ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τσίπρας: Η απουσία διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία «εγκυμονεί κινδύνους»

«Οι Ευρωσοσιαλιστές είναι προφανές ότι θα επιθυμούσαν μια κυβέρνηση προοδευτική στην Ελλάδα με τη συνεργασία του μεγαλύτερου κόμματος της ευρύτερης Αριστεράς, με το μικρότερο κόμμα του χώρου αυτού της Κεντροαριστεράς» ανέφερε σε συνέντευξή του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

Την έντονη ανησυχία του για την «αναβάθμιση» του διεθνούς ρόλου της Τουρκίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία εξέφρασε σε συνέντευξή του στο δίκτυο της EURACTIV ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρώην Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας.

«Η Τουρκία, η οποία κατέχει παρανόμως εδώ και 48 χρόνια το βόρειο τμήμα της Κύπρου, παρουσιάζεται ως ειρηνοποιός δύναμη. Είναι η δύναμη η οποία θέλει να διαμεσολαβήσει για ειρήνευση στην Ουκρανία και αναβαθμίζεται και στα μάτια της Δύσης και στα μάτια της Ανατολής. Αυτό μας ανησυχεί στον βαθμό που η Ελλάδα, την ίδια στιγμή, όχι μόνο εγκαταλείπει το σταθερό της δόγμα στην εξωτερική πολιτική, αλλά γίνεται ένας πειθήνιος και δεδομένος σύμμαχος της Δύσης που, στο τέλος της ημέρας, καταντά να είναι πιόνι στη σκακιέρα τρίτων δυνάμεων», είπε.

«Ο Ερντογάν ήταν πάντα ο Ερντογάν»

«Επίσης, μας ανησυχεί και κάτι ακόμα, γιατί έχω διατελέσει τεσσεράμισι χρόνια πρωθυπουργός και έχουμε περάσει και δύσκολες στιγμές με την Τουρκία και τον Ερντογάν. Ο Ερντογάν ήταν πάντα ο Ερντογάν. Δεν έγινε άλλος τους τελευταίους μήνες. Αλλά ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές, δουλεύαμε σκληρά για να έχουμε διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς […] Σε όλες αυτές τις κρίσιμες φάσεις υπήρχε ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας και αποσοβήθηκαν τα χειρότερα. Αυτό δεν υπάρχει σήμερα εξ όσων γνωρίζω, εξ όσων βλέπω και αυτό με ανησυχεί».

«Αμεριμνησία» του Μαξίμου

Ερωτηθείς με ποιανού την ευθύνη δεν υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, απάντησε: «Ανεξαρτήτως του ότι η Τουρκία είναι αυτή η οποία ανεβάζει την ένταση, θεωρώ ότι είναι αμεριμνησία της ελληνικής κυβέρνησης να μην επιδιώκει ενεργά να κρατάει ανοιχτό το δίαυλο. Όπως επίσης θεωρώ ότι είναι μια αλλοπρόσαλλη στάση να πηγαίνει ο πρωθυπουργός στην Κωνσταντινούπολη πριν από τρεις μήνες περίπου, τέλη Μαρτίου, να μας λέει ότι από εδώ και στο εξής θα έχουμε ένα ήρεμο καλοκαίρι και μέσα σε 15 μέρες να έχουμε τη μεγαλύτερη ένταση στις σχέσεις μας».

«Αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί. Ή δεν έχει μια στρατηγική σοβαρή στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ή, εν τοιαύτη περιπτώσει, κάτι άλλο συμβαίνει το οποίο όμως καλό θα ήταν να το γνωρίζουνε και να μην αναρωτιόμαστε οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, διότι τα ζητήματα αυτά, ξέρετε, δεν είναι θέματα κομματικής αντιπαράθεσης, είναι εθνικά θέματα». Ο κ Τσίπρας επέμεινε ότι αυτή η τωρινή πραγματικότητα, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, εγκυμονεί κινδύνους.

«Διότι εάν γίνει ένα ατύχημα, όχι ένα στοχευμένο ή επιδιωκόμενο επεισόδιο, ένα ατύχημα, η μη ύπαρξη διαύλων επικοινωνίας πάντοτε δυσχεραίνει τα πράγματα. Και το ατύχημα μπορεί να εξελιχθεί σε κάποιο επεισόδιο το οποίο να δημιουργήσει μια κλιμάκωση η οποία σε κάθε περίπτωση θα ήταν κάτι το οποίο δεν θα θέλαμε να συμβεί».

Υπογράμμισε ότι είναι προφανές ότι οι υψηλοί τόνοι εάν παραμείνουν στο ρητορικό επίπεδο, ευνοούν τούτη την ώρα τον Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση και, άρα, επιθυμεί η ατζέντα της συζήτησης να είναι τα κατορθώματά τους στην εξωτερική πολιτική, η πιθανότητα να εισβάλει στη Συρία, το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης στο Αιγαίο για να επιβάλει το καθεστώς της “Γαλάζιας Πατρίδας”.

«Αντιστοίχως, θα έλεγε κανείς ότι και την ελληνική κυβέρνηση θα την ευνοούσε να μη συζητάμε για την ακρίβεια, αλλά να συζητάμε για την πιθανότητα του τουρκικού κινδύνου. Ωστόσο, είναι προφανές ότι στην προκειμένη περίπτωση αυτός ο οποίος έχει προκαλέσει την κλιμάκωση της ρητορικής της έντασης είναι ο Ερντογάν και αυτό δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει για ποιος λόγους το κάνει».

Αναξιόπιστη η ΕΕ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε ακόμη λόγο για την «αναξιοπιστία της Ευρώπης απέναντι στις χώρες εκείνες οι οποίες έχουν κάνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα και διαρκώς τρενάρεται η προοπτική της ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων» αναφερόμενος στα δυτικά Βαλκάνια, προσθέτοντας πως «καλύτερα να μη δίνεις υποσχέσεις, εάν δεν είσαι σε θέση να τις τηρήσεις».

Ως προς την αποστολή αμυντικού οπλισμού από την Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας σημειώνει πως «η άμεση εμπλοκή στην πολεμική αναμέτρηση, κατά την άποψή μου, ζημιώνει τη χώρα και ζημιώνει και τον ρόλο της» και επισημαίνει για τον Πρωθυπουργό πως «είναι γνωστές οι διαρροές ότι σε ό,τι αφορά την αρχική απόφαση αποστολής όπλων στην Ουκρανία, ήταν μια προσωπική του απόφαση».

«Δύσκολες» οι ελληνορωσικές σχέσεις

Ως προς το μέλλον των ελληνορωσικών σχέσεων, «δεν θέλω να κάνω πρόβλεψη. Το βέβαιο πάντως είναι ότι είναι δύσκολες οι σχέσεις αυτή τη στιγμή» τονίζει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποστηρίζοντας ακόμη πως «με αυτή την επιπόλαιη στάση η κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης, όχι απλά μας βάζει σε περιπέτειες, αλλά δημιουργεί και συνθήκες που μπορεί να μας βλάψουν μελλοντικά».

Ερωτηθείς για το μέτωπο της ακρίβειας και του πληθωρισμού, ο ίδιος εκτίμησε ότι «οι υψηλοί τόνοι εάν παραμείνουν στο ρητορικό επίπεδο, ευνοούν τούτη την ώρα τον Ερντογάν ο οποίος βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση και, άρα, επιθυμεί η ατζέντα της συζήτησης να είναι τα κατορθώματά τους στην εξωτερική πολιτική, η πιθανότητα να εισβάλει στη Συρία, το ενδεχόμενο μιας σύγκρουσης στο Αιγαίο για να επιβάλει το καθεστώς της “Γαλάζιας Πατρίδας”. Προφανώς και τον ευνοεί αυτό πολιτικά».

Στο ίδιο πλαίσιο, «θα έλεγε κανείς ότι και την ελληνική κυβέρνηση θα την ευνοούσε να μη συζητάμε για την ακρίβεια, αλλά να συζητάμε για την πιθανότητα του τουρκικού κινδύνου» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Δεν καλύπτει την ΑΟΖ»

Αναφερόμενος, ακόμη, στην περίοδο διακυβέρνησής του, περιέγραψε πως «εμείς επιδιώκαμε σταθερά να έχουμε τη διπλωματική συμβολή των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ», υποστηρίζοντας ότι η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία «δεν καλύπτει την ΑΟΖ». «Δικαιωνόμαστε σε μεγάλο βαθμό, διότι βλέπουμε ότι η συμφωνία αυτή δεν προβλέπει την παρέμβαση γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων σε περίπτωση παραβίασης κυριαρχικών δικαιωμάτων» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, εξηγώντας πως η ελληνογαλλική συμφωνία «προβλέπει βεβαίως, και ορθώς, όπως κάθε συμφωνία στρατιωτικής αμοιβαίας συνεργασίας, τη συνδρομή σε περίπτωση απειλής στην επικράτεια. Βλέπουμε λοιπόν ότι αυτό είναι ένα κενό».

Ως προς τη στάση των εταίρων και Συμμάχων, «δεν ζητάμε να γίνουν εχθροί της Τουρκίας, κάθε άλλο. Αλλά ζητάμε τουλάχιστον να δώσουν σαφέστατα εγγυήσεις ασφαλείας στην Ελλάδα έναντι της τουρκικής παραβατικότητας και της τουρκικής προκλητικότητας. Και αυτό προφανώς δεν αφορά μόνο τη Γαλλία, αυτό αφορά συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση» απάντησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να δοθούν και στην Ελλάδα εγγυήσεις ασφαλείας».

Ερωτηθείς για τα εξοπλιστικά προγράμματα, ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «εμείς έχουμε μιλήσει για την ανάγκη η χώρα να έχει υψηλού επιπέδου άμυνα, αποτρεπτική ικανότητα. Μιλάμε όμως για την επαρκή άμυνα», αλλά με την προϋπόθεση «να μην υπάρχουν σπατάλες οι οποίες θα εκτρέψουν για άλλη μια φορά δημοσιονομικά τη χώρα».

Νεόπλουτοι στα εξοπλιστικά

Στον αντίποδα, όπως είπε, «ξαφνικά, απ’ τη μια μέρα στην άλλη κι από εκεί που ήμαστε να μετράμε και το τελευταίο ευρώ, βρεθήκαμε να συμπεριφερόμαστε ως νεόπλουτοι και να μετράμε δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων σε ενίσχυση σε οπλικά συστήματα», προτείνοντας «κάποια χρήματα να είχαν δοθεί στον εξοπλισμό με πιο σύγχρονα μέσα όπως τα UAV, που παίζουν καθοριστικό ρόλο, για να ενισχύσουν την υλικοτεχνική υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση μισθολογικά, ενώ την ίδια στιγμή βλέπετε ότι φτάσαμε σε εξοπλισμούς που έχουν μια αύξηση τρομακτική σε σχέση με αυτά που δίναμε το προηγούμενο διάστημα».

«Δεν αλλάζει χούγια ο κ. Βέμπερ»

Ως προς την επόμενη ημέρα στην Ευρώπη, «δεν αλλάζει χούγια ο κ. Βέμπερ, βλέπω, του έχει μείνει από την περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή τη περίοδος λιτότητας έχει παρέλθει» εκτίμησε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σημειώνοντας, ωστόσο, πως «σίγουρα υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες θα επιμένουν να επαναφέρουν αποτυχημένες στρατηγικές στο τραπέζι».

«Σίγουρα θα βρεθούμε το επόμενο διάστημα μπροστά στην ανάγκη κάποια στιγμή να ξαναδούμε ισοσκελισμένους ισολογισμούς, δεν υπάρχει αμφιβολία ως προς αυτό» προέβλεψε ο ίδιος, όπως και ότι «χρειάζεται για ένα μεγαλύτερο διάστημα απ’ ό,τι είχε προβλεφθεί επεκτατικές πολιτικές. Χρειάζεται να διατηρηθεί αυτό που ονομάστηκε ρήτρα διαφυγής, πρέπει να επεκταθεί χρονικά. Χρειάζεται αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, που ήταν προσαρμοσμένο σε μια άλλη αντίληψη για την οικονομία και για την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Κληθείς, ακόμη, να σχολιάσει το ενδεχόμενο η επόμενη ελληνική κυβέρνηση να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο μνημόνιο, «η επόμενη κυβέρνηση, και αυτή η κυβέρνηση και η επόμενη κυβέρνηση και η μεθεπόμενη κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο διότι υπήρξε μια κυβέρνηση που ρύθμισε το χρέος και έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Πιστεύω οριστικά, γιατί θέλω, όπως είπα πιο πριν, να πιστεύω ότι αυτός ο κύκλος έχει κλείσει για την Ευρώπη» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας, αναδεικνύοντας ως «το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα τώρα νομίζω ότι είναι το κοινωνικό πρόβλημα».

Προάγγελος η ήττα Μακρόν

Σχολιάζοντας τις γαλλικές εκλογές, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμπέρανε πως «σε μεγάλο βαθμό ο Εμμανουέλ Μακρόν πλήρωσε το γεγονός ότι παραμέλησε την κοινωνία και τις ανάγκες της. Ότι επέμεινε σε μια νεοφιλελεύθερης κοπής οικονομική πολιτική η οποία διεύρυνε τις ανισότητες», διαβλέποντας πως «είναι το πρώτο από μια σειρά παρόμοια που θα δούμε το επόμενο διάστημα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις».

«Καλή επιτυχία» στον Μελανσόν

Ως προς την άνοδο του Ζακ-Λυκ Μελανσόν, «Τι του λέμε; Καλή επιτυχία. Ο Μελανσόν είναι μια ιδιαίτερη προσωπικότητα, μια έντονη προσωπικότητα. Έχω διαφωνήσει μαζί του σε καίρια ζητήματα, αλλά νομίζω ότι αυτή τη στιγμή πέτυχε κάτι σημαντικό και οφείλω να του το πιστώσω: Πέτυχε να δημιουργήσει μια ευρύτατη συσπείρωση από την Αριστερά της Αριστεράς ως τη Σοσιαλδημοκρατία. Και νομίζω ότι αυτό δημιουργεί μια ελπίδα» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

Για την πιθανότητα συγκρότησης προοδευτικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «για μένα το κρίσιμο είναι να γίνει μια συζήτηση, πού συμφωνούμε και πού διαφωνούμε, τι θέλουμε να κάνουμε, τι δεν θέλουμε να κάνουμε», καταλογίζοντας την ευθύνη για την μέχρι στιγμής απουσία της στο ΠΑΣΟΚ–ΚΙΝΑΛ που επέλεξε «να μην ανοίξει τα χαρτιά του, τα προγραμματικά του χαρτιά, για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας. Το σέβομαι, κάποια στιγμή όμως θα αναγκαστεί να τα ανοίξει».

Παράθυρο για Βαρουφάκη

Απαντώντας για το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Γιάνη Βαρουφάκη, «δεν μπορώ να γνωρίζω αν ο κ. Βαρουφάκης θα είναι στη Βουλή ή όχι. Και δεν μπορώ να γνωρίζω ποιοι θα είναι οι συσχετισμοί. Εγώ αυτό το οποίο γνωρίζω τούτη την ώρα με απόλυτη σαφήνεια, είναι ότι αν θέλουμε να υπάρξει πολιτική αλλαγή στη χώρα και μια κυβέρνηση η οποία θα νοιαστεί, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, αλλά θα νοιαστεί για το συμφέρον των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μ’ έναν τρόπο: Αν στις εκλογές με απλή αναλογική βγει πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως «αν στις εκλογές με απλή αναλογική βγει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει ο δρόμος για τη συγκρότηση της προοδευτικής κυβέρνησης, με όσες δυνάμεις μπορούν να συμβάλλουν ώστε να διαμορφωθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία από την πρώτη Κυριακή, χωρίς να χρειαστεί να πάμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση».

Εθνικός αστερίσκος για την ΝΔ

Ακόμη, απέκλεισε την πιθανότητα συγκυβέρνησης με την Νέα Δημοκρατία, με εξαίρεση «μονάχα σε πάρα πολύ έκτακτες περιόδους εθνικού κινδύνου, εθνικής ανάγκης. Ας ευχηθούμε όλο ότι δεν θα ζήσουμε τέτοιες περιόδους», όπως σημείωσε.

Ανταγωνισμός με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Για την απουσία διαύλου επικοινωνίας με το ΠΑΣΟΚ, «δεν θα μπορούσε να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας, στο βαθμό που είμαστε δυο κόμματα» αντέτεινε ο κ. Τσίπρας, περιγράφοντας ως ανταγωνιστική τη σχέση τους. «Είμαστε δυο κόμματα τα οποία αυτή τη στιγμή δεν θα κατέβουμε μαζί στις εκλογές. Άρα, διεκδικούμε με ανταγωνιστικό τρόπο την ψήφο των πολιτών», όπως σημείωσε.

«Επιθυμία» των Ευρωσοσιαλιστών

Ως προς την παρουσία του ως παρατηρητής στους Ευρωσοσιαλιστές, «είναι προφανές ότι θα επιθυμούσαν μια κυβέρνηση προοδευτική στην Ελλάδα με τη συνεργασία του μεγαλύτερου κόμματος της ευρύτερης Αριστεράς, με το μικρότερο κόμμα του χώρου αυτού της Κεντροαριστεράς. Αυτό θα επιθυμούσαν, είναι προφανές» υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ απάντησε σχετικά με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα πως «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έχουν πολύ ισχυρά αντισώματα δημοκρατίας και θα το λάβει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν του όλο αυτό που έχει στήσει ο κ. Μητσοτάκης. Νομίζω, από ένα σημείο και μετά γυρίζει μπούμερανγκ, από ένα σημείο και μετά, το γεγονός ότι δεν υπάρχει διαφορετική άποψη στα ΜΜΕ, δεν μετράει υπέρ του κ. Μητσοτάκη».

Πηγή: Protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Αγία Σοφία: Έσπασαν και αρχαία μάρμαρα του δαπέδου - Συνεχίζεται η καταστροφή στο βυζαντινό μνημείοΚόσμος

Μία ακόμη καταστροφή έρχεται να προστεθεί σε αυτές που ήδη έχουν συντελεστεί από τότε που η Αγία Σοφία, η εμβληματική βυζαντινή βασιλική, μετατράπηκε από μουσείο σε τζαμί με απόφασ...

G7: Ο Ζελένσκι ζήτησε αντιαεροπορικά συστήματα, περισσότερες κυρώσεις σε βάρος τη ΡωσίαςΚόσμος

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, την επιβολή περισσότερων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας και εγγυήσεις ασφαλείας απευθυνόμενος,...

Brexit: Το Λονδίνο πιέζει για την κατάργηση προβλέψεων της νομοθεσίας για το εμπόριο με τη Βόρεια ΙρλανδίαΚόσμος

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον αναμένεται να συνεχίσει σήμερα την πίεση για την κατάργηση προβλέψεων της νομοθεσίας για το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία την περίοδο με...

Ελληνοτουρκικά: «Η Ελλάδα εξοπλίζει νησιά που είναι... στην μύτη μας» είπε ο αντιδήμαρχος του κόμματος ΕρντογάνΚόσμος

Πήγε σε… Φεστιβάλ Κερασιού και βρήκε την ευκαιρία να εξαπολύσει βολές κατά της Ελλάδας, για την στρατιωτικοποίηση των νησιών, με λίγη δόση… «ειρήνης» και «φιλίας». Ο λόγος για τον ...

Ο Ερντογάν θα συνομιλήσει την Τρίτη με τους ηγέτες Σουηδίας και ΦινλανδίαςΚόσμος

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί αύριο, Τρίτη, στη Μαδρίτη με τον φινλανδό ομόλογό του και τη σουηδή πρωθυπουργό για να συζητήσουν τις υποψηφιότητες της Σουηδ...