ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το παράξενο μπλε σπιράλ στον νυχτερινό ουρανό που αναστάτωσε τους Νεοζηλανδούς

Σαστισμένους και εντυπωσιασμένους άφησε τους παρατηρητές των αστεριών στη Νέα Ζηλανδία ένας παράξενος, σπειροειδής σχηματισμός φωτός στον νυχτερινό ουρανό το βράδυ της Κυριακής.

Γύρω στις 7.25 μ.μ., ο Αλασντέρ Μπερνς, από τη νήσο Στιούαρτ, έλαβε ένα μήνυμα από έναν φίλο: βγες έξω και κοίταξε τον ουρανό.

«Μόλις βγήκαμε έξω, ήταν πολύ προφανές σε τι αναφερόταν», δήλωσε ο Μπερνς στην Guardian. Ήταν ένα πελώριο, μπλε σπιράλ φωτός μέσα στο σκοτάδι.

«Έμοιαζε με έναν τεράστιο σπειροειδή γαλαξία, που απλώς κρέμεται στον ουρανό και σιγά-σιγά χάνεται» είπε ο Μπερνς.

«Αρκετά απόκοσμο θέαμα».

Ο Μπερνς τράβηξε μερικές εικόνες του περίεργου σχηματισμού στο τηλέφωνό του.

«Χτυπήσαμε γρήγορα τις πόρτες όλων των γειτόνων. Μαζευτήκαμε περίπου πέντε στη βεράντα και κοιτούσαμε ψηλά και κάπως, λοιπόν, φρικάραμε λίγο», λέει χαρακτηριστικά.

Τα κοινωνικά μέσα στη χώρα γέμισαν με φωτογραφίες ερασιτεχνών αστρονόμων που ζητούσαν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το φαινόμενο, το οποίο ήταν ορατό από το μεγαλύτερο μέρος του Νοτίου Νησιού.

Οι θεωρίες αφθονούσαν – από UFO μέχρι ξένοι πύραυλοι έπεσαν στο τραπέζι. «Οιωνός από την τροχιακή μας μαύρη τρύπα», έγραψε κάποιος.

«Εξωγήινοι πάλι», σχολίασε ένας άλλος.

Η πραγματικότητα ήταν πιθανότατα λίγο πιο πεζή, σύμφωνα με τον καθηγητή Richard Easther, φυσικό στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ, ο οποίος χαρακτήρισε το φαινόμενο «περίεργο αλλά εύκολα εξηγήσιμο».

Νεφώσεις τέτοιας φύσης εμφανίζονταν μερικές φορές όταν ένας πύραυλος μεταφέρει έναν δορυφόρο σε τροχιά, είπε.

«Η γεωμετρία της τροχιάς του δορυφόρου και επίσης ο τρόπος που καθόμαστε σε σχέση με τον ήλιο – αυτός ο συνδυασμός πραγμάτων ήταν κατάλληλος για να δημιουργήσει αυτά τα εντελώς παράξενα σύννεφα που ήταν ορατά από το Νότιο Νησί».

Στην πραγματικότητα δεν ήταν τίποτε άλλο από ανθρωπογενή διαστημικά σκουπίδια - ένας ετοιμοθάνατος πύραυλος που εκτοξεύτηκε από την εταιρεία SpaceX του Ίλον Μασκ.

Ο Easther είπε ότι ο εν λόγω πύραυλος ήταν πιθανότατα η εκτόξευση Globalstar από το SpaceX, τον οποίο η εταιρεία έστειλε σε χαμηλή τροχιά σε σχέση με τη γη στα ανοιχτά του Ακρωτηρίου Κανάβεραλ στη Φλόριντα την Κυριακή.

Ο Μπερνς μάντεψε ότι το σπιράλ ήταν πιθανότατα ένας πύραυλος, έχοντας διαβάσει για ένα παρόμοιο φαινόμενο το 2009, όταν μια εκτόξευση ρωσικού πυραύλου προκάλεσε τεράστιες μπλε σπείρες πάνω από τη Νορβηγία.

Ακόμη και γνωρίζοντας την πιθανή πηγή, είπε, ήταν ένα εντυπωσιακό θέαμα.

«Κανείς από εμάς δεν είχε ξαναδεί κάτι τέτοιο. Ήταν θεαματικό».

Πηγή: CNN.gr

Διαβάστε επίσης

Ρωσία προς Λιθουανία για Καλίνινγκραντ: Θα υπάρξει απάντηση αν δεν επιτραπεί η μεταφορά προϊόντωνΚόσμος

Την άρση της απαγόρευσης μεταφοράς ορισμένων προϊόντων προς τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ ζήτησε η Ρωσία από τη Λιθουανία, προειδοποιώντας πως σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει απ...

Γαλλικές Εκλογές: Πικρή “ήττα” για Μακρόν σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ – Χάνει την απόλυτη πλειοψηφία Κόσμος

Η παράταξη του Εμάνουελ Μακρόν «Μαζί» (“Ensemble”) απέχει πολύ από την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με μια πρώτη δημοσκόπηση που επικαλείτ...

Ο Τραμπ πίεσε τον πρώην αντιπρόεδρό του να μην επικυρώσει τη νίκη του Μπάιντεν στις εκλογές του 2020Κόσμος

Εμπρηστικές αναρτήσεις στο Twitter, ένα απειλητικό τηλεφώνημα, εμπρηστικός λόγος: η επιτροπή έρευνας για την επίθεση στο Καπιτώλιο παρουσίασε χθες Πέμπτη τις πιέσεις που άσκησε ο π...