ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πούτιν και Ερντογάν υπέγραψαν την αγοραπωλησία νέου συστήματος S-400

Το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε την είδηση ότι η Ρωσία υπέγραψε συμβόλαιο με την Τουρκία για την πώληση δεύτερου συστήματος S-400.

Η είδηση είναι εντυπωσιακή σε μία στιγμή κατά την οποία η Τουρκία προσπαθεί να αγοράσει τα αμερικανικά μαχητικά F-16. Την είδηση μετέδωσε ο ανταποκριτής του πρακτορείου Bloomberg, Taylan Bilgic.


Σύμφωνα με το TASS, έχει υπογραφεί σύμβαση για την παράδοση ενός δεύτερου πυραυλικού συστήματος S-400 στην Τουρκία, με την παραγωγή ορισμένων εξαρτημάτων να κατασκευάζονται εκεί. Την είδηση μεταδίδει και το πρακτορείο Reuters.

Τα παραπάνω δήλωσε στο Tass ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας (FSVTS), Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, στο περιθώριο του διεθνούς φόρουμ Army-2022 την Τρίτη.


“Έχει ήδη υπογραφεί μια αντίστοιχη συμφωνία. Μεταξύ άλλων, θα επιτρέψει την τοπική προσαρμογή της παραγωγής ορισμένων εξαρτημάτων του συστήματος [S-400 Triumf]”, είπε.

Ο Σουγκάγιεφ είπε με σιγουριά ότι τα επόμενα χρόνια, είναι απίθανο οποιαδήποτε χώρα να σχεδιάσει ένα σύστημα που θα μπορούσε να ανταγωνιστεί τα πυραυλικά συστήματα S-400 Triumf. Το συμβόλαιο με την Τουρκία αυτή τη στιγμή γίνεται πράξη, πρόσθεσε.


Τούρκος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας δήλωσε την Τρίτη ότι «δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες».

“Η αρχική σύμβαση που υπογράφηκε με τη Ρωσία για την αγορά των S400 περιελάμβανε ήδη δύο παρτίδες. Η αγορά μιας δεύτερης παρτίδας περιλαμβανόταν στο αρχικό σχέδιο και στη σχετική σύμβαση”, είπε ο αξιωματούχος.

“Ως εκ τούτου, δεν έχουμε καμία συγκεκριμένη εξέλιξη που αξίζει να αναφερθεί. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν νέες συμφωνίες”.


Η Τουρκία έγινε η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που αγόρασε συστήματα αεράμυνας S-400 από τη Μόσχα το 2017. Η απόφαση της Άγκυρας προκάλεσε έντονη αρνητική αντίδραση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη συμμαχία στο σύνολό της.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν εγκαταλείψει τις προσπάθειές τους να απαλλάξουν την Τουρκία από τα ρωσικά συστήματα πυραύλων. Καθώς η Τουρκία δεν ενέδωσε ποτέ σε αυτή την πίεση, η Ουάσιγκτον απέκλεισε την Άγκυρα από το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 πέμπτης γενιάς. Επίσης επέβαλε κυρώσεις στην Τουρκία.

Το ρωσικό S-400 «Triumf» (όνομα αναφοράς του ΝΑΤΟ: SA-21 Growler) είναι το πιο πρόσφατο πυραυλικό σύστημα εδάφους-αέρος μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς. Έχει σχεδιαστεί για να καταστρέφει στρατηγικά και τακτικά αεροσκάφη (συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών stealth) και μπορεί να χτυπήσει οποιουσδήποτε άλλους εναέριους στόχους σε βαριά πυρά και ραδιοηλεκτρονικά αντίμετρα.

Το διεθνές στρατιωτικό-τεχνικό φόρουμ Στρατού 2022 που διοργανώνεται από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας διεξάγεται στις 15-21 Αυγούστου στις εγκαταστάσεις του Πάρκου Patriot κοντά στη Μόσχα.

«Η δύσκολη πολιτική κατάσταση που αναπτύχθηκε φέτος έχει επηρεάσει αρνητικά ορισμένες πτυχές των σχέσεων της ρωσικής πλευράς με τους εταίρους», δήλωσε ο κ. Σουγκάγιεφ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους λόγους αναβολής των διαπραγματεύσεων για την προμήθεια της δεύτερης παρτίδας των συστημάτων αεράμυνας S-400.

 

«Ωστόσο, η στρατιωτικοτεχνική συνεργασία με την Τουρκία αναπτύσσεται σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους Τούρκους εταίρους σε διαφανή και αμοιβαία επωφελή βάση», συμπλήρωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Διαβάστε επίσης

Η Τουρκία παίζει πάλι με τους S-400Κόσμος

Την πληροφορία πως Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την αποστολή στην Αγκυρα και δεύτερης συστοιχίας αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 μετέδωσε το πρακτορείο TASS Μανώλης Κω...

Ο Μακρόν εξέφρασε στον Ζελένσκι την ανησυχία του για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην ΟυκρανίαΚόσμος

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε στον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι την έντονη ανησυχία του σχετικά με την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία, σ...

Ξηρασία: Εμφανίστηκαν οι πέτρες της πείνας σε ποτάμια Γερμανίας και Τσεχίας - "Άν με δεις, τότε κλάψε" Κόσμος

Μια πρωτόγνωρη ξηρασία συρρικνώνει τα ποτάμια σε όλη την Ευρώπη, αποκαλύπτοντας πέτρες που σκαλίστηκαν πριν από αιώνες για να προειδοποιήσουν τις μελλοντικές γενιές για τους δύσκολ...

ΗΠΑ: Έξι τραυματίες από πυρά έξω από νοσοκομείο στην περιοχή του ΜέμφιςΚόσμος

Έξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και τουλάχιστον δύο έφηβοι, τραυματίστηκαν από πυρά έξω από ένα νοσοκομείο στην περιοχή του Μέμφις, στο Τενεσί, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσ...

Guardian: Η Αγγλία πρέπει να μειώσει την κατανάλωση κρέατος για να αποφύγει την κλιματική καταστροφήΚόσμος

Ο Henry Dimbleby λέει ότι η απόφαση είναι πολιτικά τοξική, αλλά ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί βιώσιμη χρήση γης και να αποφευχθεί η οικολογική κατάρρευση. Ο Dimbleby πιστεύει ότ...

Ξηρασία: Εμφανίστηκαν οι πετρες της πείνας στα ποτάμια της Γερμανίας και της ΤσεχίαςΚόσμος

Μια πρωτόγνωρη ξηρασία συρρικνώνει τα ποτάμια σε όλη την Ευρώπη, αποκαλύπτοντας πέτρες που σκαλίστηκαν πριν από αιώνες για να προειδοποιήσουν τις μελλοντικές γενιές για τους δύσκολ...

Ουκρανία: Πυρκαγιά και έκρηξη πυρομαχικών σε ρωσική βάση στην ΚριμαίαΚόσμος

Πυρκαγιά που προκάλεσε έκρηξη πυρομαχικών εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί σε ρωσική στρατιωτική βάση στην Κριμαία, την χερσόνησο που έχει προσαρτήσει η Ρωσία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργ...

Πορτογαλία: «Μάχη» με τις φλόγες στον εθνικό δρυμό της Σέρα ντα Εστρέλα – Αναζωπυρώθηκε η φωτιάΚόσμος

Η φωτιά η οποία έχει ξεσπάσει στον εθνικό δρυμό Σέρα ντα Εστρέλα στην Πορτογαλία και είχε τεθεί υπό έλεγχο την προηγούμενη εβδομάδα, αναζωπυρώθηκε όπως ανακοίνωσε η πολιτική προστα...