Τρεις τάσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει διαπιστώνει σε έκθεσή της η ελβετική UBS, στις οποίες καθοριστικής σημασίας είναι και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία:
1. Η αποπαγκοσμιοποίηση θα επιταχυνθεί σε ένα περιβάλλον της αυξημένης διεθνούς δυσπιστίας και της αύξησης στην εστίαση των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων στην ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού.
2. Η απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα θα αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία καθώς οι χώρες στοχεύουν στη μείωση των ορυκτών καυσίμων και στην εξάρτηση τους από αυτά. Περιβάλλον, ασφάλεια και continuity θα διαδραματίσουν ρόλο στη διαμόρφωση της ενεργειακής αγοράς ενέργειας.
3. Οι αμυντικές δαπάνες είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν βασικό θέμα καθώς το “μέρισμα ειρήνης” από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου εξασθενεί. «Αναμένουμε μεγαλύτερη εστίαση στην ασφάλεια γενικότερα, και γύρω από τον κυβερνοχώρο, τα τρόφιμα και την ενέργεια», αναφέρει η UBS.
Τι άλλαξε ο πόλεμος
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει συγκλονίσει τον κόσμο, επισημαίνει η UBS. Η ελβετική τράπεζα επιταχύνει τις τάσεις που τροφοδοτούνται από την πανδημία και έθεσε τις διεθνές σχέσεις και τις παγκόσμιες εξαρτήσεις υπό εξέταση. Η σύγκρουση θα αναδιαμορφώσει με ποιους και πώς οι επιχειρήσεις γίνονται, καθώς οι διεθνείς σχέσεις και συμμαχίες επαναξιολογούνται.
Συγκεκριμένα, η UBS εντοπίζει τρεις βασικές τάσεις σε αυτή την αλλαγή. Συγκεκριμένα, η ελβετική τράπεζα αναφέρει τα τρία D, την αποπαγκοσμιοποίηση (deglobalization), την απανθρακοποίηση (decarbonization) και την άμυνα (defense).
Η αποπαγκοσμιοποίηση, μια τάση που έχει ήδη αρχίσει να διαφαίνεται για χρόνια, θα επιταχυνθεί σε ένα περιβάλλον αυξημένης διεθνούς δυσπιστίας. Αυτό θα οδηγήσει σε αυξημένη εστίαση των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων στον εφοδιασμό και κυρίως στην ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού. Για τους επενδυτές, ο κίνδυνος των διεθνών κυρώσεων θα σημάνει νέες εκτιμήσεις σχετικά με το πού, και πώς να διαφοροποιηθούν, εξηγεί η UBS.
Η αποανθρακοποίηση, η οποία ήταν επίσης εμφανής πριν από τη ρωσική εισβολή, θα αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία καθώς οι ενεργειακές αγορές σφίγγουν και οι χώρες στοχεύουν να μειώσουν την εξάρτηση τους από τα ορυκτά καύσιμα. Περιβάλλον, ασφάλεια θα διαδραματίσουν ρόλο στη διαμόρφωση της ενεργειακής αγορές τα επόμενα χρόνια.
Τέλος, οι αμυντικές δαπάνες είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν βασικό θέμα μετά τον πόλεμο, καθώς το “μέρισμα της ειρήνης” που προήλθε από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου εξασθενεί. Η UBS αναμένει μεγαλύτερη εστίαση στην ασφάλεια γενικότερα, και γύρω από τον κυβερνοχώρο, τα τρόφιμα και την ενέργεια ειδικότερα. Αυξημένες κυβερνητικές δαπάνες θα μπορούσε επίσης να σημαίνει υψηλότερα επίπεδα χρέους, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν πιθανές επιπτώσεις για τον πληθωρισμό.
Καταλήγοντας, η UBS εκτιμά ότι «πιστεύουμε ότι αυτός ο μεταβαλλόμενος κόσμος θα υποστηρίξει αρκετές βασικές επενδυτικές τάσεις, συμπεριλαμβανομένης της αυτοματοποίησης και της ρομποτικής, της διαφοροποίηση στο κινεζικό γουάν, τις υψηλότερες τιμές των εμπορευμάτων, την πράσινη τεχνολογία, την κυβερνοασφάλεια, τη διατροφική επανάσταση και την ενίσχυση της γεωργικής απόδοσης.
newmoney.gr