ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

N.Y. Times: Αντίποινα και μήνυμα στις ΗΠΑ η "ομηρία" των δύο πλοίων - 17 ελληνικά τάνκερ στο στόχαστρο των Ιρανών

Το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι ναυτικές του δυνάμεις στον Περσικό Κόλπο κατέλαβαν δύο πετρελαιοφόρα που ανήκαν στην Ελλάδα, κλιμακώνοντας τις εντάσεις μεταξύ του Ιράν και της Δύσης σε μια περίοδο που οι διπλωματικές προσπάθειες για αναβίωση της συμφωνίας που περιορίζει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχουν σταματήσει .
Ακόμα 17 ελληνικά δεξαμενόπλοια βρίσκονται στην περιοχή και είναι πιθανό να τεθούν σε ομηρία της Τεχεράνης, μεταδίδουν ιρανικά μέσα ενημέρωσης που ελέγχονται από τους Φρουρούς της Επανάστασης, όπως μεταδίδουν οι N.Y.Times.

Τα δύο πλοία κατασχέθηκαν ως αντίποινα για την κατάσχεση ενός πετρελαιοφόρου από την Ελλάδα τον Απρίλιο που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο κοντά στις ακτές του, με την κατάσχεση να γίνεται κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με αναφορές δύο ημιεπίσημων ιρανικών πρακτορείων ειδήσεων, Tasnim και Fars News. που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Το φορτίο ιρανικού πετρελαίου στη συνέχεια παραδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες επειδή παραβίαζε τις αμερικανικές κυρώσεις που απαγορεύουν στο Ιράν να πουλά το πετρέλαιο του, σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ένας ισχυρισμός που δεν μπορούσε να επαληθευτεί από ανεξάρτητο.

Σύμφωνα με το Associated Press, επικαλούμενο ανώνυμο Έλληνα αξιωματούχο, οι αμερικανικές αρχές είχαν υποβάλει επίσημο αίτημα να κατασχεθεί το φορτίο του πλοίου και να παραδώσει η Ελλάδα το πετρέλαιο σε ένα από τα λιμάνια της.

Το περιστατικό της Παρασκευής κλείνει μια τεταμένη εβδομάδα στο Ιράν, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή με τη δολοφονία ενός ανώτερου στελέχους των Φρουρών στην Τεχεράνη, σε επίθεση που πραγματοποιήθηκε από το Ισραήλ, σύμφωνα με αξιωματούχους τόσο του Ιράν όσο και των υπηρεσιών πληροφοριών. Στη συνέχεια, την Τετάρτη, μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην ευαίσθητη στρατιωτική τοποθεσία Parchin σκότωσε έναν μηχανικό που εργαζόταν στο υπουργείο Άμυνας του Ιράν.

 

Μήνυμα της Τεχεράνης στην Ουάσιγκτον
Ιρανοί ειδικοί στον τομέα του πετρελαίου και της ενέργειας είπαν ότι η κατάσχεση των πλοίων από το Ιράν ήταν ένα μήνυμα προς την Ουάσιγκτον ότι το Ιράν θα σκληρύνει τη στάση του εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν επέστρεφε στις πολιτικές μέγιστης πίεσης της εποχής Τραμπ και αρχίσει να κατάσχει δεξαμενόπλοια και φορτία αργού πετρελαίου που ανήκαν στο Ιράν.

«Ο κύριος σκοπός είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στη Δύση ότι οι μελλοντικές κατασχέσεις πετρελαιοφόρων θα αντιμετωπιστούν με αντίστοιχη απάντηση», δήλωσε ο Σίνα Αζόντι, Ιρανός αναλυτής στο Atlantic Council στην Ουάσιγκτον.

Η τύχη της αναθεωρημένης πυρηνικής συμφωνίας είναι ασαφής, καθώς οι συνομιλίες έχουν παγώσει για τον χαρακτηρισμό των Φρουρών της Επανάστασης από τις Ηνωμένες Πολιτείες τρομοκρατική οργάνωση. Το Ιράν ζήτησε να αφαιρεθεί η καταχώριση, αλλά μέχρι στιγμής η Ουάσιγκτον έχει αρνηθεί, λέγοντας ότι ο χαρακτηρισμός είναι ξεχωριστός από την πυρηνική συμφωνία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι οι ενέργειες του Ιράν την Παρασκευή «ισοδυναμούν με πράξεις πειρατείας» και θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις Ιράν-Ελλάδας, καθώς και στις σχέσεις του Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέλος της οποίας είναι η Ελλάδα. Συνέστησε στους πολίτες της να μην ταξιδεύουν στο Ιράν.

 

Η επιχείρηση
Ελικόπτερο του ιρανικού Ναυτικού προσγειώθηκε την Παρασκευή σε ένα σκάφος, το Delta Poseidon, το οποίο έπλεε στον Περσικό Κόλπο και φέρει ελληνική σημαία και ένοπλοι άνδρες στη συνέχεια «συνέλαβαν το πλήρωμα του πλοίου», μεταξύ των οποίων και δύο Έλληνες πολίτες, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. .

Ένα άλλο πλοίο υπό ελληνική σημαία που βρισκόταν κοντά στις ακτές του Ιράν κατασχέθηκε με παρόμοιο τρόπο και επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο. Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης αναγνώρισαν το δεύτερο σκάφος ως το Prudent Warrior και ανέφεραν ότι είχε αγκυροβολήσει πρόσφατα στη Βασόρα του Ιράκ και μετέφερε ιρακινό πετρέλαιο.

Ένας ιστότοπος θαλάσσιας παρακολούθησης, MarineTraffic.com, ανέφερε ότι και τα δύο πλοία είχαν φορτώσει το φορτίο πετρελαίου τους στο λιμάνι της Βασόρας.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι τα δύο πλοία είχαν συνολική χωρητικότητα για μεταφορά 1,8 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και ότι το φορτίο τους βρίσκεται τώρα στην κατοχή του Ιράν.

Οι Φρουροί καθοδήγησαν τα ελληνικά πλοία στα ιρανικά ύδατα κοντά στην ακτογραμμή, όπου έχουν αγκυροβολήσει, είπε ένας Ιρανός έμπορος πετρελαίου που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του φοβούμενος αντίποινα. Είπε ότι το Ιράν μετέφερε τα πληρώματα σε έναν ξενώνα στην ακτή, όπου κρατούνταν σε μια μορφή κατ’ οίκον περιορισμό. Έχουν αντικατασταθεί με ιρανικά πληρώματα και ένοπλους για να διασφαλιστεί ότι τα πλοία θα παραμείνουν στη θέση τους.

Το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim προειδοποίησε ότι άλλα 17 δεξαμενόπλοια υπό ελληνική σημαία που πλέουν αυτή τη στιγμή στον Περσικό Κόλπο θα κατασχεθούν από το Ιράν, εάν το πετρέλαιο και το δεξαμενόπλοιο που έλαβε η Ελλάδα τον περασμένο μήνα δεν επιστραφούν.

Το Ιράν έχει ιστορικό αντιποίνων κατάσχεσης πετρελαιοφόρων στον Περσικό Κόλπο και στο Στενό του Ορμούζ ως απάντηση στα πλοία που μεταφέρουν το πετρέλαιο του που σταμάτησαν ή κατασχέθηκαν. Όμως το περιστατικό την Παρασκευή σηματοδότησε την πρώτη φορά εδώ και μήνες που ένα πλοίο υπό ξένη σημαία έγινε στόχος του Ιράν.

Το 2019, το Ιράν κατέλαβε ένα βρετανικό δεξαμενόπλοιο αφού το Ηνωμένο Βασίλειο σταμάτησε ένα ιρανικό δεξαμενόπλοιο στο Γιβραλτάρ. Το 2020, το Ιράν κατέσχεσε ένα δεξαμενόπλοιο της Νότιας Κορέας σε μια διαμάχη για το πάγωμα των εσόδων του από το πετρέλαιο ως απάντηση στις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ. Ένα βιετναμέζικο τάνκερ και ένα τάνκερ με σημαία Παναμά συνελήφθησαν επίσης προσωρινά από τις ναυτικές δυνάμεις του Ιράν.

Ο σκιώδης πόλεμος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ έχει επίσης διαδραματιστεί στα ύδατα του Περσικού Κόλπου, με τη Δύση να κατηγορεί το Ιράν για επίθεση με drone σε δεξαμενόπλοιο που συνδέεται με το Ισραήλ που σκότωσε δύο μέλη του πληρώματος το 2021. Το Ιράν αρνήθηκε ότι είχε ρόλο στην η επίθεση.

 

Πηγή: N.Y.Times

Διαβάστε επίσης

image descriptionΚόσμος

Άλλος ένας δημοσιογράφος σκοτώνεται στην Ονδούρα, ο τέταρτος για φέτος και ο 97ος από το 2001, όπως ανακοίνωσε οργάνωση υπεράσπισης της ελευθερίας της έκφρασης. Ο δημοσιογράφος πυρ...

image descriptionΚόσμος

Η ένταση στα ελληνοτουρκικά τις τελευταίες ημέρες έχει χτυπήσει και πάλι «κόκκινο». Ένα «θερμό» καλοκαίρι για τα ελληνοτουρκικά φαίνεται ότι θα είναι αυτό που έρχεται. Θυμίζουμε ότ...

image descriptionΚόσμος

  Δυσκολεύεται να διαβάσει ακόμα και χαρτιά με τεράστια γράμματα και έχει ξεσπάσματα ανεξέλεγκτης οργής, αναφέρει ο Ρώσος αξιωματούχος, σύμφωνα με τη Mirror Ο  Βλαντιμίρ Πούτιν  αν...

image descriptionΚόσμος

    Τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 80 λεπτών, με κεντρικό θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, είχαν σήμερα από κοινού ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν...

image descriptionΚόσμος

Τηλεφωνική συνομιλία διάρκειας 80 λεπτών, με κεντρικό θέμα τον πόλεμο στην Ουκρανία, είχαν σήμερα από κοινού ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με ...

image descriptionΚόσμος

Με μια λιτή ανακοίνωση το Ιράν επιβεβαιώνει το ρεσάλτο και την κατάληψη των δυο τάνκερ με ελληνική σημαία στον Περσικό κόλπο. Ειδικότερα, το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος των ...

image descriptionΚόσμος

Ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την ολοένα και αυξανόμενη τουρκική προκλητικότη...