ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε "πολεμική ετοιμότητα" δηλώνει το Πεκίνο για την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν

Η Νάνσι Πελόζι επιμένει να επισκεφθεί σήμερα την Ταϊβάν, με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου, και να συναντήσει την ηγεσία της χώρας αλλά και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, σύμφωνα με το Reuters. Θα πρόκειται, αν πραγματοποιηθεί, για την πρώτη υψηλού επιπέδου αμερικανική επίσκεψη στο νησί από το 1997.

 

Το Πεκίνο απειλεί ότι ο στρατός του “δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια” αν γίνει η επίσκεψη. Στην θάλασσα νοτιοανατολικά της Ταϊβάν βρίσκονται 3 πλοία των ΗΠΑ, το αεροπλανοφόρο Ρόναλντ Ρίγκαν, ένα καταδρομικό και ένα αντιτορπιλικό, σύμφωνα με κινεζικό think tank.
Η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι αναμένεται να επισκεφθεί την Ταϊβάν στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Ασία, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο της Ταϊβάν και αξιωματούχο των ΗΠΑ, παρά τις προειδοποιήσεις από αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, οι οποίοι ανησυχούν για την απάντηση της Κίνας σε τόσο υψηλό. Την πληροφορία μετέδωσε το CNN πριν μερικές ώρες κι ενώ, πλέον, θεωρείτο σχεδόν βέβαιο πως η Νάνσι Πελόζι θα προσγεωνόταν στην Ταϊπέϊ.


Η Κίνα λέει ότι ο στρατός της δεν θα «καθίσει ποτέ με σταυρωμένα τα χέρια» εάν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, επισκεφθεί την Ταϊβάν , το αυτοδιοικούμενο νησί που διεκδικεί το Πεκίνο.


Στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν επανέλαβε τις προηγούμενες προειδοποιήσεις τη Δευτέρα, λέγοντας ότι «θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν επιμείνει να πραγματοποιήσει την επίσκεψη». Δεν διευκρίνισε συγκεκριμένες συνέπειες.

«Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο», είπε. «Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός [PLA] δεν θα μείνει ποτέ με σταυρωμένα τα χέρια. Η Κίνα θα λάβει ισχυρά και αποφασιστικά μέτρα για να διαφυλάξει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».


Η Κίνα εντείνει σταθερά τη διπλωματική και στρατιωτική πίεση στην αυτοδιοικούμενη δημοκρατία από τότε που εξελέγη για πρώτη φορά ο Πρόεδρος Tsai Ing-wen το 2016. Ωστόσο, οι απειλές για αντίποινα για μια επίσκεψη της Πελόζι έχουν προκαλέσει ανησυχίες για βαθύτερη κρίση εν μέσω συνεχιζόμενης έντασης μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον, η οποία έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα, αλλά υποχρεούται από το νόμο να παρέχει στην Ταϊβάν τα μέσα για να αμυνθεί.

Αρκετά μέσα ενημέρωσης της Ταϊβάν ανέφεραν αργά τη Δευτέρα, επικαλούμενα μη κατονομαζόμενες πηγές, ότι η Πελόζι θα επισκεφθεί την Ταϊβάν την Τρίτη και θα διανυκτερεύσει στην Ταϊπέι.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, JOHN KIRBY , δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ότι η Κίνα «φαίνεται να τοποθετείται για να λάβει πιθανώς περαιτέρω βήματα τις επόμενες ημέρες», τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν εκτόξευση πυραύλων στο στενό της Ταϊβάν, μια μεγάλης κλίμακας είσοδο στον αέρα της Ταϊβάν.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία την περασμένη εβδομάδα, ο Κινέζος πρόεδρος XI JINPING προειδοποίησε τον Μπάιντεν ότι, όταν πρόκειται για την Ταϊβάν, «όσοι παίζουν με τη φωτιά τελικά θα καούν», και φαίνεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εμμέσως δεσμευτεί πως η επίσκεψη Πελόζι δεν θα πραγματοποηθεί
Οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας και στρατιωτικοί του Προέδρου JOE BIDEN είχαν προειδοποιήσει, σύμφωνα με πηγές αμερικανικών ΜΜΕ, την Πελόζι να μην πραγματοποιήσει την επίσκεψη στην Ταϊπέι, δεδομένων των αυξημένων εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Σε τηλεφωνική επικοινωνία την περασμένη εβδομάδα, ο Κινέζος πρόεδρος XI JINPING προειδοποίησε τον Μπάιντεν ότι, όταν πρόκειται για την Ταϊβάν, «όσοι παίζουν με τη φωτιά τελικά θα καούν», και φαίνεται πως ο Αμερικανός πρόεδρος είχε εμμέσως δεσμευτεί πως η επίσκεψη Πελόζι δεν θα πραγματοποηθεί. Αυτό θεωρήθηκε σχεδόν δεδομένα μετά την ανακοίνωση του προγράμματος της τελευταίας στην ασιατική περιοδεία της, στο οποίο αρχικώς δεν υπήρχε στάθμευση στην Ταϊβάν.

 


Απειλές

«Αν τολμήσει»: Η Κίνα προειδοποιεί τη Νάνσυ Πελόζι να μην επισκεφθεί την Ταϊβάν
Το υπουργείο Εξωτερικών απειλεί με «σοβαρές συνέπειες» εάν ο πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στο αυτοδιοικούμενο νησί που διεκδικεί το Πεκίνο.
Η Κίνα λέει ότι ο στρατός της δεν θα «καθίσει ποτέ με σταυρωμένα τα χέρια» εάν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, επισκεφθεί την Ταϊβάν , το αυτοδιοικούμενο νησί που διεκδικεί το Πεκίνο.

Στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιτζιάν επανέλαβε τις προηγούμενες προειδοποιήσεις τη Δευτέρα, λέγοντας ότι «θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν επιμείνει να πραγματοποιήσει την επίσκεψη». Δεν διευκρίνισε συγκεκριμένες συνέπειες.
«Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο», είπε. «Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός [PLA] δεν θα μείνει ποτέ με σταυρωμένα τα χέρια. Η Κίνα θα λάβει ισχυρά και αποφασιστικά μέτρα για να διαφυλάξει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα».

Πλοία της PLA έχουν σταθμεύσει κοντά στη μέση γραμμή στο στενό της Ταϊβάν, που χωρίζει την Κίνα από την Ταϊβάν, από τη Δευτέρα, και πολλά στρατιωτικά αεροσκάφη πέταξαν κοντά στη γραμμή το πρωί της Τρίτης, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επικαλούμενο ανώνυμες πηγές. Η Ταϊβάν είχε στείλει αεροσκάφη για να παρακολουθεί την κατάσταση, πρόσθεσε.

Η Κίνα εντείνει σταθερά τη διπλωματική και στρατιωτική πίεση στην αυτοδιοικούμενη δημοκρατία από τότε που εξελέγη για πρώτη φορά ο Πρόεδρος Tsai Ing-wen το 2016. Ωστόσο, οι απειλές για αντίποινα για μια επίσκεψη της Πελόζι έχουν προκαλέσει ανησυχίες για βαθύτερη κρίση εν μέσω συνεχιζόμενης έντασης μεταξύ Πεκίνου και Η Ουάσιγκτον, η οποία έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα, αλλά υποχρεούται από το νόμο να παρέχει στην Ταϊβάν τα μέσα για να αμυνθεί.

Αρκετά μέσα ενημέρωσης της Ταϊβάν ανέφεραν αργά τη Δευτέρα, επικαλούμενα μη κατονομαζόμενες πηγές, ότι η Πελόζι θα επισκεφθεί την Ταϊβάν την Τρίτη και θα διανυκτερεύσει στην Ταϊπέι.

Μία από τις εφημερίδες, η Liberty Times, ανέφερε ότι η Πελόζι ήταν προγραμματισμένη να επισκεφθεί το κοινοβούλιο της Ταϊβάν το πρωί της Τετάρτης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν δήλωσε ότι δεν σχολίασε τις αναφορές για τα ταξιδιωτικά σχέδια της Πελόζι.

«Έχουμε πολλές διαφορές όσον αφορά την Ταϊβάν, αλλά τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια, διαχειριστήκαμε αυτές τις διαφορές και το κάναμε με τρόπο που διαφυλάσσει την ειρήνη και τη σταθερότητα και επέτρεψε στον λαό της Ταϊβάν να ανθίσει», είπε ο Αμερικανός υπουργός. της Πολιτείας Antony Blinken.

«Θα ήταν σημαντικό, ως μέρος της κοινής μας ευθύνης, να συνεχίσουμε να το διαχειριζόμαστε με σοφό τρόπο που δεν δημιουργεί την προοπτική για σύγκρουση».

 

“Πολεμικές ετοιμασίες” στην Κίνα
Αξιωματούχος στο Πεκίνο είπε ότι θα ήταν «μια κατάφωρη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας» εάν η Πελόζι επισκεφθεί την Ταϊβάν και προειδοποίησε ότι θα οδηγήσει σε «πολύ σοβαρές εξελίξεις και συνέπειες».

Ερωτηθείς τι είδους μέτρα μπορεί να λάβει η PLA, είπε: «Αν τολμήσει να πάει, τότε ας περιμένουμε να δούμε».

Ένα βίντεο με γλαφυρή παραγωγή της Διοίκησης Ανατολικού Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, το οποίο έδειχνε σκηνές στρατιωτικών ασκήσεων και προετοιμασιών και δημοσιεύτηκε σε ιστότοπους κρατικών μέσων ενημέρωσης τη Δευτέρα το βράδυ, παρότρυνε τα στρατεύματα «να παραμείνουν δίπλα σε σχηματισμό μάχης, να είναι έτοιμοι να πολεμήσουν κατόπιν εντολής, να θάψουν όλους τους εισερχόμενους εχθρούς».

Η Κίνα, η οποία δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για να πάρει τον έλεγχο του νησιού, θεωρεί τις επισκέψεις Αμερικανών αξιωματούχων στην Ταϊβάν ως αποστολή ενθαρρυντικού μηνύματος σε όσους στο νησί θέλουν ανεξαρτησία.

 

Πηγή: AlJazeera, CNN

Διαβάστε επίσης

Αλ Ζαουάχρι: Η επιχείρηση εξόντωσής του και οι ομοιότητες με αυτήν του Μπιν ΛάντενΚόσμος

Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι , που διαδέχθηκε τον Οσάμα μπιν Λάντεν στην ηγεσία της Αλ Κάιντα , σκοτώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή σε αεροπορικό πλήγμα των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα του...

H British Airways αποφάσισε να σταματήσει τις νέες κρατήσεις από το Χίθροου στην κορυφή της σεζόν!Κόσμος

Η British Airways, σε μια πρωτοφανή απόφαση για την χρονική αυτή συγκυρία, σταμάτησε τις κρατήσεις για κοντινές πτήσεις από το βασικό κόμβο της στο Χίθροου. Η διακοπή της πώλησης ο...

Η Νάνσι Πελόζι θα μεταφέρει την «Ουκρανία» στην Ασία; - Άρθρο του Μιχάλη Ψύλου Μιχάλης Ψύλλος

Του Μιχάλη Ψύλου psilosm@naftemporiki.gr Κινέζοι σχολιαστές  καλούν τον στρατό να καταρρίψει το αεροπλάνο   της προέδρου της Αμερικανικής  Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, εά...

 Reuters- Imperial College: “Οι κουρασμένες κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για νέα κύματα Covid”- 350 νεκροί στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα- Σαρηγιάννης: Έχουμε 500.000 κρούσματαΚόσμος

  Καθώς πλησιάζει ο τρίτος χειμώνας της πανδημίας του κορωνοϊού στο βόρειο ημισφαίριο, οι επιστήμονες προειδοποιούν τις κουρασμένες κυβερνήσεις και τους πληθυσμούς να προετοιμαστού...

Πούτιν: Δεν μπορεί να υπάρχουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο, δεν πρέπει ποτέ να ξεκινήσειΚόσμος

Δεν μπορεί να υπάρχουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο και ένας τέτοιος πόλεμος δεν πρέπει ποτέ να ξεκινήσει, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε ανακοίνωση που δόθηκε σήμε...

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, θα επισκεφθεί την Ταϊβάν αύριο Τρίτη σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕΚόσμος

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των  ΗΠΑ  Νάνσι Πελόζι επιμένει να επισκεφθεί εν τέλει την Ταϊβάν, με προγραμματισμένες συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους στο αυτοδι...

Ακάρ: Η Ελλάδα κάτι σκαρώνει – Έχει πενταπλασιάσει τον αμυντικό προϋπολογισμόΚόσμος

Νέα επίθεση εναντίον της Ελλάδαςεξαπέλυσε τη Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, όπως μεταδίδει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu. Σύμφωνα με τις πλ...