ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μακρόν vs Μελανσόν: Στα ύψη οι τόνοι στον δρόμο προς το «ντέρμπι» της Κυριακής

Λίγα 24ωρα πριν από τον δεύτερο και τελευταίο γύρο των βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται στη Γαλλία την ερχόμενη Κυριακή, 19 Ιουνίου, τα στρατόπεδα των κ.κ. Μακρόν και Μελανσόν βρίσκονται να ανταλλάσσουν σκληρές κατηγορίες.

Ο Γάλλος πρόεδρος βρέθηκε σήμερα στην εμπόλεμη Ουκρανία μαζί με τους κ.κ. Σολτς και Ντράγκι, ολοκληρώνοντας έτσι μια περιοδεία στο πλαίσιο της οποίας εκείνος επισκέφθηκε επίσης τη Ρουμανία και τη Μολδαβία.

Πίσω στη Γαλλία ωστόσο, η προεκλογική εκστρατεία έχει πάρει φωτιά καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία προς μια εκλογική αναμέτρηση, όπως είναι εκείνη της ερχόμενης Κυριακής, που αναμένεται όπως όλα δείχνουν να κριθεί στο νήμα, με το μπλοκ των δυνάμεων που πρόσκεινται στον Μακρόν (Ensemble! – Μαζί!) από τη μία πλευρά να χάνει έδρες, και το μπλοκ των δυνάμεων που έχουν συσπειρωθεί γύρω από τον Ζαν Λικ Μελανσόν (NUPES) να κερδίζει έδαφος.

Ο μαγικός αριθμός που εξασφαλίζει την πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση των συνολικά 577 εδρών είναι ο αριθμός 289.

Θα καταφέρει ένα από τα δύο μεγάλα πολιτικά μπλοκ να εξασφαλίσει τουλάχιστον 289 έδρες την ερχόμενη Κυριακή; Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, μάλλον όχι.

Η πλευρά του Μακρόν παρουσιάζεται να προηγείται μεν σε έδρες, αλλά ενδέχεται να μην καταφέρει να πιάσει τις 289.

Η πλευρά του Μελανσόν, από την άλλη, ανεβαίνει μεν πλην όμως όχι τόσο ώστε να μπορεί να πλησιάσει τον αριθμό εδρών που θα της εξασφάλιζε την πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση.

Σημειωτέων ότι η εν λόγω πλειοψηφία πρόκειται να κρίνει τη σύσταση της νέας κυβέρνησης αλλά και τη θέση του πρωθυπουργού την οποία διεκδικεί ο Ζαν Λικ Μελανσόν.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση των Ifop-Fiducial για τα LCI και Sud Radio, ο συνασπισμός του Μακρόν προβλέπεται να λάβει 265 με 300 έδρες και εκείνος του Μελανσόν 180 με 210.

Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, 12 Ιουνίου, ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή να μην ξεπερνά το 47,5% και τα δύο μεγάλα μπλοκ να συγκεντρώνουν αμφότερα κοντά στο 26%.

Συνολικά μόνο πέντε βουλευτές, τέσσερις της NUPES και ένας της Ensemble!, κατάφεραν να εκλεγούν από τον πρώτο γύρο, όπερ σημαίνει πως αυτήν την Κυριακή θα κριθούν οι λοιπές 572 έδρες.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η νυν πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν επιτέθηκε στην NUPES την οποία αποδοκίμασε ως συγκυριακή και στον ίδιο τον Μελανσόν τον οποίο χαρακτήρισε ακραίο και επικίνδυνο για την οικονομία.

Η Μανόν Ομπρί, ευρωβουλευτής με την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν, ανταπέδωσε τα πυρά κατηγορώντας την πρωθυπουργό ότι ψεύδεται κατά συρροή.

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Κλεμάν Μπον παρουσίασε τον Μακρόν ως Γάλλο Τραμπ, ενώ και ο ίδιος ο Μελανσόν από την πλευρά του κατηγόρησε τον Μακρόν πως συμπεριφέρεται σαν Τραμπ.

Με πληροφορίες από AFP, France24, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε επίσης

Χειροπέδες σε 43χρονο για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αστυνομικών και ενός 38χρονουΚόσμος

Συνελήφθη, απογευματινές ώρες της Τετάρτης (15/6) στο Κορωπί, από αστυνομικούς της Ο.Π.Κ.Ε. της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 43χρονος διωκόμενος με ένταλμα σύλληψης για απόπειρα α...

Προειδοποίηση Μπαμπατζάν: Η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίαςΚόσμος

Σαφή προειδοποίηση πως η Τουρκία βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας έστειλε ο πρόεδρος του κόμματος Δημοκρατίας και Προόδου (DEVA) της τουρκικής αντιπολίτευσης και πρώην υπουργός...

Η Ισπανία προβλέπει τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορωνοϊού για όλο τον πληθυσμό το φθινόπωροΚόσμος

Το σύνολο του ισπανικού πληθυσμού θα μπορεί να λάβει μια τέταρτη δόση εμβολίου κατά της Covid, πιθανόν από το προσεχές φθινόπωρο, ανακοίνωσε σήμερα η Ισπανίδα υπουργός Υγείας Καρολ...

Τουρκικό ΥΠΕΞ σε Βερολίνο: Μην παίρνετε θέση, αυτοί παραβιάζουν τον εναέριο χώρο μαςΚόσμος

«Πυρά» κατά του Βερολίνου εξαπέλυσε την Πέμπτη η Άγκυρα, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να καλεί την κυβέρνηση της Γερμανίας να μην παίρνει θέση στα ελληνοτουρκικά και να ισχυ...

ΝΑΤΟ: Επανέλαβε ο Στόλτενμπεργκ τα περί «ουσιαστικής στήριξης» στην ΟυκρανίαΚόσμος

Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να παρέχουν ουσιαστική, άνευ προηγουμένου υποστήριξη στην Ουκρανία, ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ σ...