Στόλτενμπεργκ: Η Ελλάδα προσφέρει πλοία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών
Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να διαθέσει πλοία για να βοηθήσει στην εξαγωγή των σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας στην Ουκρανίας που είναι μπλοκαρισμένα από τη Ρωσία, δήλωσε την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να διαθέσει πλοία για να βγάλει τα σιτηρά από την Ουκρανία», δήλωσε στους δημοσιογράφους την τρίτη και τελευταία ημέρα της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα έγινε γνωστό πως οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από το Φιδονήσι, με τη Μόσχα να ανακοινώνει ότι τα στρατεύματά της αποχώρησαν ως κίνηση καλής θελήσης ώστε να ανοίξει ένας ανθρωπιστικός διάδρομος για την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων από το έδαφος της Ουκρανίας και την επίλυση της επισιτιστικής κρίσης. Οι ουκρανικές δυνάμεις κάνουν λόγο για συγκάληψη της ήττας τους.
Τι άλλο είπε
Ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε επίσης ότι το πρωτόκολλο της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα υπογραφεί την Τρίτη. Στη συνέχεια το πρωτόκολλο εισδοχής θα πρέπει να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των 30 χωρών μελών της Συμμαχίας, ώστε να επιτραπεί στις δύο χώρες να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ και να διέπονται από την ρήτρα της συλλογικής άμυνας.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προκύψουν «εντάσεις» στη σχέση της Ρωσίας με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η συμμαχία είναι «έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο» που προκύπτει από την απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να γίνουν μέλη της, ενώ υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τον δικό τους δρόμο.
Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ, ο Πούτιν είχε κάνει διάφορες δηλώσεις σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία, ωστόσο, οι πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες από το Κρεμλίνο «αποδεικνύουν ότι η Ρωσία είναι πλήρως επικεντρωμένη σε αυτόν τον πόλεμο [στην Ουκρανία]».
Ο Στόλτενμπεργκ δηλωσε επίσης ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να στηρίξουν την Ουκρανία «για να διασφαλίσουν ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει ως ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος στην Ευρώπη». Μίλησε για ένα «βίαιο» και «απολύτως απαράδεκτο» πόλεμο του Πούτιν κατά της Ουκρανίας με επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.
Αναφερόμενος στην κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη, είπε ότι ζούμε σε έναν πιο «επικίνδυνο» και «απρόβλεπτο» κόσμο με μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις που δεν έχουμε δει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε επίσης ότι αυτό μπορεί να επιδεινωθεί. Διότι αν αυτό γίνει ένας πόλεμος πλήρους κλίμακας μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, τότε θα δούμε βάσανα, ζημιές, θάνατο και καταστροφή σε κλίμακα που είναι πολύ, πολύ χειρότερη από ό,τι βλέπουμε στην Ουκρανία σήμερα», πρόσθεσε.
Όπως είπε, το ΝΑΤΟ έχει δύο καθήκοντα: το ένα είναι να παρέχει υποστήριξη στην Ουκρανία και το άλλο να αποτρέψει την κλιμάκωση πέρα ??από την Ουκρανία. «Αυτός είναι ο λόγος που το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος της σύγκρουσης επί τόπου», πρόσθεσε.
naftemporiki.gr