ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Γερμανία ανησυχεί για την ενεργειακή επάρκεια- Αναμένονται δηλώσεις Χάμπεκ

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ θα κάνει δηλώσεις την Πέμπτη για την «ασφάλεια της ενέργειας και του εφοδιασμού» εν μέσω προσδοκιών ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει το δεύτερο στάδιο του σχεδίου έκτακτης ανάγκης της χώρας για το φυσικό αέριο, αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. 

Ο Χάμπεκ, ο οποίος είναι επίσης αντικαγκελάριος στον κυβερνώντα συνασπισμό, θα μιλήσει στις 10:00 (11:00 ώρα Ελλάδας) το πρωί στο Βερολίνο, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, στη Γερμανία ανησυχούν ότι η Gazprom μπορεί να σταματήσει εντελώς τις παραδόσεις φυσικού αερίου ενώ ο αγωγός Nord Stream 1 είναι κλειστός για επισκευές, υπονομεύοντας τις προσπάθειες της Γερμανίας να αποθηκεύσει φυσικό αέριο ενόψει της χειμερινής περιόδου.

Οι ανησυχίες για τον Nord Stream 1 έρχονται καθώς το Βερολίνο και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες συνειδητοποιούν ότι η Ρωσία «εργαλειοποιεί» τις εξαγωγές ενέργειας της ως αντίποινα για τις κυρώσεις της ΕΕ για τον πόλεμο στην Ουκρανία.  «Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, πρέπει να υποθέσουμε ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να μειώσει περαιτέρω τη ροή φυσικού αερίου», είπε ο Χάμπεκ την Τετάρτη.

Ο Χάμπεκ τόνισε ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα πρέπει να προετοιμαστεί για περαιτέρω μείωση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου. Αξιωματούχος που γνωρίζει τα σχέδια της κυβέρνησης δήλωσε στο Bloomberg ότι η δεύτερη φάση του σχεδίου κρίσης τριών σταδίων θα μπορούσε να έρθει ήδη αυτή την εβδομάδα.

Η ενεργοποίηση του δεύτερου σταδίου, το οποίο συνιστά τη φάση του «συναγερμού», θα μπορούσε να σημαίνει αλλαγή του νόμου που θα επιτρέψει στις ενεργειακές εταιρείες να μετακυλίσουν τις αυξήσεις κόστους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την πυροδότηση περισσότερων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης αερίου.

Η Γερμανία θέσπισε τη φάση της «έγκαιρης προειδοποίησης» στα τέλη Μαρτίου, όταν η απαιτήση του Κρεμλίνου για πληρωμή σε ρούβλια ανάγκασαν τη Γερμανία να προετοιμαστεί για μια πιθανή διακοπή των ροών ενέργειας. . Το ύψιστο επίπεδο περιλαμβάνει κρατικό έλεγχο στη διανομή.

Ο Χάμπεκ είπε ότι η κίνηση της Ρωσίας να μειώσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream κατά περίπου 60% είχε πολιτικά κίνητρα και στόχο να αναστατώσει τις αγορές.

Πάντως μέχρι στιγμής, η μείωση των ροών είχε μικρή απτή επίδραση στις προμήθειες της Γερμανίας, επειδή η κατανάλωση φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι μόνο το ένα τέταρτο ή το ένα πέμπτο του αντίστοιχου όγκου για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Ωστόσο, έχει σοβαρές επιπτώσεις στις προσπάθειες να γεμίσουν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου ενόψει της χειμερινής περιόδου θέρμανσης. 

Οι αποθήκες είναι επί του παρόντος πλήρης κατά 58% και η κυβέρνηση θέλει να αυξηθεί στο 90% έως την 1η Νοεμβρίου. Ωστόσο, λόγω των προβλημάτων με τον Nord Stream 1, οι εισαγωγείς αερίου αναγκάζονται να αγοράσουν την ποσότητα που λείπει στην αγορά spot σε πολύ υψηλότερες τιμές.

 

naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης

Οι τρεις θεσμοί της ΕΕ απαγόρευσαν την πρόσβαση στους εκπροσώπους ρωσικών συμφερόντωνΚόσμος

Οι τρεις θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης απαγόρευσαν την πρόσβαση στους χώρους τους στους εκπροσώπους ρωσικών συμφερόντων (λομπίστες) στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο των κυρώσεων που έχουν...

Γκιουλέν: Συνελήφθη η ανιψιά του ιμάμη ενώ προσπαθούσε να περάσει στην ΕλλάδαΚόσμος

Τη σύλληψη της ανιψιάς του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν από τις τουρκικές αρχές ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας. Η σύλληψη έγινε την ώρα που η Sumeyye Gulen επιχειρούσε να π...

Ουκρανία: Πώς αντέδρασαν Ουκρανοί πολίτες στο μετρό μόλις είδαν τραυματισμένους στρατιώτεςΚόσμος

Στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς της Ουκρανίας έτυχαν αποθέωσης στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου καθώς επέστρεφαν τραυματισμένοι από το μέτωπο. Η υπηρεσία Τύπου της Εθνικής Φρουρ...

Η Άγκυρα διερευνά ισχυρισμούς για κλοπή ουκρανικών σιτηρών από τη ΡωσίαΚόσμος

Η κρίση αναφορικά με τα σιτηρά που έχουν αποκλειστεί στην Ουκρανία πρέπει να επιλυθεί τον επόμενο μήνα, δήλωσε η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας σήμερα σε επίσκεψή της στην ...

Υπόθεση Μαραντόνα: Οκτώ επαγγελματίες υγείας θα δικαστούν για ανθρωποκτονία από πρόθεσηΚόσμος

Οκτώ επαγγελματίες υγείας θα δικαστούν στην Αργεντινή για ανθρωποκτονία από πρόθεση, στο κλείσιμο της «αυλαίας» της έρευνας για τον θάνατο του θρύλου του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, Ντ...