ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Προαναγγελία νέας πρόκλησης από Τουρκία: Γεωτρύπανο βγαίνει στην Ανατ. Μεσόγειο

Την έξοδο νέου γεωτρύπανου στηνΑνατολική Μεσόγειο στις 15 Ιουλίου προαναγγέλλουν σήμερα τουρκικά ΜΜΕ.

«Η Τουρκία ενίσχυσε τον στόλο με τα γεωτρύπανα της με το πλοίο Αμπντούλ Χαμίτ Χαν. Είναι έβδομης γενιάς και έχει δυνατότητα να κάνει γεωτρήσεις μέχρι και τα 12.200 μέτρα. Το πλοίο στις 15 Ιουλίου αναμένεται να αγκυροβολήσει στην Ανατολική Μεσόγειο» τονίζει το τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.

Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, οι εργασίες του γεωτρύπανου θα ολοκληρωθούν σε 25 ημέρες.

Το τουρκικό δίκτυο μίλησε για πολλοστή φορά, μάλιστα, για τη «Γαλάζια Πατρίδα».

«Το τεράστιο πλοίο μήκους 238 μέτρων και πλάτους 42 μέτρων θα προχωρήσει τις εργασίες του στην “Γαλάζια Πατρίδα” και ήδη προκαλεί το ενδιαφέρον των πολιτών», επισήμανε και κατέληξε ότι η πρώτη περιοχή γεωτρήσεων του γεωτρύπανου αναμένεται να είναι η Ανατολική Μεσόγειος.

Με τη σειρά της, η εφημερίδα Hurriyet υποστήριξε πως η πιθανότητα να κάνει έρευνες το νέο γεωτρύπανο «προκαλεί φόβο στους Ελληνοκύπριους».

Υπενθυμίζεται πως το 2020, η Άγκυρα προχώρησε σε προκλήσεις απέναντι Ελλάδας και Κύπρου, βγάζοντας τα γεωτρύπανά της για γεωτρήσεις.

Στο στόχαστρο των Τούρκων το «Οικόπεδο 6»
Στο πρόσφατο Εθνικό Συμβούλιο που έγινε στην Κύπρο, υπό την προεδρία του Νίκου Αναστασιάδη, των αρχηγών των κομμάτων και της Προέδρου της Βουλής, κοινή ήταν η εκτίμηση ότι η Τουρκία πρόκειται να ανεβάσει ακόμα περισσότερο το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι εκτιμήσεις στην Μεγαλόνησο συγκλίνουν στο ενδεχόμενο να είναι στόχος της Άγκυρας αυτό το καλοκαίρι το θαλάσσιο οικόπεδο 6 στη δυτική πλευρά της Κύπρου προς την Πάφο.

Οι έρευνες και εξόρυξη στο οικόπεδο αυτό έχουν ανατεθεί στην Total σε συνεργασία με την ιταλική ENI και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι οι ποσότητες αερίου είναι πολλές και μεγάλες. Η κυπριακή και η ελληνική πλευρά απαντούν ότι οι «κόκκινες γραμμές» που θέτουν δεν αφορούν μόνο τις δύο χώρες αλλά και τις χώρες προέλευσης όσων ψάχνουν.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου ετοιμάζεται να στείλει νέες επιστολές και να αναλάβει διεθνείς πρωτοβουλίες, ενώ αναχώρησε σήμερα, Τετάρτη, για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθούν στις 23 και 24 Ιουνίου. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε επίσης ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός καταβάλλει προσπάθειες, ώστε να πέσουν οι τόνοι, να υπάρξουν δίαυλοι επικοινωνίας και να αποφευχθεί η περαιτέρω ένταση.

Όπως εξήγησε ο κ. Αναστασιάδης, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν, οι κυρώσεις αν και είχαν δρομολογηθεί τελικά δεν επιβλήθηκαν. Σύμφωνα με τον Βηματοδότη, ο λόγος είναι επειδή «ευρωπαϊκές χώρες βλέπουν τα συμφέροντα που έχουν στην τουρκική οικονομία, την εξάρτηση των βιομηχανιών τους και τα συμφέροντα τραπεζών στην Τουρκία». Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται μάλιστα ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποκάλυψε ότι σε συνάντηση που είχε με τον Ζοζέπ Μπορέλ (Ύπατο Αρμοστή της ΕΕ) του ξεκαθάρισε πως η Κύπρος δεν έχει να περιμένει κάτι στο θέμα των κυρώσεων. Περνώντας σε αντεπίθεση Κύπρος πρότεινε, τότε, αντί κυρώσεις, να θεσπισθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Πηγή: CNN.gr

Διαβάστε επίσης

Βουλγαρία: Εκτός λειτουργίας αντιδραστήρας στον πυρηνικό σταθμό του ΚοζλοντούιΚόσμος

Εκτός λειτουργίας τέθηκε σήμερα στον πυρηνικό σταθμό του Κοζλοντούι, στη Βουλγαρία,ένας από τους δύο αντιδραστήρες του των 1.000 μεγαβάτ, έπειτα από βλάβη στη γεννήτρια, χωρίς να υ...

Ουκρανία: Ρωσοτουρκική συμφωνία για συνεργασία στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρώνΚόσμος

Σε συμφωνία για περαιτέρω συνεργασία με σκοπό την ασφαλή έξοδο των τουρκικών εμπορικών πλοίων και την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια του Ευξείνου Πόντου κατέληξαν εκπρόσω...

Η εποχή του βιομηχανικού πολέμουΚόσμος

Η ποσότητα μεταφράζεται σε ποιότητα. Και στην αντιπαράθεσή της με τη Ρωσία, η Δύση υστερεί σε ποσότητα πολεμικού υλικού. Μεταξύ περίπου ισοδύναμων αντιπάλων, το πλεονέκτημα έχει όπ...

Πολιτική αναταραχή και στην Ιταλία: Έσπασε στα δύο το Κίνημα των Πέντε ΑστέρωνΚόσμος

Μετά τη Γαλλία και η Ιταλία βιώνει πολιτική αναταραχή με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το μεγαλύτερο στον κυβερνητικό συνασπισμό του Μάριο Ντράγκι, «...