Σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index, ο Ίλον Μασκ έχασε 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Τζεφ Μπέζος 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Μπιλ Γκέιτς και Γουόρεν Μπάφετ έχασαν 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια και 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα.

Ο Πάουελ χρησιμοποίησε την ομιλία του στο ετήσιο φόρουμ πολιτικής της Fed του Κάνσας Σίτι στο Τζάκσον Χόλ του Ουαϊόμινγκ, για να επαναλάβει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια και πιθανώς θα τα αφήσει υψηλά, προκειμένου να μειώσει τον πληθωρισμό.

Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 3,4%, σημειώνοντας τη χειρότερη μέρα του από τα μέσα Ιουνίου. Ο τεχνολογικός Nasdaq 100, ο οποίος περιλαμβάνει τους κολοσσούς Microsoft, Amazon.com, Tesla και Alphabet σημείωσε βουτιά άνω του 4%.

Ιστορική βουτιά

Ελάχιστες περιουσίες δισεκατομμυριούχων έχουν γλιτώσει φέτος. Οι 500 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου έχασαν 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2022, η πιο απότομη  βουτιά εξαμήνου στην ιστορία.

Οι αμερικανικές μετοχές τον Ιούλιο σημείωσαν την ισχυρότερη μηνιαία άνοδό τους από τον Νοέμβριο του 2020, οδηγώντας τους επενδυτές να στοιχηματίσουν ότι τα χειρότερα έχουν περάσει.

Ωστόσο, η ομιλία του Πάουελ έφερε την απότομη προσγείωση: λειτούργησε ως υπενθύμιση ότι οι αποτιμήσεις των γιγάντων εταιρειών τεχνολογίας παραμένουν υψηλές μετά από μια άνευ προηγουμένου εξέλιξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, όταν τα επιτόκια ήταν κοντά στο μηδέν. Κι αυτό προμηνύει πτώση για το μέλλον.

Προειδοποίησεις

Για επώδυνες μέρες προειδοποίησε την αμερικανική οικονομία ο Τζερόμ Πάουελ, κατά την πολυαναμενόμενη ομιλία του κατά την έναρξη του οικονομικού συμποσίου της Fed, στο Τζάκσον Χολ του Γουαϊόμινγκ, που δίκαια έχει χαρακτηριστεί ως το «καλοκαιρινό Νταβός». Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε σημαντική υποχώρηση τους δείκτες της Wall Street.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ήταν εξαιρετικά σύντομος, αλλά απόλυτα κατηγορηματικός ως προς την δέσμευση του συμβουλίου να περιορίσει τον πληθωρισμό, ξεκαθαρίζοντας πως η ανοδική τροχιά των επιτοκίων θα συνεχιστεί, κάτι που θα είναι αναπόφευκτα «επώδυνο» για την αμερικανική οικονομία.

Όπως αναμενόταν, ο κ. Πάουελ επανέλαβε πως η Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της με τον πλέον δυναμικό τρόπο προκειμένου να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις που έχουν εκτινάξει τον δείκτη στο ανώτερο σημείο εδώ και πάνω από 40 χρόνια.

Υπό την έννοια αυτή, παρά και τις τέσσερις συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων κατά συνολικά 2,25 ποσοστιαίες μονάδες, η Fed δεν πρόκειται να κατεβάσει… ταχύτητα, με τον κύριο Πάουελ να αποσαφηνίζει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για τερματισμό ή έστω προσωρινή διακοπή στην πορεία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

OT.gr