ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ρωσία: Απελάσεις διπλωματών, κινδυνολογία για τους τουρίστες

Προθεσμία οκτώ ημερών έδωσε χθες η Μόσχα σε οκτώ Έλληνες διπλωμάτες, προκειμένου να αποχωρήσουν από τη χώρα λόγω απέλασής τους σε μια συμβολική κίνηση και ουσιαστική συνάμα, με τελικό αποτέλεσμα την «αποψίλωση» της ελληνικής διπλωματικής αποστολής στη Ρωσία.

Η βούληση της Μόσχας κοινοποιήθηκε στην Ελληνίδα Πρέσβη στη Ρωσία, Αικατερίνη Νασίκα, η οποία εκλήθη χθες στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, ως αποδέκτης της «κατηγορηματικής διαμαρτυρίας» της πολιτικής ηγεσίας της χώρας αναφορικά με «τη συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών Αρχών ως προς τη Ρωσία», όπως αναφέρεται σε σχετικό ανακοινωθέν, το οποίο αντανακλά το τρέχον επίπεδο των ελληνορωσικών σχέσεων.

Καίτοι οι ελληνορωσικές σχέσεις χαρακτηρίζονται διαχρονικά ως πολυκύμαντες, η μετάπτωσή τους σε κατάσταση «σύγκρουσης», όπως περιγράφει το ρωσικό ΥΠΕΞ, οφείλεται -κατά το ίδιο- στην «αποστολή ελληνικού εξοπλισμού και πολεμικών μέσων στο καθεστώς του Κιέβου», γεγονός που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Μόσχας.

Πλην των Ελλήνων, οι οποίοι απελάθηκαν χθες από τη Ρωσία, κατά τη χθεσινή ημέρα απαγορεύθηκε ακόμη η είσοδος στη χώρα σε 43 διπλωμάτες από τον Καναδά, τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός της χώρας, Τζάστιν Τριντό συμμετείχε στην Σύνοδο των G7, στις γερμανικές Άλπεις κι ενώ η χώρα του προετοιμάζει την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Σε μια από τις πιο «σκοτεινές» ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία, όπως η χθεσινή, η διεθνής κοινότητα εγκάλεσε την Μόσχα για την ακραία επιθετικότητα που επέδειξε τρείς φορές μέσα στη ίδια ημέρα βάλλοντας κατά αμάχων κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων, με τη Ρωσία να εντείνει την πίεση απότομα και σε κάθε πρόσφορο για τον σχεδιασμό της πεδίο.

Η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ:

«Στις 27 Ιουνίου κλήθηκε στο ΥΠΕΞ της Ρωσίας η πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρωσική Ομοσπονδία Αι.Νασίκα, στην οποία εκφράστηκε κατηγορηματική διαμαρτυρία σχετικά με τη συγκρουσιακή πορεία των ελληνικών Αρχών ως προς τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων της αποστολής εξοπλισμού και πολεμικών μέσων στο καθεστώς του Κιέβου και την κήρυξη ομάδας Ρώσων διπλωματών στην Ελλάδα persona non grata.

Στην πρέσβη επιδόθηκε νότα με την κοινοποίηση ότι ως απαντητικό μέτρο οκτώ Έλληνες διπλωματικοί υπάλληλοι στη Ρωσία κηρύσσονται persona non grata και οφείλουν να εγκαταλείψουν το έδαφος της χώρας εντός οκτώ ημερών. Έγινε ενημέρωση και για άλλα βήματα, που λαμβάνονται από τη ρωσική πλευρά και σχετίζονται με τη λειτουργία των διπλωματικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας στη Ρωσία.

Υπογραμμίστηκε ότι λόγος γίνεται για ευθεία συνέπεια των μη φιλικών ενεργειών, την πρωτοβουλία των οποίων είχαν οι Αρχές της Ελλάδας. Ολόκληρη η ευθύνη γι’ αυτό το γεγονός ανήκει αποκλειστικά στην Αθήνα. Υπεδείχθη ότι σε περίπτωση συνέχισης της αντιρωσικής πολιτικής διατηρούμε το δικαίωμα σε απαντητική αντίδραση».

Το «blame game»

Αιτιολογώντας την «απογύμνωση» της ελληνικής Αρχής στη Ρωσία, «ολόκληρη η ευθύνη γι’ αυτό το γεγονός ανήκει αποκλειστικά στην Αθήνα» έσπευσε να διευκρινίσει το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, καταλογίζοντας στην Ελλάδα «μη φιλικές ενέργειες» απέναντι στη Ρωσική Ομοσπονδία. Δυο μήνες νωρίτερα, η Αθήνα είχε απελάσει 12 Ρώσους διπλωμάτες, ακολουθώντας το ευρωπαϊκό -και θεσμικό- κύμα απελάσεων Ρώσων μετά την εισβολή στην Ουκρανία, επικαλούμενη τις διατάξεις της «Σύμβασης της Βιέννης» για της Διπλωματικές Υποθέσεις του 1961 και της «Σύμβασης της Βιέννης» για τις Προξενικές Υποθέσεις του 1963.

Ωστόσο, η Αθήνα επέδειξε άμεσα αντανακλαστικά χθες, εκφράζοντας -με φόντο την απέλαση- την «έντονη λύπη» της για την απόφαση της ρωσικής Πολιτείας, παρότι διατηρεί τόσο χαμηλούς τόνους, όσο και ανοιχτή την ελληνική Αρχή στη χώρα. Στον αντίποδα, η Βασιλίσσης Σοφίας υποστήριξε πως «δεν υφίσταται καμία βάση» σχετικά με τη ρωσική απόφαση, καθώς «η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου».

Η υπενθύμιση της εναρμόνισης της Ελλάδας ως «στάση αρχής» με το Διεθνές Δίκαιο τοποθετεί την κίνηση της Αθήνας να αποστείλει αμυντικό εξοπλισμό στο Κίεβο πέρα και πάνω από το διμερές πλαίσιο, απαντώντας εμμέσως στις αιτιάσεις του ρωσικού ΥΠΕΞ. Την ίδια ώρα, το υπόλοιπο διπλωματικό προσωπικό (αν μειωμένο περίπου κατά 25%) θα παραμείνει στα πόστα του στη Ρωσία, επιτελώντας το έργο του «υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες», όπως επισήμανε αιχμηρά η Αθήνα.

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ:

«Εκφράζουμε την έντονη λύπη μας για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την κήρυξη οκτώ στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του Γενικού Προξενείου στη Μόσχα, ως personae non grata.

Δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις.

Η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Eξυπακούεται ότι η Πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και οι Προξενικές Αρχές στη Ρωσία θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με όλα τα μέσα στη διάθεση τους προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες».

Ενεργό ρήγμα

Το ρήγμα μεταξύ Μόσχας και Αθήνας βάθυνε ακόμη περισσότερο χθες η δήλωση του Ρώσου Πρεσβευτή στην Αθήνα, Αντρέι Μασλόφ, ο οποίος ανακάλυψε ξαφνικά κινδύνους, για τους Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα. Ανεβάζοντας τους τόνους, μέσα από δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya -24, ο κ. Μασλόφ σημείωσε ότι οι ελληνικές Αρχές διέκοψαν τις επαφές με τη ρωσική Πρεσβεία και το γενικό Προξενείο στην Ελλάδα.

Όπως υποστήριξε, η ρωσική διπλωματική αποστολή στην Ελλάδα είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στους Ρώσους εάν χρειαστεί, αλλά οι δυνατότητες είναι πλέον περιορισμένες. Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου TASS σημειώνει ότι «ο Ρώσος Πρέσβης προτρέπει τους Ρώσους που σχεδιάζουν διακοπές στην Ελλάδα να βρίσκονται σε επαγρύπνηση» για εκδηλώσεις εθνικισμού, από την πλευρά των Ουκρανών που ζουν στη χώρα.

Οι κίνδυνοι του Πρέσβη

Στην ίδια κατεύθυνση, ο Ρώσος Πρέσβης συνέστησε προς τους Ρώσους να είναι προσεκτικοί, κάνοντας λόγο για πρόσθετες μεγάλες δυσκολίες για διακοπές στην Ελλάδα, λόγω της διακοπής από την ελληνική πλευρά της αεροπορικής επικοινωνίας με τη Ρωσία.

«Εάν οι Ρώσοι πολίτες επισκεφθούν την Ελλάδα, πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, να παραμείνουν σε εγρήγορση, να είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς στην Ελλάδα τώρα υπάρχουν πολλοί Ουκρανοί εθνικιστές. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη», τόνισε ο Ρώσος πρέσβης στο Rossiya-24.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο επικεφαλής του 4ου ευρωπαϊκού τμήματος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Γιούρι Πίλιπσον, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η Ελλάδα δε συνιστά πλέον ασφαλή χώρα για διακοπές Ρώσων πολιτών, καθώς υπάρχουν πολλές αναφορές για διακριτική συμπεριφορά και επιθετικότητα κατά Ρώσων πολιτών.

«Προειδοποιητικές» βολές Ζαχάροβα

Με δεδομένη την απόσταση που χωρίζει πλέον την Αθήνα από την Μόσχα, στα άμεσα ζητούμενα αποτελεί η στάση που θα επιδείξει η ρωσική πολιτική ηγεσία απέναντι στο ενδεχόμενο να αντικατασταθούν κάποια στιγμή όσοι από τους απελαθέντες είχαν ολοκληρώσει τη θητεία τους στο συγκεκριμένο πόστο, το οποίο έχει πλέον αποδυναμωθεί μετά την κίνηση της Μόσχας.

Αν και η Αθήνα κρατά προσώρας χαμηλούς τόνους, το νέο κρεσέντο χθες της Εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρίας Ζαχάροβα συντηρεί την πολεμική της Μόσχας κατά της Ευρώπης, καθώς εκτίμησε ότι «η ΕΕ χάνει την ταυτότητά της, ξαναγεννιέται ουσιαστικά, μετατρέποντας σε ένα γεωπολιτικό εργαλείο στα χέρια των ΗΠΑ». «Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ εξαντλούν τους οικονομικούς πόρους των ευρωπαϊκών κρατών και των απλών Ευρωπαίων με σκοπό τη συγκράτηση της Ρωσίας», όπως είπε.

«Κατάλληλη απάντηση»

Η ίδια, άλλωστε, είχε προαναγγείλει τη χθεσινή ρωσική «απάντηση» στις απελάσεις των 12 Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα τον περασμένο Απρίλιο, υποστηρίζοντας τότε ότι η χώρα της θα «απαντήσει κατάλληλα» στην συγκεκριμένη κίνηση, κάνοντας λόγο για «άνευ προηγουμένου κίνηση στις ρωσοελληνικές σχέσεις». «Επιβεβαιώνει μόνο πόσο ζήλο επιδεικνύουν οι ελληνικές αρχές στο να ακολουθούν την πορεία αποδόμησης των διμερών μας σχέσεων και της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας», κατέληγε η κ. Ζαχάροβα, συμπληρώνοντας πως «είναι λυπηρό που αιώνες ιστορικών, πολιτιστικών και οικονομικών δεσμών θυσιάζονται σε χρόνο μηδέν στο όνομα της ‘διατλαντικής αλληλεγγύης’», η οποία, με τη σειρά της, έρχεται μοιραία σήμερα στο προσκήνιο, στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στην Μαδρίτη.

Πηγή: Protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Απίστευτο και όμως αληθινό: Προσπάθησαν να περάσουν 109 ζώα από το αεροδρόμιο της ΜπανγκόκΚόσμος

  Δύο γυναίκες συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο Suvarnabhumi της Μπανγκόκ κατηγορούμενες για την παράνομη μεταφορά 109 ζωντανών ζώων οι οποίες εντοπίστηκαν στις βαλίτσες τους. Όπως ανακ...

Βρετανός αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Ζούμε στιγμές 1937, η Ρωσία ακόμη μεγαλύτερη απειλή όταν λήξει ο πόλεμος στην ΟυκρανίαΚόσμος

"Μολονότι οι συμβατικές δυνατότητες της Ρωσίας θα είναι σημαντικά μειωμένες, έστω για ένα μικρό χρονικό διάστημα, λόγω των απωλειών στην Ουκρανία, η διακηρυγμένη πρόθεση του Πούτιν...

Ουκρανικοί πύραυλοι καταστρέφουν ρωσικούς κόμβους ανεφοδιασμού – ακόμη και εντός ΡωσίαςΚόσμος

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν ρωσικές στρατιωτικές αποθήκες, χώρους στάθμευσης οχημάτων και πλοία μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού στα εδάφη που ελέγχει η Μόσχ...

Ο Μπάιντεν θα παρατείνει την ανάπτυξη επιπλέον στρατευμάτων των ΗΠΑ στην ΠολωνίαΚόσμος

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα ανακοινώσει παράταση της ανάπτυξης μέρους τουλάχιστον των επιπλέον στρατευμάτων των ΗΠΑ στην Πολωνία και τροποποιήσεις στη διάταξη σχηματισμών...