ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Οι ΗΠΑ έχουν έτοιμο εμβόλιο για την “ευλογιά των πιθήκων”- Μπορεί να εμβολιαζόμαστε και για Covid και για το “monkeypox”;

 

Το αυξανόμενο ξέσπασμα της ευλογιάς των πιθήκων είναι «κάτι για το οποίο όλοι πρέπει να ανησυχούν», δήλωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν, πριν επιβιβαστεί στο Air Force One στη Νότια Κορέα την Κυριακή, είπε στους δημοσιογράφους ότι είχε μιλήσει με συμβούλους για την κατάσταση.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να καταλάβουμε τι κάνουμε και ποιο εμβόλιο, αν υπάρχει, μπορεί να είναι διαθέσιμο για αυτό», είπε ο Μπάιντεν. “Είναι μια ανησυχία στο ότι εάν επρόκειτο να εξαπλωθεί, θα ήταν επακόλουθο.” Ωστόσο, αμερικανικές πηγές που επιβεβαιώνουν σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου έκαναν λόγο για εμβόλιο που είναι ήδη έτοιμο και θα διανεμηθεί εφόσον το λεγόμενο “monkeypox” λάβει ενδημικές διαστάσεις.

Αυτό σημαίνει πως η “ευλογιά των πιθήκων” μπορεί να αποτελέσει έναν επιπλέον λόγο εμβολιασμού, παράλληλα με την 4η δόση για τον Covid που είναι πολύ πιθανό να απαιτηθεί από το φθινόπωρο, ίσως και σε ετήσια βάση.

Ο σπάνιος και δυνητικά θανατηφόρος ξάδερφος του ιού της ευλογιάς περιορίζεται παραδοσιακά σε περιοχές της Αφρικής, αλλά οι υγειονομικοί υπάλληλοι ανησυχούν για την πρόσφατη ευρύτερη εξάπλωσή του. Ήδη σε πάνω από 10 ευρωπαϊκές χώρες έχουν εμφανιστεί κρούσματα, ενώ και στην Ελλάδα, όπως έγινε γνωστό, Αγγλος τουρίστας νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο Αττικό νοσοκομείο.

Στις ΗΠΑ, η ανησυχία είναι ακόμα μεγαλύτερη και οι ειδικοί συνιστούν την επιστροφή της μάσκας σε δημόσιους χώρους, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει ακόμα πιο εκτεταμένη χρήσης της προσεχώς.

Επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα έχουν σημειωθεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δύο επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στις ΗΠΑ.
«Είναι κάτι για το οποίο όλοι πρέπει να ανησυχούν», είπε ο Μπάιντεν, ο οποίος κατευθύνεται στην Ιαπωνία, το τελευταίο σκέλος του πρώτου ταξιδιού του στην Ασία ως πρόεδρος.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν είπε στους δημοσιογράφους στο Air Force One ότι οι ΗΠΑ έχουν ένα «σχετικό» εμβόλιο έτοιμο να αναπτυχθεί για τη θεραπεία της ευλογιάς των πιθήκων, εάν χρειαστεί.

σχετίζεται με τον Biden Says Monkeypox Spread Concerning, Advisers Examing
Μια εικόνα ηλεκτρονικού μικροσκοπίου του 2003 δείχνει ώριμα, ωοειδούς σχήματος ιοσωμάτια ευλογιάς πιθήκου, αριστερά και σφαιρικά ανώριμα ιοσωμάτια, δεξιά.Πηγή: CDC

Πώς επιστρέψαμε στην ευλογιά (των πιθήκων) που είχε εξαλειφθεί;

Η παγκόσμια εξάλειψη της ευλογιάς πριν από περισσότερα από 40 χρόνια ήταν ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην ιστορία της δημόσιας υγείας, νικώντας μια αιτία θανάτου, τύφλωσης και παραμόρφωσης που μάστιζε την ανθρωπότητα για τουλάχιστον 3.000 χρόνια.

Όμως, από την άλλη πλευρά, οδήγησε στο τέλος ενός παγκόσμιου προγράμματος εμβολιασμού που παρείχε προστασία από άλλους ιούς ευλογιάς. Αυτό περιλαμβάνει την ευλογιά των πιθήκων, η οποία διαχέεται από τους ξενιστές ζώων της για να μολύνει ανθρώπους στην Αφρική με αυξανόμενη συχνότητα από τη δεκαετία του 1970. Πιο πρόσφατα, η ευλογιά των πιθήκων πυροδότησε κρούσματα στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και έφτασε στο Ισραήλ και την Αυστραλία, αποδεικνύοντας ξανά πόσο εύκολα ένας μολυσματικός παράγοντας που εμφανίζεται σε μια χώρα μπορεί να γίνει διεθνής ανησυχία.

Με πληροφορίες από το Bloomberg

Διαβάστε επίσης

image descriptionΚόσμος

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συζήτησε χθες με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με το ναυτικό αποκλεισμό του λιμανιού της Οδησσού από τους Ρώσους, όπως ανακ...

image descriptionΚόσμος

Η πρώτη χώρα που παίρνει επίσημα μέτρα Το Βέλγιο είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως που επιβάλλει υποχρεωτική καραντίνα για την ευλογιά των πιθήκων. Παρ' ότι έχουν εντοπιστεί μόλις τρία...

image descriptionΚόσμος

Οι τηλεπαρουσιάστριες των μεγαλύτερων τηλεοπτικών δικτύων στο  Αφγανιστάν  εμφανίστηκαν σήμερα Κυριακή στον αέρα με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, ακολουθώντας την εντολή των  Ταλιμπάν...

image descriptionΚόσμος

  Ο Αμερικανός σκηνοθέτης από το 2015 μέχρι το 2017 είχε πάρει μια σειρά συνεντεύξεων από τον Ρώσο πρόεδρο - «Χάος και αποδιοργάνωση στο Κρεμλίνο εξαιτίας της κακής υγείας του» σύμ...

image descriptionΚόσμος

  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να εφαρμόσει περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα αφού η χώρα εκπλήρωσε τις δεσμεύσεις της κατά την τελευταία αναθεώρησή της μετά τ...