ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ουκρανία: Τουλάχιστον 22 νεκροί από ρωσική επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη από τον ρωσικό βομβαρδισμό εναντίον του σιδηροδρομικού σταθμού στο Τσάπλινο, στην κεντρική Ουκρανία, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Παράλληλα περισσότεροι από 50 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από την επίθεση, σύμφωνα με προηγούμενες πληροφορίες, ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

«Σήμερα πονάμε για το Τσάπλινο», τόνισε ο Ζελένσκι, με τη ρωσική επίθεση να σημειώνεται την ημέρα της εθνικής γιορτής της Ουκρανίας, που φέτος συνέπεσε με τους έξι μήνες από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα.

«Είναι σχεδόν νύκτα (...) η Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας τελειώνει. Αλλά η ανεξαρτησία μας δεν τελειώνει και δεν θα τελειώσει ποτέ», υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Στη διάρκεια του πολέμου έχουν δεχθεί πλήγματα επανειλημμένα σιδηροδρομικοί σταθμοί και υποδομές. Τον Απρίλιο τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον του σιδηροδρομικού σταθμού του Κραματόρσκ στην ανατολική περιοχή Ντονμπάς.

Αλλού στην Ουκρανία, ένα κορίτσι 11 ετών σκοτώθηκε χθες στο Ντνιπροπετρόφσκ από ρωσικούς βομβαρδισμούς, όπως δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι.

Την ώρα που οι Ουκρανοί τιμούσαν χθες την εθνική τους γιορτή, ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε πλήγματα εναντίον πολλών περιοχών της χώρας, περιλαμβανομένης της επαρχίας Χμελνίτσκι στα δυτικά και της Ζιτομίρ στα βόρεια, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Στο μεταξύ ηγέτες από όλο τον κόσμο ζήτησαν για μια ακόμη φορά χθες από τη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο και επανέλαβαν τις εκκλήσεις τους να επιτραπεί σε αποστολή επιθεωρητών να έχει πρόσβαση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι υπάρχουν λίγες ελπίδες ο πόλεμος να τελειώσει γρήγορα.

«Παρά τις προόδους μας στο ανθρωπιστικό μέτωπο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συγκρούσεις στην Ουκρανία θα σταματήσουν, με νέες πιθανές περιοχές κλιμάκωσης να εμφανίζονται», δήλωσε ο Γκουτέρες απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα θλιβερό και τραγικό ορόσημο», πρόσθεσε. «Χιλιάδες άμαχοι έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί, περιλαμβανομένων παιδιών».

«Ο κόσμος έχει δει να διαπράττονται σοβαρές παραβιάσεις των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, με μικρή ή καθόλου λογοδοσία», τόνισε.

Ο Γκουτέρες προειδοποίησε επίσης για το ενδεχόμενο να προκληθεί μια καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και ζήτησε να σταλεί μια ομάδα ειδικών εκεί, υπό τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι συμφώνησαν.

«Τους τελευταίους μήνες έχουμε δει να εγείρεται ο κίνδυνος μιας πυρηνικής καταστροφής στην Ευρώπη. Είναι θλιβερό το γεγονός ότι χρειάζεται να πούμε ότι ένας πυρηνικός σταθμός δεν θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται σαν στρατιωτική βάση», δήλωσε ο πρεσβευτής της ΕΕ Σίλβιο Γκονζάτο ζητώντας από τη Μόσχα να επιτρέψει να επισκεφθεί τον σταθμό διεθνής ομάδα ειδικών.

Από την πλευρά του ο Ζελένσκι στην ομιλία του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας πρότεινε η Ρωσία να μεταφέρει τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού στον ΔΟΑΕ.

Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει χωρίς όρους «τον πυρηνικό εκβιασμό» και να αποσυρθεί εντελώς από τον σταθμό, υπογράμμισε, ενώ τόνισε τη σημασία να απωθηθεί η ρωσική εισβολή.

Αν δεν σταματήσουμε τώρα τη Ρωσία, εκτίμησε ο Ουκρανός πρόεδρος, «Ρώσοι δολοφόνοι πιθανόν θα καταλήξουν σε άλλες χώρες - στην Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική».

«Η Ρωσία πρέπει να λογοδοτήσει για το έγκλημα της επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας», κατέληξε ο Ζελένσκι.

«Ας είμαστε ξεκάθαροι: η διεθνής κοινότητα δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τις προσπάθειες της Ρωσίας να αλλάξει με τη βία τα σύνορα της Ουκρανίας», υπογράμμισε η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας- Γκρίνφιλντ.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

ΠΟΥ: Από τις αρχές του έτους οι θάνατοι από Covid-19 σε όλον τον κόσμο έφτασαν το 1 εκατομμύριοΚόσμος

Η πανδημία της Covid-19 έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1 εκατομμύριο ανθρώπους σε όλον τον κόσμο από τις αρχές του έτους, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καλώντας τις κυβε...

Ουκρανία: Έκλεισαν οι δύο αντιδραστήρες στη Ζαπορίζια μετά από πυρκαγιά σε κοντινό σημείοΚόσμος

Βλάβη από πυρκαγιά σε εναέρια καλώδια προκάλεσε την αποσύνδεση από το ουκρανικό δίκτυο των δύο αντιδραστήρων που λειτουργούν στον υπό ρωσική κατοχή πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, σ...

Ουκρανία: Φωτιά δίπλα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια – Έκλεισαν 2 αντιδραστήρεςΚόσμος

Βλάβη από πυρκαγιά σε εναέρια καλώδια προκάλεσε το κλείσιμο των δύο αντιδραστήρων που λειτουργούν στον υπό ρωσική κατοχή  πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια , στη νότια Ουκρανία, ανακοί...

Συναγερμός στην Ινδία για τη γρίπη της ντομάτας -Η νέα λοίμωξη που εξαπλώνεται σε παιδιάΚόσμος

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές της Ινδίας μετά την εξάπλωση σε άλλα δύο κρατίδια μιας λοίμωξης, γνωστής ως «γρίπη της ντομάτας», που είχε πρωτοεντοπιστεί τον περασ...

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δικαίωμα της Κύπρου να αναπτύξει τους πόρους στην ΑΟΖ της – «Πρέπει να μοιράζονται δίκαια»Κόσμος

Θετικές εμφανίζονται οι ΗΠΑ στην ανάπτυξη πόρων μετά τις ανακοινώσεις της κοινοπραξίας ENI-TOTAL για ευρήματα φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με δηλώσεις εκ...

Ρωσικό δημοσίευμα: Η Τουρκία εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ για να χτυπήσει την ΕλλάδαΚόσμος

Οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, αναλύονται από τη ρωσική Eurasia Daily, η οποία βλέπει πίσω από αυτήν την εξομάλυνση τον στρατηγικό σχε...

Ανακαλύφθηκε στο Μαρόκο το απολίθωμα του Θαλασσοτιτάνα, ενός γιγάντιου θαλάσσιου τέρατοςΚόσμος

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν στο Μαρόκο το απολίθωμα μιας γιγάντιας θαλάσσιας σαύρας, η οποία «κυβερνούσε» τους ωκεανούς πριν 66 εκατομμύρια χρόνια, την εποχή του τέλους των δεινοσαύρ...