ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ουκρανία: Ο χειμώνας αυτός θα είναι ο δυσκολότερος στη σύγχρονη ιστορία της χώρας

Η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον δυσκολότερο χειμώνα της σύγχρονης ιστορίας της αλλά θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση, να συγκεντρώσει εγκαίρως απόθεμα 19 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου, διαβεβαίωσε ο υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Γκερασένκο.

Η Ουκρανία σταμάτησε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία το 2015 και πλέον παίρνει αέριο από την υπόλοιπη Ευρώπη, όμως οι τιμές που έχουν εκτοξευτεί και το τεράστιο κόστος από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου θέτουν εν αμφιβόλω το κατά πόσο είναι εφικτό να αποθηκεύσει μια τέτοια τεράστια ποσότητα καυσίμου.

«Πιστεύω ότι θα φτάσουμε, πάνω-κάτω, τα 19 δισεκατομμύρια» είπε ο Γκαλουσένκο στο πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας ότι η χώρα χρειάζεται αυτό το απόθεμα για ασφάλεια «σε κρίσιμες καταστάσεις».

Το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται στην Ουκρανία κυρίως για τη θέρμανση των σπιτιών.

Η κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει τις εκτιμήσεις της όσον αφορά την οικιακή κατανάλωση, όμως ο Γκαλουσένκο είπε ότι ο ίδιος πιστεύει πως η χώρα θα έχει αρκετά καύσιμα για να βγάλει τον χειμώνα. Προέβλεψε όμως ότι ο χειμώνας αυτός θα είναι ο χειρότερος για την Ουκρανία αφότου κέρδισε την ανεξαρτησία της, το 1991. «Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Και όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για την Ευρώπη επίσης. Θα υπάρξουν προκλήσεις που η Ευρώπη δεν έχει ξαναδεί», τόνισε.

Ο υπουργός απέφυγε να πει πόση ποσότητα αερίου έχει αποθηκευτεί μέχρι τώρα, όμως στις αρχές του μήνα ο επικεφαλής της κρατικής ενεργειακής εταιρείας Naftogaz Γιούρι Βιτρένκο είπε σε δημοσιογράφους ότι τα αποθέματα φτάνουν ήδη τα 12 bcm.

Είναι ασαφές που θα βρει η Ουκρανία τα υπόλοιπα 7 bcm. Συνήθως, η εποχή που ξεκινά η λειτουργία των κεντρικών θερμάνσεων αρχίζει στα μέσα Οκτωβρίου. Η Ουκρανία είχε συγκεντρώσει απόθεμα περίπου 19 bcm για τον χειμώνα του 2020/21.

Η κατανάλωση αερίου έχει μειωθεί κατά 40% σε σύγκριση με την περίοδο της ειρήνης, ενώ η παραγωγή έχει μειωθεί μόνο κατά 5%.

Ο υπουργός είπε ότι το Κίεβο είναι επίσης προετοιμασμένο για την περίπτωση η Ρωσία να σταματήσει τη διαμετακόμιση αερίου μέσω του ουκρανικού εδάφους. «Αυτό είναι ένα από τα σενάρια και το λαμβάνουμε υπόψη. Ασφαλώς, θα επιβιώσουμε» είπε.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Β. Μακεδονία: Κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της ενεργειακής κρίσηςΚόσμος

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας κήρυξε χθες Πέμπτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου σε εθνικό επίπ...

Πόσο κοστίζει η Σελήνη;Κόσμος

Την Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η εκτόξευση της πρώτης αποστολής του προγράμματος Artemis της NASA στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη κ...

Συρία: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις Αμερικανών στρατιωτών και φιλοϊρανών πολιτοφυλάκωνΚόσμος

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών και ενόπλων που ανήκουν σε οργανώσεις που συνδέονται με το Ιράν στην ανατολική Συρία. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμ...

ΠΟΥ: Από τις αρχές του έτους οι θάνατοι από Covid-19 σε όλον τον κόσμο έφτασαν το 1 εκατομμύριοΚόσμος

Η πανδημία της Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1 εκατομμύριο ανθρώπους σε όλον τον κόσμο από τις αρχές του έτους, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καλώντας τις κυβε...

Ουκρανία: Έκλεισαν οι δύο αντιδραστήρες στη Ζαπορίζια μετά από πυρκαγιά σε κοντινό σημείοΚόσμος

Βλάβη από πυρκαγιά σε εναέρια καλώδια προκάλεσε την αποσύνδεση από το ουκρανικό δίκτυο των δύο αντιδραστήρων που λειτουργούν στον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, σ...