ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χαμός στη Σρι Λάνκα: Διαδηλωτές εισέβαλαν στην προεδρική κατοικία - Φυγαδεύτηκε ο πρόεδρος

Οι διαδηλωτές έκαναν βουτιές στην πισίνα

Αναγκάστηκε να φυγαδευτεί σήμερα από την επίσημη κατοικία του στο Κολόμπο, ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, λίγα λεπτά προτού εισβάλουν σε αυτήν χιλιάδες διαδηλωτές, στη διάρκεια μιας από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες στη χώρα.

Ειδικότερα, κάποιοι διαδηλωτές, κρατώντας σημαίες της Σρι Λάνκα και κράνη, εισέβαλαν στην κατοικία του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο NewsFirst.


Όπως μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Sirasa TV, ένα πλήθος διαδηλωτών έχει εισβάλει στο προεδρικό μέγαρο, το οποίο μέχρι πρότινος φυλασσόταν αυστηρά.

Πηγή των υπηρεσιών Άμυνας δήλωσε ότι ο Ρατζαπάξα παραμένει πρόεδρος της Σρι Λάνκα και έχει μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία, όπου τον προστατεύει ο στρατός.

Νωρίτερα χιλιάδες άνθρωποι είχαν συρρεύσει στη συνοικία του Κολόμπο, όπου βρίσκονται τα κυβερνητικά κτίρια, φωνάζοντας συνθήματα κατά του προέδρου και διαλύοντας πολλά οδοφράγματα της αστυνομίας μέχρι να φτάσουν στην οικία του.


Η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα αλλά δεν κατάφερε να εμποδίσει το οργισμένο πλήθος από το να περικυκλώσει το προεδρικό μέγαρο, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.


Η χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της Σρι Λάνκα

Υπενθυμίζεται ότι η Σρι Λάνκα πλήττεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της. Είναι αντιμέτωπη με τεράστια έλλειψη συναλλάγματος, που δεν της επιτρέπει να εισάγει επαρκείς ποσότητες τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και άλλων απαραίτητων προϊόντων.


Το νησί των 22 εκατομμυρίων κατοίκων, κοντά στην Ινδία, ζει εδώ και μήνες στον ρυθμό των καθημερινών διακοπών της ηλεκτροδότησης, των ατελείωτων ουρών στα πρατήρια καυσίμων, του δελτίου στα τρόφιμα, του πληθωρισμού ρεκόρ ο οποίος έχει φτάσει το 70%.

Ειρηνικές διαδηλώσεις εδώ και πολλές εβδομάδες έχουν κεντρικό αίτημα την παραίτηση του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, που πολλοί πολίτες, ακόμη και ως πρότινος οπαδοί του, κατηγορούν για κακοδιαχείριση.

Μετά το ξέσπασμα των κινητοποιήσεων, όλα τα μέλη της οικογένειας Ρατζαπάξα που συμμετείχαν στην κυβέρνηση παραιτήθηκαν, με εξαίρεση τον πρόεδρο της χώρας.

Ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα έχει αγνοήσει τις εκκλήσεις να παραιτηθεί και τον Μάιο, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού και αδελφού του Μαχίντα, διόρισε στην πρωθυπουργία τον αντίπαλό του Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε.


Απαγόρευση κυκλοφορίας

Αργά χθες Παρασκευή, η αστυνομία επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας μέσα και γύρω στο Κολόμπο, αφού χιλιάδες φοιτητές, που πραγματοποίησαν πορεία προς την οικία του Ρατζαπάξα, ήρθαν αντιμέτωποι με τα δακρυγόνα των δυνάμεων της τάξης.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας, ο οποίος νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα είχε επισημάνει ότι οι αρχές δεν θα εμποδίσουν τις ειρηνικές κινητοποιήσεις, ανέφερε σε ανακοίνωσή του σήμερα ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα αρθεί ως τις 08:00 το πρωί.

 

Διαβάστε επίσης

Το προφίλ του δολοφόνου του Σίνζο Άμπε: Κλειστός, αμίλητος, σχεδίαζε για μήνες την επίθεσηΚόσμος

Ο 41χρονος δολοφόνος πίστευε ότι ο Άμπε συνδεόταν με μια θρησκευτική οργάνωση, την οποία κατηγορεί για την οικονομική καταστροφή της μητέρας του. Ο άνδρας που δολοφόνησε τον  Σίνζο...

Ιαπωνία: Σε κατάσταση σοκ η χώρα μία ημέρα μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού ΆμπεΚόσμος

Σε κατάσταση σοκ παραμένει σήμερα η Ιαπωνία, μία ημέρα μετά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, η σορός του οποίου μεταφέρθηκε στο Τόκιο από το δυτικό τμήμα της χώρας ό...

Ιαπωνία: Ποιος και γιατί σκότωσε τον Σίνζο Άμπε – Οι δύο σφαίρες που του έκοψαν το νήμα της ζωήςΚόσμος

Την τελευταία του πνοή,  υποκύπτοντας στα τραύματά του , άφησε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας,  Σίνζο Άμπε , ο οποίος δέχθηκε επίθεση κατά τη διάρκεια ομιλίας του. Σύμφωνα με τη...

Κατέληξε ο Σίνζο Άμπε μετά τη δολοφονική επίθεση – Υπέκυψε στα τραύματά τουΚόσμος

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε κατέληξε του μετά από πυροβολισμό κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη δυτική πόλη Νάρα, ανακοίνωσε το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK, ...

Επίθεση ενόπλου εναντίον του πρώην πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε - Αγωνία για τη ζωή τουΚόσμος

Ένοπλος πυροβόλησε τον πρώην πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε σήμερα, καθώς εκφωνούσε ομιλία στη Νάρα (δυτικά) ενόψει των εκλογών για την ανανέωση της σύνθεσης της ιαπωνικής Γερ...

Μπόρις Τζόνσον: "Λυπάμαι που φεύγω, αλλά έτσι είναι η ζωή" - Σε δύο φάσεις η εκλογή του νέου αρχηγούΚόσμος

Ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται από αρχηγός του κόμματος και κατά συνέπεια από πρωθυπουργός της χώρας υποκύπτοντας στις εκκλήσεις υπουργών και βουλευτών του Συντ...