ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ θέλουν να είναι σίγουρες πως τα συστήματα HIMARS θα χρησιμοποιηθούν σωστά

Οι ΗΠΑ, που ανήγγειλαν την αποστολή τεσσάρων συστημάτων πυροβολικού υψηλής ακρίβειας HIMARS στην Ουκρανία, θέλουν να σιγουρευτούν πως οι ουκρανοί στρατιωτικοί θα είναι σε θέση να τα χειρίζονται σωστά προτού τους στείλουν περισσότερα, δήλωσε χθες Τετάρτη ο επικεφαλής του αμερικανικού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι.

Το HIMARS είναι «εξελιγμένο» σύστημα, πρέπει να «πιστοποιηθούν αυτά τα αγόρια, να είναι σίγουρο ότι ξέρουν πώς να χρησιμοποιήσουν αυτά τα συστήματα σωστά», ανέφερε ο στρατηγός πάνω στο αεροσκάφος που τον μετέφερε στην Ουάσινγκτον έπειτα από μια περιοδεία του στην Ευρώπη.

Πρέπει να εκπαιδευτούν οι χειριστές τους, οι συντηρητές τους, οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί, εξήγησε σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν.

Ο Λευκός Οίκος ανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή τεσσάρων HIMARS (εκτοξευτήρων πολλαπλών κατευθυνόμενων πυραύλων προσαρμοσμένων σε ελαφριά τεθωρακισμένα), αριθμό που αντιστοιχεί σε μια μοίρα (πυροβολαρχίας) με περίπου τριάντα στρατιωτικούς στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.

Η Βρετανία ανακοίνωσε κατόπιν την αποστολή παρόμοιων συστημάτων MLRS, εκτοξευτήρων πυραύλων προσαρμοσμένων σε πιο βαριά τεθωρακισμένα με ερπύστριες.

Ο περιορισμένος αριθμός των HIMARS και MLRS που θα σταλεί προκάλεσε επικρίσεις, καθώς οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες στο Ντονμπάς, όπου οι ρωσικές δυνάμεις είναι «περισσότερες και ισχυρότερες», σύμφωνα με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού επιτελείου όμως διαβεβαίωσε πως πρόκειται για επιλογή που αποφασίστηκε σε συντονισμό με το Κίεβο να εφοδιάζεται «μια μοίρα» του ουκρανικού πυροβολικού «κάθε φορά».

Με τα MLRS που θα στείλουν οι Βρετανοί και άλλη μια χώρα, που δεν κατονόμασε, «σε μερικές εβδομάδες, θα έχουν μια πλήρη πυροβολαρχία», δηλαδή δύο μοίρες, σημείωσε. «Και θα συνεχίσουμε πάνω σε αυτή τη βάση στη συνέχεια, ανάλογα με τις αποφάσεις» του Λευκού Οίκου, πρόσθεσε.

Η Ρωσία προειδοποίησε τη Δευτέρα τις δυτικές χώρες εναντίον των προμηθειών στο Κίεβο εκτοξευτήρων πυραύλων με μεγάλη εμβέλεια.

Ειδικοί σε στρατιωτικά θέματα επισημαίνουν ότι το βεληνεκές των HIMARS και των MLRS είναι πολύ μεγαλύτερο από εκείνο ανάλογων ρωσικών συστημάτων, κάτι που θα επιτρέψει στις ουκρανικές δυνάμεις να διεξαγάγουν επιχειρήσεις αντιπυροβολικού (δηλ. εναντίον στοιχείων του πυροβολικού των αντιπάλων τους) μένοντας εκτός εμβέλειας των ρωσικών όπλων.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

image descriptionΚόσμος

Η Σουηδία θα επιδιώξει να πραγματοποιήσει εποικοδομητική πρόοδο στις συνομιλίες με την Η Σουηδία θα επιδιώξει να πραγματοποιήσει εποικοδομητική πρόοδο στις συνομιλίες με την Τουρκί...

image descriptionΚόσμος

Δύο Βρετανοί και ένας Μαροκινός που συνελήφθησαν από τις ρωσικές δυνάμεις στη Μαριούπολη της Ουκρανίας καταδικάστηκαν σε θάνατο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novost...

image descriptionΚόσμος

Η Ναυτιλία καλείται να αντιμετωπίσει τις σύνθετες προκλήσεις που θέτει η σταδιακά αυστηρότερη περιβαλλοντική νομοθεσία του ΙΜΟ και της Ε.Ε. και τα οικονομικά ζητήματα που σχετίζοντ...

image descriptionΚόσμος

Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, ισχυρίζεται ότι η αντίθεσή της στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ βοήθησε τη χώρα. Στην πρώτη της ζωντανή συνέντευξη μετά την απο...

image descriptionΚόσμος

Η ρωσική εισβολή επιδεινώνει τον αντίκτυπο άλλων παγκόσμιων κρίσεων   Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σε συνδυασμό με άλλες παγκόσμιες κρίσεις έχει οδηγήσει στη μεγαλύτερη αύξησ...

image descriptionΚόσμος

Το τρομακτικό έγκλημα έγινε σε χωριό στη Λεμεσό της Κύπρου – Ο δράστης έβαλε φωτιά προσπαθώντας να κάψει ζωντανούς δύο θείους του και μια φίλη τους – Υπέκυψε στα τραύματά του ο ηλι...