ΟΗΕ: Η Λατινική Αμερική αντιμέτωπη με κίνδυνο επισιτιστικής κρίσης
Η περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής είναι πλέον αντιμέτωπη με την απειλή επισιτιστικής κρίσης, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, που επιτάχυνε τον πληθυσμό στην περιοχή, η οποία ακόμη δεν έχει ξεπεράσει το σοκ της πανδημίας του νέου κορονοϊού, τόνισε χθες το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του ΟΗΕ.
«Εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να περιπέσουν στη φτώχεια και στη διατροφική ανασφάλεια εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχιστεί», προειδοποίησε η Λόλα Κάστρο, διευθύντρια του τμήματος του ΠΕΠ που είναι αρμόδιο για την περιφέρεια, με έδρα τον Παναμά.
Τουλάχιστον 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπιζαν ήδη διατροφική ανασφάλεια και ο αριθμός τους μπορεί, «στη χειρότερη περίπτωση» να φθάσει τα 13,3 εκατομμύρια αν η σύρραξη συνεχιστεί, διευκρινίζει δελτίο τύπου της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ.
«Οι τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας αυξήθηκαν ραγδαία (...). Η αύξηση του πληθωρισμού (στις τιμές) των τροφίμων απειλεί την περιοχή, όπου πολλές χώρες είναι πολύ εξαρτημένες από τις εισαγωγές σιτηρών», ειδικά στα νησιά της Καραϊβικής, εξήγησε το ΠΕΠ.
Οι τιμές ειδών πρώτης ανάγκης, όπως το ρύζι, τα μαύρα φασόλια, των φακών και των φυτικών ελαίων ανά μετρικό τόνο αυξήθηκαν κατά 27% από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο και κατά 111% από τον Ιανουάριο του 2019 ως τον Απρίλιο του 2022, τονίζει ακόμη η υπηρεσία.
Πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, η Ρωσία βρισκόταν στην πρώτη θέση ως προς τις εξαγωγές σιταριού παγκοσμίως, ενώ η Ουκρανία στην 4η και όδευε να περάσει στην 3η θέση.
Η περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής πληττόταν ήδη εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, της αύξησης των τιμών και των ακραίων κλιματικών φαινομένων, τόνισε με ανησυχία η κυρία Κάστρο.
Το ΠΕΠ απηύθυνε έκκληση να συγκεντρωθούν πάνω από 315 εκατ. δολάρια για να καλυφθεί το κόστος των ενεργειών του για την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή κατά τους προσεχείς έξι μήνες.
«Ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που πεινούν αυξάνεται, το χάσμα ανάμεσα στις χρηματοδοτικές μας ανάγκες και τους διαθέσιμους πόρους συνεχίζει να πλαταίνει», τόνισε η διευθύντρια του τμήματος του ΠΕΠ που είναι αρμόδιο για την περιοχή.
ΑΠΕ ΜΠΕ