ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Bολές Ζελένσκι κατά Μακρόν - «Μερικοί δεν θέλουν να είναι ηγέτες»

Σφοδρότατη επίθεση κατά του Εμάνουελ Μακρόν εξαπέλυσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απαντώντας στις πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου προέδρου ότι «δεν πρόκειται να ταπεινώσουμε τη Ρωσία».
«Μερικοί άνθρωποι θέλουν να είναι ηγέτες. Για να είσαι ηγέτης, δε χρειάζεται να θεωρείς τον εαυτό σου ηγέτη, αλλά να συμπεριφέρεσαι ως ηγέτης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι μιλώντας στους Financial Times.

Μάλιστα διερωτήθηκε «πώς μπορούμε να επιτύχουμε κατάπαυση του πυρός στο έδαφος της Ουκρανίας χωρίς να ακούμε τη θέση της χώρας και χωρίς να ακούσουμε τη θέση του ηγέτη αυτής της χώρας;», κάτι που όπως είπε, τον εκπλήσσει πάρα πολύ.

Στις 28 Μαΐου, Εμάνουελ Μακρόν και Όλαφ Σολτς επικοινώνησαν με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ανανεώνοντας το αίτημα για κατάπαυση πυρός. Παράλληλα, κάλεσαν τον Ρώσο πρόεδρο να έχει άμεσες επαφές με τον Ουκρανό ομόλογό του.

«Δεν πρόκειται να ταπεινώσουμε κανέναν» απαντά στον Μακρόν ο Ζελένσκι
Ο Γάλλος πρόεδρος, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε το Σάββατο είπε: «Δεν πρέπει να ταπεινώσουμε τη Ρωσία, ώστε την ημέρα που θα σταματήσουν οι μάχες να μπορέσουμε να φτιάξουμε μια έξοδο (από την κρίση) με διπλωματικά μέσα. Είμαι πεπεισμένος ότι είναι ο ρόλος της Γαλλίας να είναι μεσολαβητική δύναμη».

«Δεν πρόκειται να ταπεινώσουμε κανέναν» απάντησε ο Ζελένσκι. «Θα απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο», πρόσθεσε. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε προετοιμασμένος για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία. Ωστόσο ξεκαθάρισε ότι το μόνο πρόσωπο με το οποίο μπορεί να συζητήσει το τέλος του πολέμου είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Οποιοσδήποτε πόλεμος πρέπει να τελειώνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε. «Έτσι ακριβώς συνέβη στην ιστορία. Είμαι ακόμα προσηλωμένος και αποφασισμένος, είτε το θέλω είτε όχι, είμαι έτοιμος για άμεσες διαπραγματεύσεις με τον πρόεδρο Πούτιν, εάν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε σοβαρά τον τερματισμό αυτού του πολέμου» επισήμανε. Όμως, ανέφερε ότι «απλώς δεν μπορεί να δει τις προϋποθέσεις για τον τερματισμό του πολέμου».

«Οποιοσδήποτε πόλεμος πρέπει να τερματίζεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο Ζελένσκι, διευκρινίζοντας ότι η θέση για «νίκη πρέπει να επιτυγχάνεται στο πεδίο της μάχης».

«Ανεξαρτησία, κατά τη γνώμη μου, και κατά τη γνώμη του μεγαλύτερου μέρους του λαού μας, σημαίνει ανάκτηση όλων των εδαφών μας, αποκατάσταση όλης της εδαφικής μας ακεραιότητας και την απαράβατη κυριαρχία της Ουκρανίας» διεμήνυσε ο Ζελένσκι, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα του έχει χάσει πάρα πολλούς ανθρώπους για να παραχωρήσει απλά την επικράτεια.

Απειλή παγκοσμίου μεγέθους το πρόβλημα με τις εξαγωγές σιτηρών
Ο Ζελένσκι υπογράμμισε επίσης ότι ο αποκλεισμός των λιμανιών από τη Ρωσία, που εμποδίζει τις εξαγωγές σιτηρών,«αποτελεί απειλή παγκόσμιου μεγέθους».

«Υπάρχει μόνο μια πλευρά αυτής της απειλής. Αυτή είναι η Ρωσική Ομοσπονδία. Δεν υπάρχει διάλογος εδώ. Αυτή είναι μια πολύ συγκεκριμένη, απτή απειλή για την Ασία, την Αφρική και ορισμένες χώρες στην Ευρώπη», είπε.

«Κατανοούμε ότι οι επακόλουθες συνέπειες μπορεί να είναι η πείνα και η μετανάστευση που θα επηρεάσει την Ευρώπη. Επομένως, οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές» προειδοποίησε.

«Και όλοι γνωρίζουν με βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε ρωσικά πλοία στα ουκρανικά λιμάνια, επειδή μας επιτίθενται σε καθημερινή βάση, και όλοι γνωρίζουν ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να εξάγει όλα (τα σιτηρά) όσα έχει. Είμαστε έτοιμοι για κανονικές πολιτισμένες συνθήκες, αλλά με ασφαλείς όρους».

«Πολύ χαρούμενος για τον Μπόρις Τζόνσον»
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε επίσης ότι είναι «πολύ χαρούμενος» που ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης τη Δευτέρα, τονίζοντας πως είναι «πραγματικός φίλος της Ουκρανίας».

«Χαίρομαι που δε χάσαμε έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο», είπε ο Ζελένσκι στους Financial Times. «Αυτά είναι υπέροχα νέα». «Ο Μπόρις είναι πολύ εστιασμένος στην υποστήριξη της Ουκρανίας», είπε ο Ζελένσκι. Ο Τζόνσον συναντήθηκε με τον Ζελένσκι στο Κίεβο τον Απρίλιο.

 

Πηγή: libre.gr 

Διαβάστε επίσης

Παντρεύτηκε ο Φρανσουά Ολάντ την ηθοποιό Ζουλί Γκαγιέ:Γαμπρός για πρώτη φορά στα 67 του ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Κόσμος

  Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας επισημοποίησε τη σχέση του με την αγαπημένη του, 50χρονη ηθοποιό Για χάρη της, ο   Φρανσουά Ολάντ  είχε προκαλέσει  σκάνδαλο στο Ελιζέ , το  2017  ότ...

Απαλλαγή των πνευματικών δημιουργών του Ηνωμένου Βασιλείου από την υποχρέωση χορήγησης θεώρησης SchengenΚόσμος

Απαλλάσσονται με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από την υποχρέωση χορήγησης θεώρησης Schengen για εργασία οι πνευματικοί δημιουργοί του Ηνωμένου Βα...

Λίμνη Τσαντ: Περισσότεροι από 800 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν μέσα σε δύο μήνεςΚόσμος

Περισσότεροι από 800 τζιχαντιστές έχασαν τη ζωή τους μέσα σε δύο μήνες στα νησιά της Λίμνης Τσαντ, στα σύνορα της Νιγηρίας, του Τσαντ, του Καμερούν και του Τσαντ, έπειτα από οργανω...

Λαβρόφ: Η Ρωσία εγγυάται για την μεταφορά των σιτηρών από τη Μαύρη ΘάλασσαΚόσμος

Η Ρωσία είναι έτοιμη να εγγυηθεί τη ασφάλεια των εμπορικών πλοίων που θα μεταφέρουν σιτηρά από τα λιμάνια της Ουκρανίας, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη ...

Ανησυχητικό εύρημα: Για πρώτη φορά βρέθηκαν μικροπλαστικά σε φρέσκο χιόνι στην ΑνταρκτικήΚόσμος

Ερευνητές εντόπισαν για πρώτη φορά κομμάτια μικροπλαστικού σε φρέσκο χιόνι στην Ανταρκτική, γεγονός που θα μπορούσε να επισπεύσει το λιώσιμο των πάγων και να θέσει σε κίνδυνο το σύ...

Βερολίνο: Ένας νεκρός και τουλάχιστον 30 τραυματίες όταν όχημα έπεσε πάνω σε πλήθος - Συνελήφθη ο οδηγόςΚόσμος

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε όταν όχημα έπεσε σήμερα πάνω σε πλήθος στο κέντρο του Βερολίνου, ενώ άλλοι τουλάχιστον 30 τραυματίστηκαν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής της γερμανικ...

Θρήνος στην Κύπρο για τον θάνατο της υπουργού Εργασίας Ζέτας ΑιμιλιανίδουΚόσμος

Θλίψη έχει σκορπίσει στην Κύπρο ο θάνατος της υπουργού Εργασίας, Ζέτας Αιμιλιανίδου. Τα συλλυπητήριά του προς την οικογένεια και τους οικείους της εκφράζει ο πολιτικός κόσμος στη Μ...