ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αποχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις από το Φιδονήσι

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι αποσύρθηκε από το Φιδονήσι στη Μαύρη Θάλασσα, υποστηρίζοντας ότι είναι ένα «βήμα καλής θέλησης» για τη διευκόλυνση των αποστολών σιτηρών.

«Στις 30 Ιουνίου, ως βήμα καλής θέλησης, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας ολοκλήρωσαν τα καθήκοντα που τους είχαν ανατεθεί στο νησί Zmiinyi (Φιδονήσι) και απέσυραν τη φρουρά που βρισκόταν εκεί. Έτσι, αποδευκνύεται στην παγκόσμια κοινότητα ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν εμποδίζει τις προσπάθειες του ΟΗΕ να οργανώσει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για την εξαγωγή γεωργικών προϊόντων από το έδαφος της Ουκρανίας», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι αυτή ηαπόφαση δεν θα επιτρέψει στο Κίεβο να κάνει εικασίες για το θέμα της επικείμενης επισιτιστικής κρίσης , επικαλούμενο την αδυναμία εξαγωγής σιτηρών λόγω του απόλυτου ελέγχου της Ρωσίας στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας.

Σύμφωνα με τορωσικό υπουργείο Άμυνας, η μπάλα πλέον βρίσκεται στηνουκρανική πλευρά, την οποία κατηγορεί ότιδεν έχει καθαρίσει ακόμη τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας στα παραθαλάσσιά της, μεταξύ των οποίων και των υδάτων του λιμανιού.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας συνεχίζουν μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία», καταλήγει η ρωσική ανακοίνωση. Τι αναφέρει η ουκρανική πλευρά

Η Ουκρανία έχει προηγουμένως δηλώσει ότι δεν απομακρύνει τις νάρκες από τα ύδατα γύρω από το λιμάνι, καθώς χρειάζονται ως αμυντικό μέτρο ενάντια στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας που πλησιάζει τις νότιες ακτές της Ουκρανίας και εξαπολύει θαλάσσιες επιθέσεις στις πόλεις Οδησσό και Μικολάιβ.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα υπήρχαν αναφορές για την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το Φιδονήσι. Οι σχετικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κοινοποίησαν μάλιστα φωτογραφίες με εξοπλισμό που φαίνεται να φλέγεται στο σημείο.

Ο ουκρανικός στρατός από την πλευρά του επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από το Φιδονήσι. «Δεν υπάρχουν πλέον ρωσικά στρατεύματα στο Φιδονήσι», δήλωσε ο επικεφαλής του προεδριδκού γραφείου, Άντρι Γερμάκ.«Οι ένοπλες δυνάμεις μας έκαναν εξαιρετική δουλειά», έγραψε στο Twitter.

Πιο αιχμηρός ο διοικητής της περιφέρειας Μικολάιβ, Βιτάλι Κιμ, σχολίασε ότι η ρωσική απόσυρση από το στρατηγικής σημασίαςνησί της Μαύρης Θάλασσας υποδηλώνει ότι η ρωσική δήλωση ότι ήταν μια χειρονομία καλής θέλησης είναι ένα κυνικό τέχνασμα για να συγκαλύψει μια ήττα. «Ανυπομονούμε για ένα βήμα καλής θέλησης στη Χερσώνα στο εγγύς μέλλον», πρόσθεσε. Γιατί είναι σημαντικό το Φιδονήσι

Το Φιδονήσι είναι έναμικροσκοπικό, απόκρημνο και σε μεγάλο βαθμό ακατοίκητο κομμάτι γης στη Μαύρη Θάλασσα, στα ανοιχτά της νοτιοδυτικής ακτής της Ουκρανίας. Ιστορικά ήταν ρουμανικό έδαφος μέχρι που παραχωρήθηκε το 1948 στη Σοβιετική Ένωση, η οποία το χρησιμοποιούσε ως βάση ραντάρ.

Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Φιδονήσιείχε ιδιαίτερη και συμβολική σημασία στον πόλεμο.Έγινε γνωστό με την περιβόητη ρωσική επιχείρηση στο Φιδονήσι, κατά την οποία 19 μέλη του ουκρανικού ναυτικού αρνήθηκαν να παραδώσουν τα όπλα και τελικά κρατήθηκαν αιχμάλωτοι.

«Εάν τα ρωσικά στρατεύματα καταφέρουν να καταλάβουν το Φιδονήσικαι εγκαταστήσουν τα συστήματα αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας, θα ελέγχουν τη θάλασσα, τη γη και τον αέρα στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας και στη νότια Ουκρανία», δήλωνε τον Μάη στο BBCο Ουκρανός ειδικός Ολεχ Ζντάνοφ.

Στο ίδιο μήκος το gzeromedia χαρακτήριζε το Φιδονήσι Στο ίδιο μήκος το gzeromedia χαρακτήριζε το Φιδονήσι ένα μικρόβράχο με μεγάλη σημασία . «Εάν ο στρατός του Πούτιν είναι σε θέση να εγκαταστήσει εκεί αεράμυνες μεγάλης εμβέλειας και άλλες στρατιωτικές προμήθειες, αυτό θα μπορούσε να ακρωτηριάσει την ικανότητα του Κιέβου να υπερασπιστεί ολόκληρη τη νοτιοδυτική ακτή, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού, του μεγαλύτερου λιμανιού της Ουκρανίας».

Σύμφωνα με τοgzeromedia, ο ρωσικός έλεγχος του νησιού αποτελούσεμια αρνητική εξέλιξη όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο, υποστηρίζοντας ότι η η Μόσχα χρησιμοποιούσε το Φιδονήσι για να στηρίξει το ναυτικό αποκλεισμότης Ουκρανίας που εμπόδιζε τις ζωτικής σημασίας εξαγωγές σιτηρών και μαγειρικών ελαίων να φτάσουν στον υπόλοιπο κόσμο.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης

Ρωσία στον ΓΓ του ΟΗΕ: Έτοιμοι να βοηθήσουμε στην αποτροπή της επισιτιστικής κρίσηςΚόσμος

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη για την καταπολέμηση των κινδύνων μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και ότι είναι πρόθυμη να εκπ...

Kυβερνητικές πηγές για Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Αναδίπλωση της Τουρκίας – Το μνημόνιο δεν θίγει τα συμφέροντα της ΕλλάδαςΚόσμος

Η συμφωνία μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας, η οποία δρομολογεί τη διαδικασία για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο NATO, συνιστά ουσιαστικά μια αναδίπλωση της Του...

Παγκόσμια ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων του κορωνοϊού – Συναγερμός από τον ΠΟΥ Κόσμος

Τα νέα παγκόσμια δεδομένα για την πανδημία με την επέλαση της Όμικρον 4 και 5 παρουσίασε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτ...

Η Ακσενέρ "κόβει" τα πανηγύρια του Ερντογάν και αναλύει τα κέρδη από τη συμφωνία με Σουηδία-ΦινλανδίΚόσμος

Η πρόεδρος του Καλού Κόμματος (IYI), Μεράλ Ακσενέρ, επέκρινε στις 29 Ιουνίου τον τρόπο με τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση χειρίστηκε την προσπάθεια της Φινλανδίας και της Σουηδίας σ...

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ζελένσκι: Ο πόλεμος θα τελειώσει με νίκη της ΟυκρανίαςΚόσμος

Πεπεισμένος ότι ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα τελειώσει μόνο με τη νίκη της χώρας του, εμφανίστηκε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό ...

Ρωσία: Χτυπήσαμε βάση εκπαίδευσης "ξένων μισθοφόρων" στο Μικολάιφ της ΟυκρανίαςΚόσμος

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις του πραγματοποίησαν επιδρομές σε μια στρατιωτική βάση εκπαίδευσης για "ξένους μισθοφόρους" κοντά στην ...