ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ουκρανία: Εντείνεται η ανησυχία για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Στην Ουκρανία συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιθέσεις, ενώ εντείνεται η ανησυχία για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, με τον Ουκρανό πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ να καλούν τους Ρώσους να τον εγκαταλείψουν. Οι ουκρανικές Αρχές κατηγορούν τους Ρώσους για ακόμα δύο επιθέσεις στο Χάρκοβο, την ώρα που καμιά πλευρά δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για τις εκρήξεις στη ρωσική πόλη Μπελγκορόντ και την προσαρτημένη στη Ρωσία Κριμαία.

Κορυφώνεται η αγωνία για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, καθώς Ρωσία και Ουκρανία έχουν εξαπολύσει κατηγορίες για πιθανή προβοκάτσια ακόμα και σήμερα. Οι Ηνωμένες πολιτείες, που προετοιμάζουν νέο πακέτο στρατιωτικής βοηθειας ύψους 800 εκ. δολαρίων, ζητούν να επιτραπεί η πρόσβαση στη Διεθνή υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στον πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια το συντομότερο δυνατό“, τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεν, Νεντ Πράις. “Μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις ή γύρω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας και να επιστρέψει τον πλήρη έλεγχο του πυρηνικού εργοστασίου στην Ουκρανία” πρόσθεσε.

Την αποστρατικοποίηση της Ζαπορίζια ζήτησε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στη συνάντηση που είχε στην Λβιβ με τους Προέδρους της Ουκρανίας και της Τουρκίας. “O στρατιωτικός εξοπλισμός και το προσωπικό θα πρέπει να αποσυρθούν από το εργοστάσιο. Πρέπει να αποφευχθεί η περαιτέρω ανάπτυξη δυνάμεων ή στρατιωτικού εξοπλισμού στην τοποθεσία” είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Στην τριμερή συνάντηση συζητήθηκαν τρόποι για τον τερματισμό του πολέμου. Παράλληλα Τουρκία και Ουκρανία υπέγραψαν συμφωνία για την ανακατασκευή των ουκρανικών υποδομών. “Στην τριμερή μας συνάντηση, αξιολογήσαμε επίσης τη δυνατότητα να μετατρέψουμε τη θετική ατμόσφαιρα, που δημιουργήθηκε από τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης, σε μόνιμη ειρήνη” δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν.

Στην ίδια συνάντηση, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι φάνηκε να χάνει την ψυχραιμία του, όταν ο διερμηνέας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ παρέλειψε να μεταφράσει όλα τα σχόλιά του.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιθέσεις χωρίς καμία από τις αντιμαχόμενες πλευρές να αναλαμβάνει την ευθύνη. Δύο ρωσικά χωριά εκκενώθηκαν μετά τη φωτιά που προκλήθηκε από εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών στη ρωσική πόλη Μπέλγκοροντ, μόλις 50 χλμ από τα σύνορα με την Ουκρανία. Τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις σημειώθηκαν στην αεροπορική βάση Μπέλμπεκ στην προσαρτημένη από τους Ρώσους Κριμαία.

Η Ρωσία σχεδιάζει να αποσυνδέσει τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από το ουκρανικό δίκτυο

Η Energoatom, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις προγραμματίζουν να σταματήσουν τη λειτουργία των ενεργών μονάδων παραγωγής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και να τις αποσυνδέσουν από το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Energoatom σημειώνει ότι πιστεύει πως η Ρωσία, η οποία έχει θέσει υπό τον έλεγχό της τον πυρηνικό αυτό σταθμό που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία, προετοιμάζεται να διεξαγάγει μια “μεγάλης κλίμακας προβοκάτσια” εκεί.

(AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής προγραμματίζουν να διακόψουν τη λειτουργία των μονάδων παραγωγής ενέργειας και να τις αποσυνδέσουν από τις γραμμές τροφοδοσίας του ουκρανικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας στο εγγύς μέλλον“, αναφέρει η Energoatom στην ανακοίνωσή της.

Ο ρωσικός στρατός αναζητεί τώρα προμηθευτές καυσίμων για τις ντιζελοκίνητες γεννήτριες, οι οποίες αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία αφού σταματήσει η λειτουργία των μονάδων παραγωγής ενέργειας επειδή δεν θα τροφοδοτούνται εξωτερικά με ενέργεια τα συστήματα ψύξης του πυρηνικου καυσίμου“, προσθέτει.

Ο Ερντογάν θα συζητήσει το θέμα της Ζαπορίζια με τον Πούτιν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα συζητήσει το ζήτημα του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια με τον ρώσο ομόλογό του, έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία πρέπει να αφαιρέσει όλες τις νάρκες από την περιοχή, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στους δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής του από το Λβιφ χθες. «Θα συζητήσουμε το θέμα με τον (Βλαντίμιρ) Πούτιν και θα του ζητήσω ειδικά να κάνει η Ρωσία ό,τι χρειάζεται, ως σημαντικό βήμα για την παγκόσμια ειρήνη», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος.

Η Τουρκία «δεν έχει βλέψεις» κατά του συριακού εδάφους, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απειλεί από τον Μάιο με νέα επίθεση κατά της βόρειας Συρίας και των κουρδικών οργανώσεων. «Δεν έχουμε βλέψεις επί του συριακού εδάφους (…) Το καθεστώς (της Δαμασκού) πρέπει να το γνωρίζει», δήλωσε στους δημοσιογράφους εν πτήσει, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: ΕΡΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Φρίκη στον Λίβανο: Έβαλε φωτιά στη σύζυγό του γιατί αρνήθηκε να κάνει έκτρωση [εικόνες]Κόσμος

Ένα ακόμη ειδεχθές έγκλημα σημειώθηκε στο Λίβανο με θύμα μια νεαρή γυναίκα μόλις 21 ετών. Η κοπέλα δίνει μάχη για την ζωή της σε νοσοκομείο του Λιβάνου. Το σοκαριστικό είναι ότι η ...

Η Κίνα έγινε η χώρα με τις περισσότερες πιο δημοφιλείς επιστημονικές δημοσιεύσεις στον κόσμοΚόσμος

Για πρώτη φορά η Κίνα ξεπέρασε τις ΗΠΑ και έγινε η χώρα με τις περισσότερες πιο δημοφιλείς επιστημονικές δημοσιεύσεις στον κόσμο, δηλαδή αυτές που έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό ετερο...

Apple: Κενό ασφαλείας μπορεί να επιτρέψει να αποσπαστεί από χάκερ ο έλεγχος πολλών μοντέλων iPhone, iPad και MacΚόσμος

Η Apple συνιστά στους κατόχους πολλών μοντέλων των iPhone, iPad και Mac να κάνουν επειγόντως ενημερώσεις στο λογισμικό τους, καθώς διαπίστωσε πως υπάρχει κενό ασφαλείας που θα μπορ...

Δύο στους τρεις ασθενείς με Covid-19 είναι ακόμη μεταδοτικοί μετά από πέντε ημέρεςΚόσμος

Περίπου δύο στους τρεις ασθενείς με Covid-19 (το 65%) συνεχίζουν να μεταδίδουν τον κορονοϊό, να είναι δηλαδή μολυσματικοί, πέντε μέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων τους, ενώ ο έ...

Απεργίες αναμένεται να προκαλέσουν σήμερα παράλυση στο δίκτυο μεταφορών του ΛονδίνουΚόσμος

Το δίκτυο μεταφορών του Λονδίνου αναμένεται να παραλύσει σήμερα καθώς οι εργαζόμενοι στο μετρό και τα λεωφορεία θα απεργήσουν για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας, με τον διψ...

Πρόεδρος Ινδονησίας: Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ θα πάνε στη σύνοδο κορυφής της G20Κόσμος

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ θα παραστούν στη σύνοδο της G20 τον Νοέμβριο, δήλωσε ο Τζόκο Ουιντόντο πρόεδρος της Ινδονησίας η οποία ασκ...