ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Gurdian: Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων, πρέπει να ανησυχείτε;

Με τα κρούσματα να εντοπίζονται σε όλο τον κόσμο, οι ειδικοί αναζητούν την πηγή των λοιμώξεων και τον τρόπο εξάπλωσής τους

 
Με την ανίχνευση της ευλογιάς των πιθήκων σε χώρες από τις ΗΠΑ μέχρι την Αυστραλία και τη Γαλλία έως το Ηνωμένο Βασίλειο, ρίχνουμε μια ματιά στην κατάσταση και αν είναι λόγος ανησυχίας.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων;

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια ιογενής λοίμωξη που απαντάται συνήθως στην κεντρική και δυτική Αφρική. Περιστατικά, συνήθως μικρές ομάδες ή μεμονωμένες λοιμώξεις, ενίοτε διαγιγνώσκονται σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου όπου το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε το 2018 σε άτομο που πιστεύεται ότι έχει προσβληθεί από τον ιό στη Νιγηρία.

Υπάρχουν δύο μορφές της ευλογιάς των πιθήκων, ένα ηπιότερο στέλεχος της δυτικής Αφρικής και ένα πιο σοβαρό στέλεχος της Κεντρικής Αφρικής ή του Κονγκό. Η τρέχουσα διεθνής επιδημία φαίνεται να περιλαμβάνει το στέλεχος της Δυτικής Αφρικής, αν και δεν έχουν δημοσιεύσει όλες οι χώρες τέτοιες πληροφορίες.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου , τα πρώιμα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, πρησμένους λεμφαδένες και ρίγη, καθώς και άλλα χαρακτηριστικά όπως η εξάντληση.

«Ένα εξάνθημα μπορεί να αναπτυχθεί, που συχνά ξεκινά από το πρόσωπο και στη συνέχεια εξαπλώνεται σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων», λέει το UKHSA. «Το εξάνθημα αλλάζει και περνά από διαφορετικά στάδια και μπορεί να μοιάζει με ανεμοβλογιά ή σύφιλη, πριν τελικά σχηματίσει μια ψώρα, η οποία αργότερα πέφτει».

Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν από την ευλογιά των πιθήκων σε λίγες εβδομάδες.

Πώς διαδίδεται;

Η ευλογιά των πιθήκων δεν εξαπλώνεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων και απαιτεί στενή επαφή. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ , πιστεύεται ότι η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο συμβαίνει κυρίως μέσω μεγάλων αναπνευστικών σταγονιδίων.

«Τα αναπνευστικά σταγονίδια γενικά δεν μπορούν να ταξιδέψουν περισσότερο από λίγα πόδια, επομένως απαιτείται παρατεταμένη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο», λέει το CDC. «Άλλες μέθοδοι μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο περιλαμβάνουν την άμεση επαφή με σωματικά υγρά ή υλικό αλλοιώσεων και έμμεση επαφή με υλικό της βλάβης, όπως μέσω μολυσμένων ενδυμάτων ή λευκών ειδών».

Πού βρέθηκαν πρόσφατα κρούσματα;

Τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε τουλάχιστον 12 χώρες όπου δεν είναι ενδημική, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ολλανδίας, της Σουηδίας, του Ισραήλ και της Αυστραλίας.

Ενώ ορισμένα κρούσματα έχουν βρεθεί σε άτομα που ταξίδεψαν πρόσφατα στην Αφρική, άλλα όχι: από τα δύο μέχρι σήμερα κρούσματα στην Αυστραλία, το ένα ήταν σε άνδρα που είχε επιστρέψει πρόσφατα από την Ευρώπη, ενώ το άλλο σε άνδρα που είχε πρόσφατα στο ΗΒ. Εν τω μεταξύ, ένα κρούσμα στις ΗΠΑ φαίνεται να είναι ένας άνδρας που ταξίδεψε πρόσφατα στον Καναδά .

Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει επίσης περιπτώσεις ευλογιάς των πιθήκων, με σημάδια ότι εξαπλώνεται στην κοινότητα. Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 20 κρούσματα, με το πρώτο να αναφέρθηκε στις 7 Μαΐου σε ασθενή που ταξίδεψε πρόσφατα στη Νιγηρία.

Δεν φαίνεται να συνδέονται όλες οι περιπτώσεις και ορισμένες έχουν διαγνωστεί σε άνδρες που αυτοπροσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι ή σε άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την Τρίτη ότι συντονίζεται με Ευρωπαίους υγειονομικούς αξιωματούχους.

Αυτό σημαίνει ότι η ευλογιά των πιθήκων μεταδίδεται σεξουαλικά;

Ο Δρ Μάικλ Χεντ, ανώτερος ερευνητής στον τομέα της παγκόσμιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, λέει ότι τα τελευταία κρούσματα μπορεί να είναι η πρώτη φορά μετάδοσης της ευλογιάς των πιθήκων αν και έχει τεκμηριωθεί η σεξουαλική επαφή, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί, και σε κάθε περίπτωση είναι πιθανώς στενή επαφή που έχει σημασία.

«Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι πρόκειται για σεξουαλικά μεταδιδόμενο ιό, όπως ο HIV», λέει ο Head. «Είναι περισσότερο ότι εδώ η στενή επαφή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής ή οικείας δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης της παρατεταμένης επαφής δέρμα με δέρμα, μπορεί να είναι ο βασικός παράγοντας κατά τη μετάδοση».

Το UKHSA συμβουλεύει τους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες, καθώς και άλλες κοινότητες ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες, να προσέχουν για ασυνήθιστα εξανθήματα ή βλάβες σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός τους, ιδιαίτερα στα γεννητικά τους όργανα. «Όποιος ανησυχεί ότι θα μπορούσε να μολυνθεί από ευλογιά των πιθήκων συνιστάται να έρθει σε επαφή με κλινικές πριν από την επίσκεψή του», αναφέρει το UKHSA.

Πόσο πρέπει να ανησυχούμε;

Το δυτικό αφρικανικό στέλεχος της ευλογιάς των πιθήκων είναι γενικά μια ήπια λοίμωξη για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά είναι σημαντικό όσοι έχουν μολυνθεί και οι επαφές τους να εντοπιστούν. Ο ιός προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία μεταξύ των ευάλωτων ατόμων, όπως εκείνων με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή που είναι έγκυες. Οι ειδικοί λένε ότι η αύξηση των αριθμών και οι ενδείξεις εξάπλωσης στην κοινότητα είναι ανησυχητικές και ότι αναμένονται περισσότερα κρούσματα καθώς συνεχίζεται ο εντοπισμός επαφών από τις ομάδες δημόσιας υγείας. Είναι απίθανο, ωστόσο, να υπάρξουν πολύ μεγάλα κρούσματα . Ο Head σημείωσε ότι ο εμβολιασμός των στενών επαφών θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μέρος μιας προσέγγισης «εμβολιασμού δακτυλίου».

Προέκυψε την Παρασκευή ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε ενισχύσει τις προμήθειες του εμβολίου κατά της ευλογιάς, ενός σχετικού αλλά πιο σοβαρού ιού που έχει εξαλειφθεί. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας , «ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς αποδείχθηκε μέσω πολλών μελετών παρατήρησης ότι είναι περίπου 85% αποτελεσματικός στην πρόληψη της ευλογιάς των πιθήκων». Το τρύπημα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας της ασθένειας.

Το εμβόλιο έχει ήδη προσφερθεί σε επαφές υψηλού κινδύνου επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων εργαζομένων στον τομέα της υγείας, στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και δεν είναι σαφές πόσοι έχουν εμβολιαστεί.

Ένας εκπρόσωπος του UKHSA είπε: «Σε εκείνους που χρειάστηκαν το εμβόλιο το προσφέρθηκε».

Η Ισπανία επίσης φημολογείται ότι θέλει να αγοράσει προμήθειες του εμβολίου και άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, έχουν μεγάλα αποθέματα .

ΠΗΓΗ: gurdian

Διαβάστε επίσης

Ερντογάν: Θα ρίξουμε 6 νέα υποβρύχια στη Γαλάζια Πατρίδα μέχρι το 2027Κόσμος

Ο Τούρκος πρόεδρος,  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν  παρευρέθηκε στην τελετή ναυπήγησης του νέου εγχώριου  υποβρυχίου  «Σελμάν Ρέις» στο ναυπηγείο Γκιολτζούκ στην Κωνσταντινούπολη και υποσχ...

Ιράν: Κατέρρευσε δεκαόροφο κτήριο – Νεκροί, τραυματίες και δεκάδες εγκλωβισμένοιΚόσμος

  Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι αρχές στην πόλη Αμπαντάν, στα νότια του Ιράν, όπου ένα 10ώροφο κτίριο κατέρρευσε με αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Σύμφωνα...

Πονοκέφαλος στη γαλλική κυβέρνηση: Τι απαντά για τον υπουργό που κατηγορείται για βιασμόΚόσμος

Πριν καλά καλά προλάβει να ορκιστεί, ένα σκάνδαλο κλυδωνίζει τη νέα γαλλική κυβέρνηση καθώς νεοδιόριστος υπουργός κατηγορειται για βιασμό. Ο Νταμιέν Αμπάντ, ο πρόσφατα διορισθείς γ...

Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ: Προσφυγή στο ΣτΕ κατά του «Γιατρός για όλους» - Γιατί αντιδράΚόσμος

Αντιδρά η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ στο νέο νόμο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) «Γιατρός για όλους» ,αναφέροντας ότι «θίγει την αξιοπρέπεια του γιατρού» και προσφεύγει στο ΣτΕ ...

Ζελένσκι: Μέχρι 100 ζωές την ημέρα χάνει η Ουκρανία στις ανατολικές περιοχέςΚόσμος

«Οι απώλειες των ουκρανικών στρατευμάτων στο μέτωπο στην ανατολική Ουκρανία είναι από 50 ως 100 στρατιώτες κάθε ημέρα», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος «Οι απώλειες των ουκρανικών στρατ...

Παρίσι: Νεκρός φρουρός στην πρεσβεία του Κατάρ – Συνελήφθη άνδρας που τον γρονθοκόπησεΚόσμος

Ένας φρουρός ασφαλείας σκοτώθηκε στην πρεσβεία του Κατάρ στο Παρίσι, επιβεβαίωσε η εισαγγελία της πρωτεύουσας της Γαλλίας, ανακοινώνοντας πως συνελήφθη ένας ύποπτος. Πηγή που πρόσκ...

Επαφές Τζόνσον - Ζελένσκι: Επί τάπητος ο ναυτικός αποκλεισμός της Οδησσού από τη ΜόσχαΚόσμος

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συζήτησε χθες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με το ναυτικό αποκλεισμό του λιμανιού της Οδησσού από τους Ρώσους, όπως ανακ...