ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Eκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στους διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, δήλωσε χθες ότι η Ρωσία ζήτησε επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να συζητηθεί η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορόζια (Zaporozhye).

Ο Ουλιάνοφ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι δημιούργησε τεχνητά εμπόδια και δυσκολίες για μια πιθανή αποστολή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) στον πυρηνικό σταθμό.

Τον Μάρτιο του 2022, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη με έξι αντιδραστήρες σε λειτουργία, και το εργοστάσιο λειτουργεί τώρα με δυναμικότητα 70%, αναφέρει το Tanjug.

Η Μόσχα και το Κίεβο αλληλοκατηγορούνται ότι βομβάρδισαν τον πυρηνικό σταθμό και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Κίεβο κρατά όμηρο όλη την Ευρώπη βομβαρδίζοντας το εργοστάσιο.

Η ρωσική στρατιωτική-πολιτική διοίκηση της Energodar ανακοίνωσε ότι στις 7 Αυγούστου το Κίεβο εκτόξευσε πύραυλο Uragan 220 χιλιοστών με κεφαλή διασποράς, τμήματα του οποίου κατέστρεψαν διοικητικά κτίρια και τη γύρω περιοχή της αποθήκης και ότι πριν από αυτό, ο ουκρανικός στρατός βομβάρδισε το Ζαπορόζιε στις 5 και 6 Αυγούστου.

Η Ρωσία αναμένει από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να λάβει μέτρα για να επιτρέψει την επίσκεψη εκπροσώπων του ΔΟΑΕ στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Μη Διάδοσης και Ελέγχου Όπλων Ιγκόρ Βισνέφσκι.

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στον ΔΟΑΕ, Yevgeny Tsymbalyuk, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ρωσικές δυνάμεις ήθελαν να προκαλέσουν μπλακ άουτ στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας βομβαρδίζοντας το πυρηνικό της συγκρότημα.

Μετάφραση – επιμέλεια: Γιέλενα Τσβιέτκοβιτς

Πηγή: POLITIKA

Διαβάστε επίσης

Η Ευρώπη σπεύδει να βοηθήσει τη Γαλλία, που συνεχίζει να βιώνει πύρινο εφιάλτηΚόσμος

Πυροσβέστες από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες φθάνουν σήμερα στη Γαλλία για να βοηθήσουν στις προσπάθειες κατάσβεσης αρκετών πυρκαγιών που μαίνονται σε δασικές εκτάσεις εν μέσω αλλεπάλλ...

Washington Post: Στην κατοικία του Τραμπ το FBI έψαχνε έγγραφα που σχετίζονται με πυρηνικάΚόσμος

Η ομοσπονδιακή αστυνομία επιδίωκε να ανακτήσει έγγραφα τα οποία συνδέονται με τα πυρηνικά όπλα όταν διεξήγαγε έρευνα στην κατοικία του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ...

Κριμαία: Τι όπλο θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιήσει οι Ουκρανοί για το πλήγμα στη ρωσική αεροπορική βάσηΚόσμος

Αν και μέχρι στιγμής η μεν Ρωσία υποστηρίζει ότι η καταστροφική έκρηξη στην αεροπορική βάση Σάκι στην Κριμαία οφείλεται σε ατύχημα και η δε Ουκρανία δεν έχει αναλάβει επισήμως την ...

Ουκρανός υπ. Εσωτερικών: Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μια "τραγωδία" στον πυρηνικό σταθμό της ΖαπορίζιαΚόσμος

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του πρέπει να είναι έτοιμη για οποιοδήποτε σενάριο στον - υπό τον έλεγχο ρωσικών δυνάμεων - πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαρα...