτεμις 3 να προσεληνωθεί (μεταφέροντας και την πρώτη γυναίκα αστροναύτη στη Σελήνη).

Θα τεθούν έτσι πιθανότατα αυτή τη φοράτα θεμέλια για μια πιο μόνιμη σεληνιακή βάση και παρουσία αστροναυτών στον δορυφόρο της Γης, με απώτερο στόχο μια βάση στον Άρη μέσα στη δεκαετία του 2030. Πάντως αρκετοί ειδικοί δεν αποκλείουν ότι όλο αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι υπερβολικά «σφιχτό» και φιλόδοξο, οπότε μπορεί να μετατεθεί κατά μερικά χρόνια προς το μέλλον.

δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία παραμένουν στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα όπου βρίσκεται ο SLS, ο ισχυρότερος πύραυλος που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα. (AP Photo/Brynn Anderson)

Οι τελευταίοι άνθρωποι που περπάτησαν στο φεγγάρι, ήταν οι δύο άνδρες αστροναύτες της αποστολής Απόλλων 17 το 1972, ενώ είχαν προηγηθεί άλλοι δέκα Αμερικανοίαστροναύτες, στη διάρκεια πέντε προηγούμενων αποστολών, με πρώτη προσελήνωση της αποστολής Απόλλων 11 το 1969.

Επιστροφή στη Σελήνη για τις ΗΠΑ

Τα τελευταία χρόνια η Κίνα έχει προσεληνώσει με επιτυχία τρεις ρομποτικές αποστολές και σχεδιάζειδική της σεληνιακή βάση για τη δεκαετία του 2030, η Ινδία και το Ισραήλ έστειλαν δικές τους σεληνιακές αποστολές το 2019 αλλά απέτυχαν, ενώ μια νοτιοκορεατική αποστολή βρίσκεται καθ’ οδόν με στόχο να τεθεί σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Γενικά υπάρχει κινητικότητα από αρκετές χώρες με προορισμό τη Σελήνη και οι ΗΠΑ έχουν ένα έξτρα ανταγωνιστικό κίνητρο να προλάβουν.

Η NASA τις τελευταίες δεκαετίες έστρεψε το ενδιαφέρον της σε άλλους πλανήτες (Άρη) και μεγάλους δορυφόρους (του Κρόνου και του Δία), αλλά τώρα πλέον ενδιαφέρεται ξανά για τη Σελήνη, μεταξύ άλλων ως ενδιάμεσο σταθμό για πιο μακρινούς διαστημικούς στόχους. Πολύ περισσότερο που τα τελευταία χρόνια έγινε αντιληπτό ότι υπάρχει αρκετό νερό σε παγωμένη μορφή στο φεγγάρι, κάτι σημαντικό για μια μονιμότερη ανθρώπινη παρουσία, όχι μόνο ως πόσιμο νερό, αλλά και ως καύσιμο για πυραύλους μετά τη διάσπαση του σε οξυγόνο και υδρογόνο.

Η Σελήνη ή ένας διαστημικός σταθμός σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι θα λειτουργήσει ως σταθμός ανεφοδιασμού για ένα πιο μακρινό ταξίδι, π.χ. στον Άρη. Προς το παρόν πάντως οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πόσο ακριβώς νερό υπάρχει στη Σελήνη και πόσο εύκολο θα είναι αξιοποιηθεί στην πράξη, καθώς βρίσκεται συνήθως στο βάθος ανήλιαγων κρατήρων.

Διαβάστε επίσης

Bloomberg: Τα μέτρα σε χώρες της Ευρώπης για τον περιορισμό στη χρήση ενέργειας – Κρύα ντους, χαμηλά φώτα, κατέβασμα του θερμοστάτη και άλλα Κόσμος

Αντιμέτωπη με έναν δύσκολο, ενεργειακά, χειμώνα προβλέπεται να βρεθεί η Ευρώπη, λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Καθώς το Κρεμλίνο μειώνει τις παραδόσεις φυσικού αερίου κ...

Το απολίθωμα του μεγαλύτερου δεινοσαύρου που έχει βρεθεί ποτέ στην Ευρώπη εντοπίστηκε σε κήπο στην ΠορτογαλίαΚόσμος

Τα λείψανα του μεγαλύτερου ίσως δεινοσαύρου που έχει βρεθεί ποτέ στην Ευρώπη, ανακάλυψε ένας άντρας στον κήπο του στην Πορτογαλία . Το 2017, ο ιδιοκτήτης του ακινήτου εντόπισε θραύ...

Επιστροφή των ΗΠΑ στη Σελήνη - Σήμερα η εκτόξευση της αποστολής Άρτεμις 1Κόσμος

Πενήντα χρόνια μετά τη λήξη του ιστορικού προγράμματος «Απόλλων», ξεκινά σήμερα το νέο αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα «Άρτεμις» (αδελφή του Απόλλωνα στην ελληνική μυθολογία, γι' ...

Η Ουκρανία υπολογίζει πως εξήχθησαν 4 εκατ. τόνοι σιτηρών μέσω ΔούναβηΚόσμος

Οι ουκρανικές αρχές υπολογίζουν ότι εξάγονται μέσω του ποταμού Δούναβη μεγαλύτερες ποσότητες σιτηρών από ό,τι οποτεδήποτε άλλοτε μετά το ξέσπασμα του πολέμου πριν από έξι μήνες. Το...

Financial Times: Νέες απαγορεύσεις έκδοσης ευρωπαϊκής βίζας για τους ρώσους πολίτες – Διχογνωμία στην ΕΕ, διαφωνούν Αθήνα, ΛευκωσίαΚόσμος

  Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να υποστηρίξουν την αναστολή της συμφωνίας διευκόλυνσης της έκδοσης βίζα με τη Ρωσία, σύμφωνα με τους Financial Times, που ...