ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Φωτοβολταϊκά στο μπαλκόνι τοποθετούν οι Ελβετοί – Φοβούνται ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος τον χειμώνα

Αν και πολύ πλούσια, η Ελβετία φοβάται ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος αυτόν τον χειμώνα, αν οι γαλλικοί πυρηνικοί αντιδραστήρες παραμείνουν εκτός λειτουργίας και αν το Βερολίνο, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, περιορίσει τις εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος που παράγεται με φυσικό αέριο.

Το καλοκαίρι η Ελβετία, η υδροδεξαμενή της Ευρώπης χάρις στις εκατοντάδες υδροηλεκτρικούς σταθμούς, εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά τον χειμώνα γίνεται το αντίθετο.

Συνήθως, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά, από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, το ρωσικό φυσικό αέριο δεν ρέει αφειδώς στην Ευρώπη.

Κατά συνέπεια, η Ελβετία, η οποία δεν διαθέτει δεξαμενές φυσικού αερίου στο έδαφός της, εισάγει τον χειμώνα ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται στην Γερμανία, η οποία φέτος αντιμετωπίζει την δραματική μείωση των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου.

«Το άλλο πρόβλημα είναι ότι από την γαλλική πλευρά, το ήμισυ των πυρηνικών αντιδραστήρων βρίσκεται εκτός λειτουργίας» εξαιτίας προβλημάτων φθοράς των υποδομών, εξηγεί στο AFP ο Stephane Genoud, καθηγητής Διαχείρισης Ενέργειας στην Haute Ecole Specialisee de Suisse occidentale (HES-SO).

Αυτή η σύμπτωση αρνητικών παραγόντων δημιουργεί τους φόβους για ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας.

(AP Photo/Frank Augstein)

Ειδικοί και μη κυβερνητικές οργανώσεις κάνουν λόγο για την καθυστέρηση της Ελβετίας στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης, την ώρα που η χώρα έχει αποφασίσει να βγει προοδευτικά από την πυρηνική ενέργεια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011.

Το 2020, η Ελβετία δεν διέθετε παρά περί τις σαράντα αιολικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με τον Boris Salak, ειδικό του Institut federal de recherches sur la foret, la neige et le paysage (Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Ερευνών για το Δάσος, το Χιόνι και το Τοπίο), 750 μονάδες αιολικής ενέργειας και ηλιακά πάνελ στο ένα τρίτο των στεγών θα ήταν αρκετά για την επίτευξη των κυβερνητικών στόχων ενεργειακής στρατηγικής για το 2050.

Στο τέλος του 2021, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία ακόμη, η ελβετική Επιτροπή για την ηλεκτροδότηση σε περίπτωση κρίσης προειδοποιούσε για τον «αυξημένο» κίνδυνο ελλείψεων σε ηλεκτρικό ρεύμα στην χώρα.

Τις τελευταίες ημέρες, η κυβέρνηση ζήτησε να μην δραματοποιείται η κατάσταση, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι προετοιμάζεται για ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος.

Πιθανές οι πολύωρες διακοπές ρεύματος

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ηλεκτρικής Ενέργειας προειδοποιεί για την πιθανότητα πολύωρων διακοπών στην ηλεκτροδότηση αυτόν τον χειμώνα.

Οι Ελβετοί στρέφονται προς τις ηλεκτρογεννήτριες και τα ηλιακά πάνελ για το μπαλκόνι, ενώ τα κόμματα της αριστεράς ζητούν την λήψη γρήγορα μέτρων.

Οι ειδικοί αναμένουν την λήψη ήπιων μέτρων για να παρακινηθούν οι άνθρωποι να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Stephane Genoud θεωρεί ότι είναι πιθανόν ότι η Βέρνη θα εισαγάγει περιοριστικά μέτρα, όπως «ποσοστώσεις για τους μεγάλους καταναλωτές» ηλεκτρικής ενέργειας, όπως είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις, ή διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Αλλά ελπίζει ότι «αν οι Γάλλοι καταφέρουν θα θέσουν και πάλι σε λειτουργία τους αντιδραστήρες, αν δεν βάλει το χέρι του ο Πούτιν, θα αποφύγουμε τις ελλείψεις ή το μπλακ άουτ».

Διαβάστε επίσης

ΕΕ : Η τσεχική προεδρία οργανώνει έκτακτη σύνοδο των υπουργών ΕνέργειαςΚόσμος

Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, η χώρα του οποίου ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτό το εξάμηνο, δήλωσε σήμερα πως η χώρα του θα συγκαλέσει μια έκτακτη σύνοδο ...

Reuters: Ή φαγητό, ή ζέστη - Το δίλημμα των Ευρωπαίων για την ενεργειακή φτώχεια που έρχεται τον χειμώναΚόσμος

Εφιαλτική κατάσταση τους επόμενους μήνες και ειδικά τον χειμώνα περιγράφει με  ανάλυσή  του το Reuters, υπό τον τίτλο “Ή φαγητό, ή ζέστη για τους σοκαρισμένους Ευρωπαίους”, εννοώντ...

Τέξας: Ομοσπονδιακό δικαστήριο επέτρεψε την οπλοφορία των νέων 18 ως 21 ετών σε δημόσιους χώρους!Κόσμος

          Ομοσπονδιακό δικαστήριο απεφάνθη ότι  η πολιτεία του Τέξας δεν μπορεί να απαγορεύει στους νέους 18 με 21 ετών να αποκτούν  άδεια οπλοκατοχής  και να φέρουν πιστόλια σε δη...

Μυστήριο με πυριγενή πετρώματα που βρέθηκαν στον πυθμένα αρχαίας λίμνης στον ΆρηΚόσμος

    O πιο προηγμένος ρομποτικός εξερευνητής του Άρη, το Perseverance βρίσκεται στον Κόκκινο Πλανήτη εδώ και 18 μήνες και αφού επέβλεψε την ομαλή λειτουργία του drone που μετέφερε μ...

Συναγερμός στις Βρυξέλλες για βαν που έπεσε σε καφετέρια - Έξι τραυματίεςΚόσμος

Συναγερμός σήμανε στις Βρυξέλλες για βαν που έπεσε σε καφετέρια. Σύμφωνα με πληροφορίες από τοπικά μέσα, το βαν έπεσε στην καφετέρια με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι άτομα, ωστόσ...

«Βόμβα»: Η Moderna μηνύει την Pfizer, την κατηγορεί ότι της έκλεψε την ιδέα για το εμβόλιο για τον CovidΚόσμος

Η Moderna μηνύει την Pfizer και τον Γερμανό εταίρο της BioNTech για παραβίαση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας κατά την ανάπτυξη του πρώτου εμβολίου COVID-19 που εγκρίθηκε στις HΠΑ, ισχυρι...

Νέα Ζηλανδία: Ταυτοποιήθηκαν τα λείψανα των δύο παιδιών που βρέθηκαν μέσα σε βαλίτσεςΚόσμος

Η αστυνομία στη Νέα Ζηλανδία ταυτοποίησε τα λείψανα δύο παιδιών τα οποία εντοπίστηκαν νωρίτερα αυτό τον μήνα σε δύο βαλίτσες που πωλήθηκαν σε πλειστηριασμό, αλλά πρόσθεσε ότι δεν θ...

Ουκρανία: Προσπάθεια για επανασύνδεση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια με το σύστημα ηλεκτροδότησηςΚόσμος

Και οι έξι αντιδραστήρες στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία παραμένουν αποσυνδεδεμένοι από το δίκτυο ηλεκτροδότησης της χώρας, ανακοίνωσε η κρατική υπηρεσία πυρη...