Σημειωτέον πως την περασμένη Τετάρτη το ευρώ παρέμεινε υπό της απόλυτης ισοτιμίας 1 προς 1 με το δολάριο, στα $0,9968/ευρώ.

Η ισοτιμία του ευρωπαϊκού κοινού νομίσματος έναντι του δολαρίου έχει καταγράψει πτώση της τάξης του 12% φέτος, σε χαμηλό δύο δεκαετιών.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Societe Generale, Kit Juckes, η αύξηση της ισοτιμίας του δολαρίου οφείλεται εν μέρει στην αύξηση των τιμών ενέργειας στις ΗΠΑ, οι οποίες όμως παράγουν τεράστιες ποσότητες υδρογονανθράκων. Η Ευρώπη, αντιθέτως, η οποία εξαρτάται από τις εισαγωγές φυσικού αερίου έχει βρεθεί στη δίνη της ενεργειακής κρίσης.

«Όσο διαρκεί η κρίση αυτή, το ευρώ θα παραμείνει παγιδευμένο. Δεν προβλέπω σημαντική ανάκαμψη για το ευρωπαϊκό νόμισμα μέχρι το πέρας που προκαλεί η έλλειψη φυσικού αερίου», τόνισε ο Juckes.

Σύμφωνα με το Business Insider, οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν φτάσει σε ιστορικά υψηλά φέτος λόγω της μείωσης των ρωσικών ροών ως ανταπάντηση στις κυρώσεις της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Juckes υπογράμμισε πως η ισοτιμία θα κυμανθεί στα $0,95 – $1 ανά ευρώ μέχρι το τέλος του γ’ τριμήνου, ενώ η ανάκαμψη του κοινού νομίσματος μέχρι το τέλος του έτους θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη.

Ο αναλυτής σύγκρινε την τρέχουσα κατάσταση με την αύξηση των τιμών του πετρελαίου λίγο πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, όταν τα εμπορικά ισοζύγια τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ευρώπης είχαν περιδινιστεί: «Αυτή τη φορά, η κρίση είναι πολύ διαφορετική αφού αναδεικνύονται τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Γηραιά Ήπειρος σε σχέση με τις ΗΠΑ. Η διαφορά των εμπορικών ισοζυγίων μεταξύ των Ηνωμένων πολιτειών και της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας της Γερμανίας είναι τόσο δραματική που παίζει μεγαλύτερο ρόλο σε ό,τι αφορά την ισοτιμία των δύο νομισμάτων από τις κινήσεις των Fed και ΕΚΤ».

Η Ευρωπαϊκη Κεντρική τράπεζα ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 50 μ.β. το Σεπτέμβριο, σε μία προσπάθεια καταπολέμησης του υψηλού πληθωρισμού.

Τον Ιούνιο, η ΕΚΤ προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μ.β. για πρώτη φορά τα τελευταία 11 χρόνια.

Η Fed, από την πλευρά της, αναμένεται πως θα αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 50 ή 75 μ.β. στην επόμενη συνεδρίαση της FOMC. Σημειωτέον πως τα επιτόκια στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί τέσσερις φορές μέσα στο 2022, σε εύρος 2,25% – 2,75%.

ΠΗΓΗ:newmoney.gr