ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ιστορική μέρα για Σουηδία-Φινλανδία: Τέλος η ουδετερότητα, υποβάλουν σήμερα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ


Μία ιστορική στιγμή θα καταγραφεί σήμερα, αφού Σουηδία και Φινλανδία θα καταθέσουν μαζί αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Ετσι, αμφότερες οι -γειτονικές με τη Ρωσία- χώρες αφήνουν τη διαχρονική τους «ουδετερότητα» και επιλέγουν ξεκάθαρα «στρατόπεδο», υπό τον φόβο που τους προξένησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μάλιστα, σήμερα οι ηγέτες της Σουηδίας και της Φινλανδίας θα μεταβούν στον Λευκό Οίκο, όπου θα τους υποδεχθεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο των αιτήσεων των δύο χωρών για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σήμερα το πρωί, είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον πρέσβη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, Κλάους Κορχόνεν, και με τον πρέσβη της Σουηδίας στη Συμμαχία, Άξελ Βέρνχοφ.

Χθες, η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αν Λίντε, υπέγραψε την αίτηση ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, την ώρα που το φινλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε το αίτημα για την ιστορική ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Στη Σουηδία και στη Φινλανδία συμφωνούμε επίσης να πάμε χέρι χέρι διά μέσου ολόκληρης αυτής της διαδικασίας και θα καταθέσουμε αύριο μαζί την αίτηση (για ένταξη στο ΝΑΤΟ)» δήλωσε η Σουηδή πρωθυπουργός, Μαγκνταλένα Άντερσον, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Φινλανδό πρόεδρο, Σαούλι Νιινίστο, στη Στοκχόλμη.


Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, απ' τη μεριά του, είχε τονίσει πως η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ δεν θα δημιουργήσει μεν απειλή για τη Μόσχα, αλλά η στρατιωτική επέκταση στην περιοχή θα προκαλέσει «σίγουρα την απάντησή μας».

Παραμένει μεγάλο «αγκάθι» η Τουρκία
Ωστόσο, η Τουρκία εμμένει στη στάση της να μην αποδέχεται την ένταξη των δύο χωρών, συνεχίζοντας να απειλεί με βέτο.

Χθες, συνεδρίασε το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ σε επίπεδο πρέσβεων, προκειμένου να εξεταστεί η υπογραφή του πρωτοκόλλου ταχείας προσχώρησης των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Και παρά το γεγονός ότι όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ είναι έτοιμα να καλωσορίσουν «με ανοιχτές αγκάλες» τη Φινλανδία και τη Σουηδία, η Τουρκία εξέφρασε εκ νέου την αντίθεσή της, επιμένοντας ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν την Τετάρτη 18 Μαΐου οι ενταξιακές διαδικασίες, διότι δεν έχουν απαντηθεί οι ανησυχίες ασφαλείας της.

Την ίδια στιγμή, τα 29 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ τάσσονται υπέρ μιας συνοπτικής διαδικασίας ένταξης για τις δύο σκανδιναβικές χώρες, με στόχο την υπογραφή του πρωτοκόλλου προσχώρησης μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ώστε να μπορούν να μετέχουν με το καθεστώς «χώρας παρατηρητή» στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στα τέλη Ιουνίου. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει η Τουρκία να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων με τις δύο ενδιαφερόμενες χώρες (Φινλανδία και Σουηδία) και να βρεθεί λύση εντός δύο εβδομάδων.

Πώς θα μπορούσε να κάνει πίσω η Τουρκία
Οι αντιρρήσεις της Άγκυρας θα μπορούσαν ενδεχομένως να κατευναστούν με μια δήλωση από πλευράς Σουηδίας και Φινλανδίας για αλλαγή στάσης απέναντι στους Κούρδους της Συρίας και το PKK, καθώς και με την άρση του εμπάργκο εξαγωγών οπλικών συστημάτων.

Αρκετές ΝΑΤΟϊκές χώρες άσκησαν χθες -και θα συνεχίσουν να ασκούν- πίεση στην Άγκυρα για εξεύρεση λύσης. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και από το αν θα ζητήσει περαιτέρω ανταλλάγματα από άλλες νατοϊκές χώρες ή ακόμα και από την ΕΕ.

Όσο η Τουρκία προβάλλει αντιρρήσεις τόσο θα καθυστερεί η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αυξάνοντας τον εκνευρισμό τους και τους ενδεχόμενους κινδύνους επειδή δεν βρίσκονται κάτω από την «ασπίδα» του Άρθρου 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ.

Για τον λόγο αυτό, ήδη πολλές συμμαχικές χώρες, μεταξύ αυτών η Νορβηγία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, έσπευσαν με δηλώσεις τους να δώσουν εγγυήσεις ασφαλείας στις δύο σκανδιναβικές χώρες, για όσο διάστημα θα βρίσκονται στο κατώφλι του ΝΑΤΟ.

Σιγουριά Γερμανίας για ταχεία ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Πάντως, η Γερμανία από την πλευρά της εξέφρασε την αισιοδοξία της ότι τελικά δεν θα μπει «φρένο» στην πολυπόθητη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς χαιρέτισε το αίτημα, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή ως «ιστορικό βήμα για την αμυντική Συμμαχία και για την Ευρώπη» και διαβεβαίωσε ότι σε περίπτωση αντίδρασης της Ρωσίας πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης, «οι δύο χώρες μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξή μας».

«Τώρα οι δύο χώρες θα ασκήσουν το δικαίωμα να επιλέξουν ελεύθερα τη συμμαχία τους», πρόσθεσε και επανέλαβε ότι η Γερμανία θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι η ενταξιακή διαδικασία θα προχωρήσει πολύ γρήγορα.

Στο ίδιο μήκος κύματος τόσο η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, όσο και η Γερμανίδα ΥΠΑΜ, Κριστίνε Λάμπρεχτ, με την πρώτη να δηλώνει βέβαιη για την ταχεία ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ και τη δεύτερη να εκφράζει τη σιγουριά ότι η Τουρκία θα αντιληφθεί πόσο σημαντικές είναι Φινλανδία και Σοηδία στο ΝΑΤΟ και θα κάνει πίσω.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

Η Γερμανία κινδυνεύει να ξεμείνει από καύσιμα- Το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και ο εφιάλτης Σολτς με το διϋλιστήριο της RosneftΚόσμος

Το Βερολίνο κινδυνεύει να ξεμείνει από καύσιμα, εκτός αν Γερμανοί αξιωματούχοι βρουν έναν τρόπο να αποτρέψουν ένα λείψανο του Ψυχρού Πολέμου από το να πέσει θύμα της γεωπολιτικής. ...

Ο Μπάιντεν καλεί τους Αμερικανούς να απορρίψουν το "δηλητήριο" της λευκής υπεροχήςΚόσμος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε σήμερα όλους τους Αμερικανούς να απορρίψουν το «δηλητήριο» της λευκής υπεροχής, απευθυνόμενος σε οικογένειες και σε τοπικούς αξιωματούχους στ...

Βρετανία: Ένας στους τέσσερις πολίτες παραλείπει γεύματα, λόγω της ακρίβειαςΚόσμος

Η κατακόρυφη αύξηση του κόστους ζωής στη Βρετανία ανάγκασε δύο στους τρεις πολίτες να σβήσουν τη θέρμανση στα σπίτια τους, σχεδόν τους μισούς να οδηγούν λιγότερο ή να αλλάξουν σουπ...

ΗΠΑ: Για πρώτη φορά έπειτα από μισό αιώνα, στελέχη του υπουργείου Άμυνας καταθέτουν στη Βουλή για τις θεάσεις UFO (ATIA)Κόσμος

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών του υπουργείου Άμυνας διαβεβαίωσε σήμερα ότι το Πεντάγωνο έχει αναλάβει τη δέσμευση να εξακριβώσει την προέλευση αυτών που η...

Ο Μητσοτάκης στο Κογκρέσο των ΗΠΑ: Να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις - Δεν θα δεχθούμε αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας (Βίντεο)Κόσμος

«Ο ιστορικός αναθεωρητισμός δεν θα γίνει ανεκτός από κανένα δημοκρατικό κράτος» είπε ο πρωθυπουργός - «Μην ξεχνάτε την ανοιχτή πληγή της διχοτόμησης της Κύπρου» κάλεσε βουλευτές κα...

Σουηδία και Φινλανδία θα καταθέσουν μαζί την αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ αύριο, δηλώνει η Σουηδή πρωθυπουργόςΚόσμος

Η Σουηδία και η Φινλανδία θα καταθέσουν αύριο, Τετάρτη, τις αντίστοιχες αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον. "Στη Σουηδία κα...