ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

IAEA: Επανήλθε η ηλεκτροδότηση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή και έχει γίνει στόχος αλλεπάλληλων βομβαρδισμών, επαναλειτουργεί αφού νωρίτερα «αποσυνδέθηκε πλήρως» από το δίκτυο ηλεκτροδότησης, λόγω βλάβης στις γραμμές του ηλεκτρικού, ανακοίνωσε η ουκρανική εταιρεία Energoatom.

«Οι δύο εν λειτουργία αντιδραστήρες του σταθμού αποσυνδέθηκαν από το δίκτυο. Συνεπώς, οι ενέργειες των εισβολέων προκάλεσαν την πλήρη αποσύνδεση του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια από το δίκτυο του ηλεκτρικού, για πρώτη φορά στην ιστορία του», ανέφερε ο κρατικός όμιλος σε ανάρτηση στο Telegram.

Σύμφωνα με την ουκρανική εταιρεία, πυρκαγιές στην περιοχή του θερμοηλεκτρικού σταθμού της Ζαπορίζια, που βρίσκεται κοντά στον πυρηνικό σταθμό, προκάλεσε δύο φορές την αποσύνδεση της τελευταίας γραμμής που συνδέει τις εγκαταστάσεις με το δίκτυο ηλεκτροδότησης. «Άλλες τρεις γραμμές είχαν καταστραφεί προηγουμένως από τις τρομοκρατικές επιθέσεις» της Ρωσίας, πρόσθεσε.

Αργά το απόγευμα, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανέφερε ότι «ενημερώθηκε από την Ουκρανία» για αυτήν την απώλεια σύνδεσης. Διευκρίνισε όμως ότι «τώρα ο σταθμός λειτουργεί» καθώς παραμένει συνδεδεμένος με το δίκτυο μέσω του γειτονικού θερμοηλεκτρικού σταθμού ο οποίος μπορεί να παράσχει «εφεδρική ηλεκτρική ενέργεια».

Τα συστήματα κατεπείγουσας προστασίας των αντιδραστήρων ενεργοποιήθηκαν και όλα τα συστήματα ασφαλείας παρέμειναν σε λειτουργία, διαβεβαίωσε ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ Ραφαέλ Γκρόσι. «Οι μονάδες παρέμειναν αποσυνδεδεμένες από το δίκτυο, ακόμη και μετά την αποκατάσταση της ηλεκτρικής γραμμής», συνέχισε, χωρίς να εξηγήσει τα αίτια της διακοπής ρεύματος.

Εδώ και εβδομάδες, Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς στον πυρηνικό σταθμό ο οποίος διαθέτει έξι αντιδραστήρες συνολικής δυναμικότητας 6.000 μεγαβάτ. Η Ουκρανία κατηγορεί επίσης τη Ρωσία ότι αποθηκεύει στον χώρο του σταθμού βαρύ οπλισμό και τον χρησιμοποιεί σαν βάση για να πλήττει ουκρανικές στρατιωτικές θέσεις. Οι Ρώσοι διαψεύδουν ότι έχουν αναπτύξει βαρύ οπλισμό στον χώρο, υποστηρίζοντας ότι στη Ζαπορίζια υπάρχουν μόνο μονάδες που έχουν αναλάβει την ασφάλεια του σταθμού.

 

Επικοινωνία Μπάιντεν - Ζελένσκι για τις εξελίξεις στον πόλεμο και την κατάσταση στη Ζαπορίζια

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είχε μια «θαυμάσια συνομιλία» με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν και τον ευχαρίστησε για τη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στο Κίεβο, στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας.

«Συζητήσαμε τα επόμενα βήματα της Ουκρανίας στην πορεία μας για τη νίκη επί του επιτιθέμενου και ότι είναι σημαντικό να λογοδοτήσει η Ρωσία για εγκλήματα πολέμου» ανέφερε σε μια ανάρτησή του, στα αγγλικά, στο Twitter.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, είπε ότι η Ρωσία θα πρέπει να συμφωνήσει στη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις από τον περασμένο Μάρτιο.

Σύμφωνα με την Ζαν-Πιερ, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα σήμερα ο Μπάιντεν με τον Ζελένσκι, ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα.

 

Μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί η αποστολή του IAEA τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Οι εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας ενδέχεται να επισκεφθούν τον ελεγχόμενο από τους Ρώσους πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, εντός των επόμενων ημερών, ανέφερε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Γκαλουσένκο.

«Η επίσκεψη σχεδιάζεται. Μιλάμε για τις επόμενες ημέρες, οπωσδήποτε, όχι αργότερα από τις αρχές Σεπτεμβρίου», είπε ο Γκαλουσένκο μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας να μπορέσει να δει η αποστολή του ΙΑΕA τι συμβαίνει στη μονάδα.

Νωρίτερα σήμερα, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας ανέφερε ότι ο σταθμός αποσυνδέθηκε από το ουκρανικό δίκτυο.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Β. Μακεδονία: Κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της ενεργειακής κρίσηςΚόσμος

Η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας κήρυξε χθες Πέμπτη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον εφοδιασμό με ηλεκτρική ενέργεια, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου σε εθνικό επίπ...

Ουκρανία: Ο χειμώνας αυτός θα είναι ο δυσκολότερος στη σύγχρονη ιστορία της χώραςΚόσμος

Η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον δυσκολότερο χειμώνα της σύγχρονης ιστορίας της αλλά θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση, να συγκεντρώσει εγκαίρως απ...

Πόσο κοστίζει η Σελήνη;Κόσμος

Την Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η εκτόξευση της πρώτης αποστολής του προγράμματος Artemis της NASA στο πλαίσιο του οποίου θα πραγματοποιηθούν επανδρωμένες αποστολές στη Σελήνη κ...

Συρία: Συνεχίζονται οι συγκρούσεις Αμερικανών στρατιωτών και φιλοϊρανών πολιτοφυλάκωνΚόσμος

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ Αμερικανών στρατιωτών και ενόπλων που ανήκουν σε οργανώσεις που συνδέονται με το Ιράν στην ανατολική Συρία. Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε σήμ...