ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σουδάν: Άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που είχε επιβληθεί μετά το πραξικόπημα στις 25/10

Ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν ήρε χθες Κυριακή την Ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν ήρε χθες Κυριακή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε επιβάλει στο Σουδάν μετά το πραξικόπημα της 25ης Οκτωβρίου 2021.

Ο στρατηγός Μπουρχάν -- ο οποίος συνέλαβε τους πολιτικούς με τους οποίους μοιραζόταν την εξουσία, απέπεμψε τη μεταβατική κυβέρνηση και επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Οκτώβριο-- δέχθηκε επικρίσεις από τη διεθνή κοινότητα η οποία έχει θέσει ως όρο για την παροχή βοήθειας στο Σουδάν την επιστροφή των πολιτικών στην εξουσία.

Παράλληλα ζητεί το τέλος της καταστολής από την οποία έχουν σκοτωθεί περίπου 100 φιλοδημοκρατικοί διαδηλωτές και έχουν συλληφθεί εκατοντάδες.

Ο στρατηγός «εξέδωσε διάταγμα για την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κυρίαρχο Συμβούλιο που κυβερνά το Σουδάν και του οποίου είναι επικεφαλής. Πρόκειται για μια ενέργεια με στόχο «να δημιουργηθεί η απαραίτητη ατμόσφαιρα για τη διεξαγωγή ενός αποδοτικού διαλόγου, σημαντικού για τη σταθερότητα στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου».

Η διαδικασία μετάβασης προς τη δημοκρατία ξεκίνησε στο Σουδάν το 2019, όταν ο στρατός και πολίτες συμφώνησαν να μοιραστούν την εξουσία μέχρι τη διεξαγωγή των πρώτων δημοκρατικών εκλογών στη χώρα, έπειτα από 30 χρόνια δικτατορίας υπό τον Ομάρ αλ Μπεσίρ, τον οποίο ανέτρεψε ο στρατός υπό την πίεση των διαδηλωτών. Έρευνα για τα βασανιστήρια

Η διαδικασία αυτή διακόπηκε από το πραξικόπημα του στρατηγού Μπουρχάν, ο οποίος πλέον τάσσεται υπέρ του διαλόγου με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων τις οποίες έχει καλέσει να κάνουν «υποχωρήσεις».

Ο ΟΗΕ και η Αφρικανική Ένωση --η οποία έχει αναστείλει τη συμμετοχή του Σουδάν-- ζητούν επίσης να διεξαχθεί πολιτικός διάλογος καθώς φοβούνται κατάρρευση της χώρας «στον οικονομικό τομέα και τον τομέα ασφαλείας». Ήδη, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ένας Σουδανός στους δύο θα υποφέρει από πείνα ως το τέλος του 2022.

Από την πλευρά τους οι διαδηλωτές κατά του πραξικοπήματος αρνούνται τον διάλογο με τους στρατιωτικούς.

Εξάλλου χθες Κυριακή ξεκίνησε στο Χαρτούμ η δίκη τεσσάρων διαδηλωτών που κρατούνται εδώ και τέσσερις μήνες για τον θάνατο ενός αξιωματικού της αστυνομίας, την ώρα που εκατοντάδες Σουδανοί είχαν συγκεντρωθεί έξω από τη δικαστική αίθουσα κρατώντας φωτογραφίες τους.

Ο Μοχάμεντ Άνταμ, προσωπικότητα κατά του πραξικοπήματος που έχει υιοθετήσει το παρωνύμιο Τουπάκ, εμφανίστηκε στο πλευρό των συγκατηγορούμενών του, του Μοχάμεντ αλ Φάταχ, του Άχμεντ αλ Νάνα και του Μοσαάμπ αλ Σερίφ. Με τη γροθιά υψωμένη, σχηματίζοντας το “V” της νίκης και πλατιά χαμόγελα χαιρέτησαν τους υποστηρικτές τους βγαίνοντας από την κλούβα της αστυνομίας.

Η επόμενη δικάσιμος ορίστηκε για τις 12 Ιουνίου, ανακοίνωσε ο δικαστής Ζουχέιρ Οσμάν, ο οποίος ζήτησε ιατροδικαστική έρευνα για το ενδεχόμενο οι τέσσερις να έχουν υποστεί βασανιστήρια. Οι ίδιοι είχαν πραγματοποιήσει τον Μάρτιο απεργία πείνας διαμαρτυρόμενοι για την «απάνθρωπη μεταχείρισή τους» και «την αστυνομική βία». «Δίκη της επανάστασης»

«Αυτή η δίκη δεν είναι απλώς η δίκη τεσσάρων επαναστατών, είναι η δίκη της επανάστασης», έγραψε η λαϊκή επιτροπή του Μπούρι στο Χαρτούμ ζητώντας «να μην επιτρέψουμε στις αντιεπαναστατικές δυνάμεις να ανακτήσουν τον έλεγχο του κράτους ανεξαρτήτως κόστους».

Η δίκη αυτή είναι εμβληματική στο Σουδάν, όπου η αστυνομία έχει ανακοινώσει μόλις δύο νεκρούς στις τάξεις της, ανάμεσά τους ο αξιωματικός που μαχαιρώθηκε τον Ιανουάριο στο χάος που επικράτησε κατά την καταστολή μίας από τις πολλές διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος.

Πολλές δεκάδες συγγενείς του είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το δικαστήριο χθες κρατώντας πανό με τα οποία ζητούσαν «εκδίκηση».

Το Σάββατο δύο ακόμη διαδηλωτές σκοτώθηκαν στη διάρκεια νέων επεισοδίων στο περιθώριο κινητοποιήσεων κατά του πραξικοπήματος. Συνολικά 98 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την καταστολή των διαδηλώσεων μετά την 25η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Κεντρική Επιτροπή Γιατρών του Σουδάν που πρόσκειται στους φιλοδημοκρατικούς διαδηλωτές.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Σουδάν, ο Φόλκερ Πέρθες, εκτίμησε επίσης το Σάββατο ότι «έχει έρθει η ώρα να σταματήσει η βία και να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Πηγές:ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa , naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Μητσοτάκης: Η τουρκική προκλητικότητα έχει επιπτώσεις στη σταθερότητα της Ανατολικής ΜεσογείουΚόσμος

«Έχουμε ισχυρούς συμμάχους και έχουμε επενδύσει ακόμα περισσότερο στην αποτρεπτική μας δυνατότητα ώστε να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά...

Σύνοδος Κορυφής: “Όχι” στο εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου από Ουγγαρία, Σλοβακία, Τσεχία και ΒουλγαρίαΚόσμος

Αντικρουόμενες είναι οι εκτιμήσεις όσον αφορά την επίτευξη συμφωνίας για την επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό αργό λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, με τον Βούλγαρο π...

Τι συμβαίνει όταν απαγορεύεται η άμβλωση; - Παραδείγματα από όλο τον κόσμοΚόσμος

Μόλις η Αν, μια νοικοκυρά από την Κένυα, έμαθε ότι ήταν έγκυος, τον Σεπτέμβριο του περασμένου χρόνου, ήξερε ότι δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να γεννήσει αυτό το παιδί. Επί χρόνι...

Ονδούρα: Δημοσιογράφος έπεσε νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι - Ο τέταρτος φέτοςΚόσμος

Άλλος ένας δημοσιογράφος σκοτώνεται στην Ονδούρα, ο τέταρτος για φέτος και ο 97ος από το 2001, όπως ανακοίνωσε οργάνωση υπεράσπισης της ελευθερίας της έκφρασης. Ο δημοσιογράφος πυρ...

Γερμανικά ΜΜΕ: Προβλέπουν ”Κλιμάκωση Ερντογάν” και ”θερμό καλοκαίρι” με την ΕλλάδαΚόσμος

Η ένταση στα ελληνοτουρκικά τις τελευταίες ημέρες έχει χτυπήσει και πάλι «κόκκινο». Ένα «θερμό» καλοκαίρι για τα ελληνοτουρκικά φαίνεται ότι θα είναι αυτό που έρχεται. Θυμίζουμε ότ...

Ο Πούτιν «χάνει την όρασή του» και «οι γιατροί του δίνουν το πολύ 3 χρόνια ζωής» λέει στέλεχος της FSBΚόσμος

  Δυσκολεύεται να διαβάσει ακόμα και χαρτιά με τεράστια γράμματα και έχει ξεσπάσματα ανεξέλεγκτης οργής, αναφέρει ο Ρώσος αξιωματούχος, σύμφωνα με τη Mirror Ο  Βλαντιμίρ Πούτιν  αν...