ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πως κατάφερε η CIA να βρει και να εξοντώσει τον αρχηγό της Αλ Κάιντα

 

Ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, σκοτώθηκε το σαββατοκύριακο σε αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα στην Καμπούλ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Πρόκειται για το βαρύτερο χτύπημα που έχει υποστεί η τρομοκρατική οργάνωση από το 2011, όταν σκοτώθηκε ο ιδρυτής της Οσάμα μπιν Λάντεν σε επιχείρηση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην Αμποταμπάντ του Πακιστάν.
 
Ο Ζαουάχρι κρυβόταν για χρόνια και η επιχείρηση για τον εντοπισμό και την εξόντωσή του ήταν το αποτέλεσμα «προσεκτικής, υπομονετικής και επίμονης» δουλειάς από στελέχη των αντιτρομοκρατικών και των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, δήλωσε ανώτερος αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος. Ως την ανακοίνωση αυτή των ΗΠΑ, ο Αιγύπτιος γιατρός φερόταν να βρίσκεται είτε στις ημιαυτόνομες περιοχές των φυλών στο Πακιστάν, ή κάπου στο Αφγανιστάν.

 

Μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ο αμερικανός αξιωματούχος έδωσε τις ακόλουθες λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της επιχείρησης:

* Για χρόνια, οι αρχές των ΗΠΑ ήταν ενήμερες για την ύπαρξη δικτύου που εκτιμούσε ότι υποστήριζε τον Ζαουάχρι. Τον τελευταίο χρόνο, μετά την αποχώρηση του στρατού των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έψαχναν ενδείξεις για το εάν ο ηγέτης της Αλ Κάιντα βρισκόταν στη χώρα και πού ακριβώς.

 
Φέτος, εντοπίστηκε η οικογένειά του: η σύζυγός του, η κόρη του και τα παιδιά της. Είχαν εγκατασταθεί σε κρησφύγετο στην Καμπούλ. Κατόπιν, εντόπισαν τον ίδιο τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι στο σπίτι αυτό στην αφγανική πρωτεύουσα.

* Για αρκετούς μήνες, αξιωματούχοι της υπηρεσίας κατασκοπείας κατέληξαν στο ολοένα πιο ασφαλές συμπέρασμα πως είχαν εντοπίσει τον Ζαουάχρι στο κρησφύγετο στην Καμπούλ και στις αρχές Απριλίου ενημέρωσαν ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης. Τον πρόεδρο Μπάιντεν ενημέρωσε κατόπιν ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν.

«Ήμασταν σε θέση να εξακριβώσουμε το πώς ζούσαν» οι ένοικοι του σπιτιού «μέσω πολλών ανεξάρτητων πηγών», εξήγησε ο αμερικανός αξιωματούχος.

Αφού έφθασε στο κρησφύγετο στην Καμπούλ ο Ζαουάχρι, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες διαπίστωσαν πως δεν έφευγε από αυτό, αλλά έβγαινε στο μπαλκόνι —τον στόχο του πλήγματος— επανειλημμένα.

 


* Αξιωματούχοι μελέτησαν την κατασκευή και το φυσικό περιβάλλον του κρησφύγετου και το πώς κινούνταν μέσα σε αυτό οι ένοικοί του, ώστε να εξασφαλίσουν πως μπορούσε να διεξαχθεί επιχείρηση για την εξόντωση του Ζαουάχρι χωρίς να απειληθεί η δομική ακεραιότητα του κτιρίου και να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για τα μέλη της οικογένειάς του και άλλους άμαχους.

* Τις τελευταίες εβδομάδες ο αμερικανός πρόεδρος συνεδρίαζε με συμβούλους και υπουργούς του για να καταλήξουν στον τρόπο δράσης. Την 1η Ιουλίου, ο κ. Μπάιντεν ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες της προταθείσας επιχείρησης στο λεγόμενο Situation Room από μέλη της κυβέρνησής του και τον διευθυντή της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, τον Γουίλιαμ Μπερνς.

Υπέβαλε ερωτήματα για τις συνθήκες φωτός, τον καιρό, τα υλικά με τα οποία ήταν κατασκευασμένο το σπίτι και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να κρίνουν την επιτυχία της επιχείρησης, σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματούχο. Ζήτησε επίσης να του παρουσιαστεί ανάλυση για τις πιθανές επιπτώσεις του πλήγματος στην Καμπούλ.

Φωτογραφίες που φέρεται να δείχνουν το σπιτι έχουν δημοσιευτεί στα social media:

 


* Στενός κύκλος νομικών συμβούλων διαφόρων υπηρεσιών εξέτασε τις πληροφορίες της CIA και επιβεβαίωσε ότι ο Ζαουάχρι ήταν θεμιτός στόχος, με δεδομένο πως παρέμενε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα. Την 25η Ιουλίου, ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν συγκάλεσε συνεδρίαση μελών-κλειδιών της κυβέρνησής του και συμβούλων για να λάβει την τελευταία ενημέρωση και να συζητήσει μαζί τους το πώς η εξόντωση του ηγέτη της Αλ Κάιντα θα επηρέαζε τη σχέση της Ουάσινγκτον με τους Ταλιμπάν, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον αξιωματούχο. Αφού άκουσε τις απόψεις των υπουργών και των συμβούλων του, ο κ. Μπάιντεν ενέκρινε την πρόταση να διεξαχθεί «ακριβές αεροπορικό πλήγμα» με προϋπόθεση ότι θα ελαχιστοποιείτο ο κίνδυνος να υπάρχουν θύματα μεταξύ των αμαχων.

* Το πλήγμα διεξήχθη στις 21:48 του Σαββάτου (ώρα ΗΠΑ· στις 04:48 της Κυριακής ώρα Ελλάδας) από UAV οπλισμένο με πυραύλους Hellfire.



Μπλίνκεν: Οι Ταλιμπάν παραβίασαν «κατάφωρα» τη συμφωνία της Ντόχας

 
Οι Ταλιμπάν παραβίασαν «κατάφωρα» τη συμφωνία της Ντόχας (2020) προσφέροντας φιλοξενία και καταφύγιο στον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, τόνισε χθες Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Άντονι Μπλίνκεν.

«Παρά την απροθυμία ή την αδυναμία των Ταλιμπάν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τον αφγανικό λαό παρέχοντάς του γενναία ανθρωπιστική βοήθεια και να τασσόμαστε υπέρ της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του, ειδικά αυτών των γυναικών και των κοριτσιών», σημείωσε ο κ. Μπλίνκεν στο δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Ομπάμα: Ελπίζω ότι θα γαληνέψουν λιγάκι οι συγγενείς των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έκρινε ότι η είδηση του θανάτου του ηγέτη της Αλ Κάιντα, του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, σε αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα στην Καμπούλ δείχνει πως «είναι εφικτό να ξεριζωθεί η τρομοκρατία χωρίς να βρισκόμαστε σε πόλεμο στο Αφγανιστάν».

«Ελπίζω επίσης ότι θα γαληνέψει λιγάκι τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου και όλων των υπολοίπων που υπέφεραν στα χέρια της Αλ Κάιντα», πρόσθεσε μέσω Twitter ο Δημοκρατικός πρώην αρχηγός του κράτους (2009-2017).

Μπάιντεν: Αποδόθηκε δικαιοσύνη

Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, που διαδέχθηκε τον Οσάμα μπιν Λάντεν στην ηγεσία της Αλ Κάιντα, σκοτώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή σε αεροπορικό πλήγμα των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας (τοπική ώρα· τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας) ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, εξέλιξη που σηματοδοτεί νέο βαρύ χτύπημα για αυτή την τρομοκρατική οργάνωση.

«Το Σάββατο, υπό τις διαταγές μου, οι ΗΠΑ διεξήγαγαν αεροπορικό πλήγμα στην Καμπούλ, στο Αφγανιστάν, το οποίο σκότωσε τον εμίρη της Αλ Κάιντα, τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι», είπε ο αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια έκτακτου τηλεοπτικού διαγγέλματός του από τον Λευκό Οίκο.

«Αποδόθηκε δικαιοσύνη», «αυτός ο τρομοκράτης ηγέτης δεν υπάρχει πια», πρόσθεσε ο Τζο Μπάιντεν. «Δεν εγκαταλείπουμε ποτέ», συμπλήρωσε.

Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι συγκαταλεγόταν στους πλέον καταζητούμενους τρομοκράτες στον κόσμο. Η Ουάσινγκτον προσέφερε αμοιβή 25 εκατομμυρίων δολαρίων για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούσε να επιτρέψει τον εντοπισμό του.

Ανέλαβε την ηγεσία του τζιχαντιστικού νεφελώματος αυτού το 2011, μετά τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν σε επιχείρηση των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων στην Αμποταμπάντ του Πακιστάν.

Φυγάς για πάνω από δέκα χρόνια, θεωρείτο ένας από τους εγκεφάλους των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον (πάνω από 3.000 νεκροί).


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Σε "πολεμική ετοιμότητα" δηλώνει το Πεκίνο για την επίσκεψη Πελόζι στην ΤαϊβάνΚόσμος

Η Νάνσι Πελόζι επιμένει να επισκεφθεί σήμερα την Ταϊβάν, με αντιπροσωπεία του Κογκρέσου, και να συναντήσει την ηγεσία της χώρας αλλά και ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην...

 Reuters- Imperial College: “Οι κουρασμένες κυβερνήσεις πρέπει να προετοιμαστούν για νέα κύματα Covid”- 350 νεκροί στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα- Σαρηγιάννης: Έχουμε 500.000 κρούσματαΚόσμος

  Καθώς πλησιάζει ο τρίτος χειμώνας της πανδημίας του κορωνοϊού στο βόρειο ημισφαίριο, οι επιστήμονες προειδοποιούν τις κουρασμένες κυβερνήσεις και τους πληθυσμούς να προετοιμαστού...

Πούτιν: Δεν μπορεί να υπάρχουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο, δεν πρέπει ποτέ να ξεκινήσειΚόσμος

Δεν μπορεί να υπάρχουν νικητές σε έναν πυρηνικό πόλεμο και ένας τέτοιος πόλεμος δεν πρέπει ποτέ να ξεκινήσει, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σε ανακοίνωση που δόθηκε σήμε...

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, θα επισκεφθεί την Ταϊβάν αύριο Τρίτη σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕΚόσμος

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των  ΗΠΑ  Νάνσι Πελόζι επιμένει να επισκεφθεί εν τέλει την Ταϊβάν, με προγραμματισμένες συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους στο αυτοδι...

Ακάρ: Η Ελλάδα κάτι σκαρώνει – Έχει πενταπλασιάσει τον αμυντικό προϋπολογισμόΚόσμος

Νέα επίθεση εναντίον της Ελλάδαςεξαπέλυσε τη Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, όπως μεταδίδει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu. Σύμφωνα με τις πλ...

Το πρώτο φορτίο ουκρανικών δημητριακών αναχώρησε από το λιμάνι της ΟδησσούΚόσμος

Το πρώτο φορτίο ουκρανικών σιτηρών αναχώρησε από το λιμάνι της Οδησσού σήμερα στις 09:17 (ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με τους όρους της διεθνούς συμφωνίας με τη Ρωσία που υπογράφηκε στην ...

Κρίση στο Κόσοβο: Γιατί βρέθηκαν ένα βήμα πριν τη ρήξη Σέρβοι και ΑλβανοίΚόσμος

Με παράταση ενός μήνα αποσοβήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα η  ξαφνική κρίση   μεταξύ Σέρβων και Αλβανόφωνων πληθυσμών στο  βόρειο Κόσοβο , που έφερε τους δύο πληθυσμούς στα ό...

Η Ρωσία καλεί την Πρίστινα να σεβαστεί τα δικαιώματα των Σέρβων στο βόρειο ΚόσοβοΚόσμος

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου να σταματήσει αυτές που αποκάλεσε «προβοκάτσιες» και έκρινε ότι η απόφαση για αντικατάσταση των σερβικών π...