ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι ουκρανικές δυνάμεις αποσύρονται από το Λουγκάνσκ;

Παρά τα μεμονωμένα χτυπήματα των ρωσικών δυνάμεων σε περιοχές από τις οποίες έχουν αποχωρήσει- όπως Παρά τα μεμονωμένα χτυπήματα των ρωσικών δυνάμεων σε περιοχές από τις οποίες έχουν αποχωρήσει- όπως η επίθεση στο εμπορικό κέντρο τουΚρεμεντσούκ , στην κεντρική Ουκρανία, ή το σημερινό πλήγμα στοΜικολάιβ, στη νότια Ουκρανία-, οι προσπάθεις τωνστρατευμάτων της Μόσχας εστιάζουν στο Ντονμπάς, στις επαρχίες Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ.

Για το Λουγκάνσκ, μετά την κατάληψη της πόληςΣεβεροντονιέτσκ, Για το Λουγκάνσκ, μετά την κατάληψη της πόληςΣεβεροντονιέτσκ, από την οποία αποχώρησαν οι Ουκρανοί μαχητές , απομένει μονάχα η πόληΛισικάνσκ.Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προχωρούν σταδιακά στις προσπάθειές τους να περικυκλώσουν την πόλη. Μάλιστα, σύμφωνα με έκθεση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, από τις 25 Ιουνίου 2022, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει άλλα 2 χιλιόμετρα κοντά στο διυλιστήριο πετρελαίου στα νότια της πόλης.

Οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν επομένως στοΛισικάνσκ, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν αναφορές ότι οι ουκρανικές υποχωρούν. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οπρεσβευτής της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ» (LNR) στη Ρωσία, Ρόντιον Μιρόσνικ, και μερίδα Ρώσων στρατιωτικών αναλυτών. Σύμφωνα με τις αναφορές τους, οι Ουκρανοί στις 28 Ιουνίου ξεκίνησαν μια μεγάλης κλίμακας απόσυρση από το Λισικάνσκ προς το Σιβερσκ, το Κραματόρσκ και το Σλοβιάνσκ.

Σχολιάζοντας τις αναφορές, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου- τονίζοντας ότιδεν μπορεί να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τους ισχυρισμούς για απόσυρση-, δεν αποκλείει το γεγονός οι ουκρανικές δυνάμεις να συνεχίσουν την απόσυρση που ξεκίνησε στο Σεβεροντονιέτσκ προς τα ουκρανικά οχυρά γύρωαπό το Σιβερσκ, το Κραματόρσκ και το Σλοβιάνσκ.

«Η σταθερή αλλά περιορισμένη ουκρανική άμυνα του Σεβεροντονιέτσκ επέβαλε υψηλό κόστος στους Ρώσους παρά τις νέες ρωσικές τακτικές που αποσκοπούν στον περιορισμό των ρωσικών απωλειών. Το Κίεβο θα μπορούσε να συνεχίσει αυτή την προσέγγιση έως ότου η ρωσική επίθεση κορυφωθεί ή οι ουκρανικές δυνάμεις φτάσουν σε αμυντικές θέσεις κατά μήκος μιας γραμμής με οχυρωμένες πόλεις και κωμοπόλεις», αναφερει.

Πάντως, σύμφωνα με τοβρετανικό υπουργείο Άμυνας, τα ουκρανικά στρατεύματα εδραιώνουν τις θέσεις τους σε εδάφη που βρίσκονται πιο ψηλά στοΛισικάνσκ. Τι θα κρίνει το αποτέλεσμα της μάχης

Οι αναλυτές του αμερικανικού think tank εκτιμούν, επίσης, ότι η μάχη για την ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να συνεχιστεί για καιρό, με τη Ρωσία και την Ουκρανία να σημειώνουν σταδιακά κέρδη, αλλά και τις δύο πλευρές να μην έχουν τις δυνάμεις που χρειάζονται για μια σημαντική πρόοδο. Ο ρυθμός και το αποτέλεσμα της επόμενης φάσης της τρέχουσας εκστρατείας μπορεί να εξαρτηθεί εν μέρει από την ικανότητα της Ρωσίας να ανακτήσει τη μαχητική ισχύ από τις δυνάμεις που συμμετείχαν στη Μάχη του Σεβεροντονιέτσκ, σημειώνουν.

Οι υπόλοιπες ρωσικές δυνάμεις στο Σεβεροντονιέτσκ θα χρειαστεί να περάσουν τον ποταμό Σεβέρσκι Ντονέτς από το Σεβεροντονιέτσκ ή τους γύρω οικισμούς για το Λισικάνσκ ώστε να συμμετάσχουν περαιτέρω στη ρωσική επίθεση. Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να απαιτήσει κάποιο χρόνο, καθώς οι Ρώσοι κατέστρεψαν τις τρεις κύριες γέφυρες του ποταμού κοντά στην πόλη.

Σύμφωνα με τον Μιρόσνικ πάντως οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη διασχίσει τον ποταμό από την Κρεμίνα και ετοιμάζουν προγεφυρώματα για περαιτέρω επιθέσεις στο Λισικάνσκ από το βορρά. Σχολιάζοντας τον ισχυρισμό του, το Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Πολέμου αναφέρει ότι, εφόσον ισχύει, οι ρωσικές δυνάμεις πιέζουν για να ολοκληρώσουν την περικύκλωση πιέζοντας από τα βόρεια και νοτιοδυτικά του Λισικάνσκ, και τότε οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα θα εγκαταλείψουν την πόλη.

Όπως όμως σημειώνουν οι αναλυτές, οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν εμπλακεί σε συνεχείς επιθετικές επιχειρήσεις στο Σεβεροντονιέτσκ θα χρειαστούν λίγο χρόνο για να αποκαταστήσουν τις μαχητικές του ικανότητες πριν συμμετάσχουν σε μια επίθεση στο βόρειο ή βορειοανατολικό Λισικάνσκ.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι αναφορές ότι οι Ρώσοι καταγράφουν υψηλές απώλειες. Αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωσε ότι οι δυνάμεις της Μόσχας συνεχίζουν να υφίστανται σημαντικές απώλειες σε μάχες για μικρά εδαφικά κέρδη και οι ρωσικές ομάδες που πολέμησαν στο Σεβεροντονιέτσκ πιθανότατα έχασαν δυνάμεις και εξοπλισμό. Ωστόσο, οι τοποθεσίες και η δύναμη των ρωσικών στρατευμάτων που κατέλαβαν το Σεβεροντονιέτσκ παραμένουν ασαφή αυτή τη στιγμή.

Μια αξιοσημείωτη επιτάχυνση των ρωσικών επιθέσεων από τα νότια του Λισικάνσκ ή από τον ποταμό Σεβέρσκι Ντονέτς πιθανότατα θα έδειχνε ότι οι Ρώσοι έχουν ολοκληρώσει την αναδιάταξη δυνάμεων από το Σεβεροντονιέτσκ, αν και το Ινστιτούτο τονίζει ότι δεν διαθέτει ακόμα σχετικές ενδείξεις.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης

Ρωσία στον ΓΓ του ΟΗΕ: Έτοιμοι να βοηθήσουμε στην αποτροπή της επισιτιστικής κρίσηςΚόσμος

Η Ρωσία δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τα Ηνωμένα Έθνη για την καταπολέμηση των κινδύνων μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης και ότι είναι πρόθυμη να εκπ...

Kυβερνητικές πηγές για Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Αναδίπλωση της Τουρκίας – Το μνημόνιο δεν θίγει τα συμφέροντα της ΕλλάδαςΚόσμος

Η συμφωνία μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας, η οποία δρομολογεί τη διαδικασία για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο NATO, συνιστά ουσιαστικά μια αναδίπλωση της Του...

Παγκόσμια ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων του κορωνοϊού – Συναγερμός από τον ΠΟΥ Κόσμος

Τα νέα παγκόσμια δεδομένα για την πανδημία με την επέλαση της Όμικρον 4 και 5 παρουσίασε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτ...

Η Ακσενέρ "κόβει" τα πανηγύρια του Ερντογάν και αναλύει τα κέρδη από τη συμφωνία με Σουηδία-ΦινλανδίΚόσμος

Η πρόεδρος του Καλού Κόμματος (IYI), Μεράλ Ακσενέρ, επέκρινε στις 29 Ιουνίου τον τρόπο με τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση χειρίστηκε την προσπάθεια της Φινλανδίας και της Σουηδίας σ...

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ζελένσκι: Ο πόλεμος θα τελειώσει με νίκη της ΟυκρανίαςΚόσμος

Πεπεισμένος ότι ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα τελειώσει μόνο με τη νίκη της χώρας του, εμφανίστηκε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό ...

Ρωσία: Χτυπήσαμε βάση εκπαίδευσης "ξένων μισθοφόρων" στο Μικολάιφ της ΟυκρανίαςΚόσμος

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι ρωσικές δυνάμεις του πραγματοποίησαν επιδρομές σε μια στρατιωτική βάση εκπαίδευσης για "ξένους μισθοφόρους" κοντά στην ...