ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν προειδοποιεί για «τεράστια πυρηνική καταστροφή» στη Ζαπορίζια -Τι είπε στον Μακρόν

Μια τεράστια πυρηνική καταστροφή απειλεί τον κόσμο εξαιτίας της κατάστασης στη Ζαπορίζια της Ουκρανίας, σύμφωνα με όσα είπε ο Πούτιν στον Μακρόν.

 

Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, πρώτη εδώ και μήνες, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν εκτενώς το ζήτημα του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, στην Ουκρανία.

 

Τις τελευταίες ημέρες επικρατεί ανησυχία για τον πυρηνικό σταθμό, καθώς Ουκρανία και Ρωσία κατηγορούν η μία την άλλη για βομβαρδισμούς στην περιοχή, οι οποίοι βάζουν σε κίνδυνο τον κόσμο, αφού μπορεί να οδηγήσουν σε ένα πυρηνικό ατύχημα, σε ένα «νέο Τσερνόμπιλ».

 

Σε αυτό το πνεύμα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε για εφιαλτικά σενάρια, κατηγορώντας πάντως την Ουκρανία για τους βομβαρδισμούς στη Ζαπορίζια.

 

Πούτιν: Κίνδυνος πυρηνικής καταστροφής στη Ζαπορίζια με «ραδιενεργή μόλυνση τεραστίων εκτάσεων εδαφών»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική συνομιλία των δύο προέδρων, ο Πούτιν δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός του ελεγχόμενου από τους Ρώσους πυρηνικού σταθμού δημιουργεί τον κίνδυνο μιας «καταστροφής ευρείας κλίμακας, που μπορεί να οδηγήσει στη ραδιενεργή μόλυνση τεραστίων εκτάσεων εδαφών».

 

Μακρόν και Πούτιν κάλεσαν, επίσης, να οργανωθεί «το συντομότερο δυνατόν» μια επίσκεψη της ΙΑΕΑ στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

 

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι ανησυχεί για τους κινδύνους ασφαλείας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Ελιζέ, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν συμφώνησε να σταλεί στο σημείο αποστολή ειδικών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

 

Ο Μακρόν εξέφρασε «ακόμη μια φορά την ανησυχία του απέναντι στους κινδύνους που ενέχει η κατάσταση στον σταθμό της Ζαπορίζια για την πυρηνική ασφάλεια», ανέφερε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

 

Η γαλλική προεδρία δήλωσε ότι ο Μακρόν «υποστήριξε την αποστολή επί τόπου το συντομότερο δυνατόν μιας αποστολής ειδικών της ΙΑΕΑ, με όρους στους οποίους συμφωνούν η Ουκρανία και ο ΟΗΕ».

 

Οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους τις ερχόμενες ημέρες για το θέμα αυτό μετά τις συνομιλίες των τεχνικών ομάδων και πριν από την ανάπτυξη της αποστολής, σύμφωνα με ανακοίνωση για την τηλεφωνική συνομιλία των δύο προέδρων που στάλθηκε στους δημοσιογράφους από το γραφείο του Μακρόν.

 

Ανησυχία για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Η διαχειρίστρια αρχή του πυρηνικού σταθμού της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει υποψίες πως η Μόσχα σχεδιάζει να αποσυνδέσει το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια από το δίκτυο της Ουκρανίας, μια περίπλοκη επιχείρηση, για την οποία το Κίεβο δηλώνει ότι μπορεί να προκαλέσει καταστροφή.

 

Η επικοινωνία αυτή έλαβε χώρα εν μέσω αυξημένης ανησυχίας για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

 

Η Μόσχα αρνήθηκε την έκκληση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής.

 

Το θέμα συζητήθηκε και στην τριμερή συνάντηση μεταξύ του γ.γ. του ΟΗΕ και των προέδρων της Ουκρανίας και της Τουρκίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ταγίπ Ερντογάν.

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

 Διαγράψτε αμέσως αυτές τις 35 εφαρμογές από το κινητό σας -Δείτε τη λίστα με τα κακόβουλα appsΚόσμος

Η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Bitdefender δημοσίευσε μια νέα λίστα με 35 κακόβουλες εφαρμογές για το κινητό. Μπορεί τα επίσημα ψηφιακά καταστήματα εφαρμογών να είναι ο πιο ασφαλής τρ...

Φινλανδία: Η πρωθυπουργός υποβλήθηκε σε τεστ για ναρκωτικά - Διαβεβαιώνει ότι ουδέποτε έκανε χρήσηΚόσμος

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν δήλωσε σήμερα ότι υποβλήθηκε σε εξέταση για ναρκωτικά, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο που την έδειχναν να συμμετέχει σε ένα πάρτι με φίλους τ...

Σερβία: Η στάθμη του Δούναβη έπεσε και έκαναν την εμφάνισή τους γερμανικά πολεμικά πλοία, βυθισμένα από το 1944Κόσμος

Η χειρότερη ξηρασία εδώ και χρόνια στην Ευρώπη έριξε τη στάθμη του ποταμού Δούναβη σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα που έχει καταγραφεί ποτέ εδώ και έναν αιώνα, με αποτέλεσμα κοντά...

«Θα φάμε ή θα ζεσταθούμε;», το δίλημμα του χειμώνα για τους Βρετανούς - Φόβοι για νεκρούς από το κρύοΚόσμος

Αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται η Βρετανία με το δίλημμα να έγκειται μεταξύ... σίτησης ή θέρμανσης.   Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει μια «ανθρωπιστική κ...

Νέα επικοινωνία Μακρόν - Πούτιν: "Οι Ουκρανοί φταίνε για ό,τι συνέβη στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια"Κόσμος

Τηλεφωνική επικοινωνία διάρκειας 45 λεπτών είχαν σήμερα ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η γαλλική προ...

Κίνα: ”Κλείνουν τα φώτα” σε μια πόλη 16 εκατ. κατοίκων, ως μέτρο για εξοικονόμηση ενέργειαςΚόσμος

Δραστικά είναι τα μέτρα που παίρνει η Κίνα σε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις χώρας αναφορικά με τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας, κάνοντας παρεμβάσεις στο δημόσιο φωτισμό και στα ΜΜ...

Γκουτέρες προς Μόσχα: “Οποιαδήποτε ζημιά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, θα ήταν αυτοκτονία”- Οι κίνδυνοι ατυχήματοςΚόσμος

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε σήμερα από την Ρωσία να μην αποσυνδέσει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, που βρίσκεται υπό τον έλεγχό της, από το ουκρανικό ...