ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων – Νέες συστάσεις του ECDC

 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει στοιχεία ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει μεταλλαχθεί, δήλωσε ανώτατο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ τη Δευτέρα, σημειώνοντας ότι η μολυσματική ασθένεια που είναι ενδημική στη δυτική και κεντρική Αφρική τείνει να μην αλλάζει.

Η Ροζαμουντ Λιούις, επικεφαλής της γραμματείας για την ευλογιά που αποτελεί μέρος του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ, είπε σε μια ενημέρωση ότι οι μεταλλάξεις είναι συνήθως σε χαμηλότερα επίπεδα με αυτόν τον ιό, αν και επεσήμανε ότι η αλληλουχία του γονιδιώματος των περιπτώσεων θα βοηθήσει στην κατανόηση της τρέχουσας επιδημίας.

Τα περισσότερα από 100 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα στο πρόσφατο ξέσπασμα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική δεν ήταν σοβαρά, είπε η Μαρία βαν Κερκχοβ, η επικεφαλής του τμήματος αναδυόμενων ασθενειών και ζωονόσων του ΠΟΥ.

«Αυτή είναι μια κατάσταση που μπορεί να περιοριστεί», είπε. Τα κρούσματα είναι τυπικά, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, καθώς συμβαίνουν σε χώρες όπου ο ιός δεν κυκλοφορεί τακτικά. Οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν την προέλευση των κρουσμάτων και αν έχει αλλάξει κάτι σχετικά με τον ιό.

Το πλάνο περιορισμού του ECDC

Την ίδια ώρα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) συνιστά στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ να επικεντρωθούν στον έγκαιρο εντοπισμό, τη διαχείριση, τον εντοπισμό επαφών και την αναφορά νέων κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων.

Οι χώρες θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν τους μηχανισμούς ανίχνευσης των επαφών τους, τη διαγνωστική ικανότητα για τους ιούς orthopox και να επανεξετάσουν τη διαθεσιμότητα εμβολίων κατά της ευλογιάς, αντιικών και ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού για επαγγελματίες υγείας.

Τα μολυσμένα άτομα θα πρέπει να παραμένουν απομονωμένα έως ότου πέσουν οι κρούστες και θα πρέπει ιδιαίτερα να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα με ανοσοκαταστολή και κατοικίδια ζώα.

Η αποχή από τη σεξουαλική δραστηριότητα και η στενή σωματική επαφή συνιστάται επίσης μέχρι να επουλωθεί το εξάνθημα. Οι περισσότερες περιπτώσεις μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι με υποστηρικτική φροντίδα.

Οι στενές επαφές των περιπτώσεων ευλογιάς των πιθήκων θα πρέπει να παρακολουθούν από μόνες τους την ανάπτυξη συμπτωμάτων για 21 ημέρες μετά την τελευταία έκθεση. Το ECDC θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επικαιροποιεί την εκτίμηση κινδύνου καθώς θα είναι διαθέσιμα νέα δεδομένα και πληροφορίες.

Μεταξύ 15 και 23 Μαΐου έχουν αναφερθεί συνολικά 85 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε οκτώ κράτη μέλη της ΕΕ (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία). Η μετάδοση μπορεί να συμβεί μέσω της στενής επαφής του βλεννογόνου ή του μη ανέπαφου δέρματος με μολυσματικό υλικό από τις βλάβες ή μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων κατά τη διάρκεια παρατεταμένης επαφής πρόσωπο με πρόσωπο.

«Οι περισσότερες από τις τρέχουσες περιπτώσεις έχουν εμφανιστεί με ήπια συμπτώματα και για τον ευρύτερο πληθυσμό, η πιθανότητα εξάπλωσης είναι πολύ χαμηλή», δήλωσε η διευθύντρια του ECDC, ‘Αντρεα Αμόν.

«Ωστόσο, η πιθανότητα περαιτέρω εξάπλωσης του ιού μέσω της στενής επαφής, για παράδειγμα κατά τη διάρκεια σεξουαλικών δραστηριοτήτων μεταξύ ατόμων με πολλαπλούς σεξουαλικούς συντρόφους, θεωρείται υψηλή», συμπλήρωσε.

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια σε ορισμένες ομάδες πληθυσμού, όπως τα παιδιά μικρής ηλικίας, οι έγκυες, και ανοσοκατασταλμένα άτομα. Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για την ακριβή εκτίμηση του επιπέδου νοσηρότητας και θνητότητας.

Εάν συμβεί μετάδοση από άνθρωπο σε ζώο και ο ιός εξαπλωθεί σε πληθυσμό ζώων, υπάρχει κίνδυνος η ασθένεια να γίνει ενδημική στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, πρέπει να υπάρχει στενή διατομεακή συνεργασία μεταξύ των αρχών δημόσιας υγείας του ανθρώπου και των κτηνιατρικών αρχών για τη διαχείριση των εκτεθειμένων κατοικίδιων ζώων και την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου στην άγρια ζωή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Χένρι Κίσινγκερ: Δεν μπορεί ΗΠΑ και Κίνα να «τσακώνονται» για την Ταϊβάν - Ιδανικό «κράτος-γέφυρα» για Ρωσία και Ευρώπη η ΟυκρανίαΚόσμος

χ Το μήνυμα του Αμερικανού διπλωμάτη για τις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας και τι λέει για το «αγκάθι» της Ταϊβάν Δηλώσεις που θα συζητηθούν έκανε ξανά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμέν...

Ουκρανία: Η Ρωσία εξετάζει το σχέδιο Ντράγκι - O Ζελένσκι καλεί Πούτιν να συμφωνήσουν τερματισμό του πολέμουΚόσμος

  Δυσφορία του Κιέβου για τις αργές παραδόσεις όπλων και μπρα ντε φερ για τις κυρώσεις κατά της Μόσχας – Και νέοι μισθοφόροι στο Ντονμπάς Οι καταστροφικές συνέπειες του πολέμου στη...

ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν στοιχεία για μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων – Νέες συστάσεις του ECDCΚόσμος

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν έχει στοιχεία ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει μεταλλαχθεί, δήλωσε ανώτατο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ τη Δευτέρα, σημειώνοντας ότι η μ...

Ουκρανία: Πληροφορίες για αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν πριν δύο μήνεςΚόσμος

Απόπειρα δολοφονίας έγινε πριν δύο μήνες εναντίον του Ρώσου προέδρου  Βλαντιμίρ Πούτιν , σύμφωνα με ισχυρισμούς ανώτατου αξιωματούχου των υπηρεσιών ασφαλείας της Ουκρανίας, σε συνέ...

Ερντογάν: Θα ρίξουμε 6 νέα υποβρύχια στη Γαλάζια Πατρίδα μέχρι το 2027Κόσμος

Ο Τούρκος πρόεδρος,  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  παρευρέθηκε στην τελετή ναυπήγησης του νέου εγχώριου  υποβρυχίου  «Σελμάν Ρέις» στο ναυπηγείο Γκιολτζούκ στην Κωνσταντινούπολη και υποσχ...

Ιράν: Κατέρρευσε δεκαόροφο κτήριο – Νεκροί, τραυματίες και δεκάδες εγκλωβισμένοιΚόσμος

  Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρχές στην πόλη Αμπαντάν, στα νότια του Ιράν, όπου ένα 10ώροφο κτίριο κατέρρευσε με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Σύμφωνα...

Πονοκέφαλος στη γαλλική κυβέρνηση: Τι απαντά για τον υπουργό που κατηγορείται για βιασμόΚόσμος

Πριν καλά καλά προλάβει να ορκιστεί, ένα σκάνδαλο κλυδωνίζει τη νέα γαλλική κυβέρνηση καθώς νεοδιόριστος υπουργός κατηγορειται για βιασμό. Ο Νταμιέν Αμπάντ, ο πρόσφατα διορισθείς γ...