ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Τουρκία: Συμμαχία με το φιλοκουρδικό κόμμα ζητούν οι κεμαλικοί

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, επικεφαλής του κεμαλικού ρεπουμπλικανικού CHP, κάλεσε το φιλοκουρδικό κόμμα HDP να συνασπιστεί με τους αντιπάλους του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του μακροβιότερου ηγέτη της χώρας, ώστε να υποστηρίξουν από κοινού έναν και μοναδικό υποψήφιο εναντίον του στις εκλογές του 2023.

«Το HDP και τα αριστερά κόμματα επιθυμούν να συμμαχήσουν στις βουλευτικές εκλογές», δήλωσε ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Birgun. «Θα ήταν πιο ενδεδειγμένο να παρουσιαστεί ένας κοινός υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές».

Με δημοσκοπικό ποσοστό που ανέρχεται περίπου στο 10%, γράφει το Bloomberg, η υποστήριξη του HDP θα μπορούσε να ενισχύσει καίρια την εξακομματική Εθνική Συμμαχία του Κιλιτσντάρογλου, ενώ ένας τρίτος υποψήφιος πιθανώς θα μοιράσει τις αντιπολιτευτικές ψήφους.

Το HDP αντιμετωπίζει τον κίνδυνο κατάργησης από το Συνταγματικό Δικαστήριο, καθώς κατηγορείται για υποστήριξη στην τρομοκρατία.

Οι κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023. Ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ως επικεφαλής της Λαϊκής Συμμαχίας νωρίτερα αυτό τον μήνα, αλλά η αντιπολίτευση δεν έχει ακόμη δηλώσει ποιος θα είναι ο υποψήφιός της για την προεδρία.

«Πρώτα πρέπει να θέσουμε τους στόχους μας -- τι θα κάνουμε και πώς θα το κάνουμε», είπε ο Κιλιτσντάρογλου στη συνέντευξη. «Αφού συμφωνήσουμε σ' αυτά, μπορούμε να περάσουμε στην επόμενη φάση».

Πηγή: Euro2Day.gr

Διαβάστε επίσης

image descriptionΚόσμος

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Φινλανδία και η Σουηδία πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας για την άρσ...

image descriptionΚόσμος

Η κρατική ρωσική εταιρία φυσικού αερίου Gazprom θα αυξήσει την παροχή φυσικού αερίου προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, όπως δήλωσε χθες ο περιφερειακός διοικητής Αντόν Αλιχ...

image descriptionΚόσμος

Για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέντευξη ...