ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Eurovision 2022: Γιατί άλλαξε η ψηφοφορία έξι χωρών - "Εμείς δεν δώσαμε 12άρι στην Ουκρανία"

Φαίνεται τελικά πως δεν ήταν όλα ρόδινα στον χθεσινό Μεγάλο Τελικό της Eurovision 2022, αφού, λίγες μόλις ώρες μετά την ολοκλήρωσή του διαγωνισμού και τον θρίαμβο της Ουκρανίας, βγήκαν στην επιφάνεια τα σοβαρά ζητήματα που ανέκυψαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ένωσης (EBU), πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι κριτικές επιτροπές έξι χωρών είχαν ήδη αποκλειστεί καθώς εντοπίστηκαν "παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας" κατά τη διάρκεια του β' ημιτελικού, εννοώντας προφανώς ότι υπήρξε χειραγώγηση ψήφων.


Έτσι, οι συγκεκριμένες επιτροπές μπλοκαρίστηκαν, τόσο από τον δεύτερο ημιτελικό, όσο και από τον τελικό, γεγονός όμως που δεν μάθαμε ποτέ, ούτε πριν, ούτε κατά τη διάρκεια της βραδιάς.

Οι έξι εθνικές επιτροπές που αποκλείστηκαν ήταν οι εξής:

Αζερμπαϊτζάν
Γεωργία
Μαυροβούνιο
Πολωνία
Ρουμανία
Σαν Μαρίνο
Στη θέση τους, για την ανακοίνωση του αποτελέσματος, η EBU υπολόγισε ένα συγκεντρωτικό αποτέλεσμα με το οποίο αντικατέστησε τις βαθμολογίες των επιτροπών που μπλοκαρίστηκαν.

Η ανακοίνωσή της:

"Στην ανάλυση της ψηφοφορίας των κριτικών επιτροπών μετά τη Δεύτερη Πρόβα του Δεύτερου Ημιτελικού της Eurovision 2022, εντοπίστηκαν ορισμένα παράτυπα μοτίβα ψηφοφορίας στα αποτελέσματα έξι χωρών.

Προκειμένου να συμμορφωθεί με τις Οδηγίες Ψηφοφορίας του Διαγωνισμού, η EBU συνεργάστηκε με τον εκλογικό εταίρο και υπολόγισε ένα υποκατάστατο συγκεντρωτικό αποτέλεσμα για κάθε χώρα τόσο για τον Δεύτερο Ημιτελικό όσο και για τον Μεγάλο Τελικό με βάση τις χώρες που είχαν παρόμοια πρότυπα ψηφοφορίας.

Η EBU λαμβάνει κάθε ύποπτη απόπειρα χειραγώγησης της ψηφοφορίας στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision εξαιρετικά σοβαρά και έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει αυτές τις ψήφους σύμφωνα με τις Επίσημες Οδηγίες Ψηφοφορίας, ανεξάρτητα από το εάν αυτές οι ψήφοι είναι πιθανό να επηρεάσουν τα αποτελέσματα ή/και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας".

 

 

Δεν προβλήθηκε η ψηφοφορία αποκλεισμένων επιτροπών - "Χάσαμε τη σύνδεση"

 

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως, αυτό που οι παρουσιαστές παρουσίασαν ως τεχνικό πρόβλημα, φαίνεται πως είχε άμεση σχέση με αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, αφού αρκετές από τις παραπάνω χώρες δεν ανακοίνωσαν το αποτέλεσμά τους δια στόματος του εκπροσώπου τους.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της Ρουμανίας και του Αζερμπαϊτζάν, ακούσαμε τους παρουσιαστές να λένε πως "χάσαμε τη σύνδεση", με το αποτέλεσμα των επιτροπών να ανακοινώνεται από έναν εκ των συντονιστών του διαγωνισμού, στο πρόσωπο του οποίου είναι εμφανής και η αμηχανία κατά τις σχετικές ανακοινώσεις.

 

Δείτε το σχετικό βίντεο με το παράδειγμα της Ρουμανίας:

 

Αντίδραση από τη ρουμανική τηλεόραση - "Άλλους ψηφίσαμε, μπλόκαραν την παρουσιάστριά μας"

 

Άμεση ήταν η αντίδραση της Ρουμανίας, με την κρατική τηλεόραση να εκδίδει μία σκληρή ανακοίνωση περιγράφοντας όσα έγιναν, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της και δηλώνοντας ρητά πως επιφυλάσσεται παντός νομίμου δικαιώματός της.

Συγκεκριμένα, η δημόσια ρουμαντική τηλεόραση (TVR), αναφέρει πως "με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της κριτικής επιτροπής της Ρουμανίας δεν λήφθηκε υπόψη στον υπολογισμό της τελικής κατάταξης και οι διοργανωτές έδωσαν άλλη βαθμολογία στους διαγωνιζόμενους στον τελικό για λογαριασμό της κριτικής επιτροπής της χώρας μας. Διευκρινίζουμε ότι η κριτική επιτροπή της Ρουμανίας αποφάσισε να δώσει τους 12 βαθμούς στους εκπροσώπους της Μολδαβίας" και όχι της Ουκρανίας, όπως ανακοινώθηκε.

Μάλιστα, αναφέρει πως "δεν ενημερώθηκε για τον αποκλεισμό της από τη διαδικασία" και πως "δεν επετράπη στην παρουσιάστριά μας Έντα Μάρκους να ανακοινώσει το αποτέλεσμα όπως είχε συμφωνηθεί", τονίζοντας πως η κριτική επιτροπή είχε ψηφίσει παρουσία συμβολαιογράφου όπως προβλέπεται, αναφέροντας πως "οι κανόνες άλλαξαν χωρίς να ενημερωθούμε", γι' αυτό και "ζητήσαμε να μας διευκρινίσουν τους λόγους για τους οποίους αντικατέστησαν τη βαθμολογία μας και ανάλογα με την απάντηση που λάβουμε έχουμε το δικαίωμα να λάβουμε μέτρα για τη διόρθωση της κατάστασης που δημιουργήθηκε".

Πώς ψηφίζουν οι επιτροπές
Η Βικτώρια Χαλκίτη, πρόεδρος της ελληνικής κριτικής επιτροπής, μίλησε στην εκπομπή "Τι λες τώρα", εξηγώντας τη διαδικασία κατά την οποία ψηφίζουν οι εθνικές επιτροπές:

"Ο καθένας είναι μόνος του. Έχει συμβολαιογράφο, έχει άνθρωπο και από την ΕΒU και μας ελέγχει πως δεν συζητάμε, ούτε σχολιάζουμε. Είμαστε σε κοινό χώρο αλλά ο καθένας μόνος του. Μπροστά μας έχουμε δύο άτομα που μας επιτηρούν. Δεν μπορούμε να πούμε πολλά μεταξύ μας.

Εγώ δεν ήθελα να επηρεαστώ. Δεν είχα ακούσει τόσο πολύ τα τραγούδια από πριν επίτηδες. Δεν ξέρεις τι μπορεί αν τύχει στον καθένα κι εγώ είμαι πολύ του ακουστικού".

 

 

news247.gr

Διαβάστε επίσης

ΕΕ: Μη υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε αεροδρόμια και αεροπλάνα από σήμεραΚόσμος

Χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων και πιο συγκεκριμένα της χρήσης μάσκας, τόσο στα αεροδρόμια όσο και κατά τη διάρκεια της πτήσης, συστήνουν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου...

ΗΠΑ: Ένας νεκρός, πέντε τραυματίες από πυρά σε εκκλησία στην ΚαλιφόρνιαΚόσμος

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν, οι τέσσερις πολύ σοβαρά, ο πέμπτος ελαφρά, από πυρά ενόπλου μέσα σε εκκλησία στην Καλιφόρνια χθες Κυριακή, ανακοίνωσε...

Οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να κρατούν το 10% της Λουγκάνσκ, λέει ο περιφερειάρχηςΚόσμος

Παρά τις σφοδρές επιθέσεις της Ρωσίας, ο ουκρανικός στρατός συνεχίζει να ελέγχει περίπου το ένα δέκατο της περιφέρειας Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τον επικεφαλής των τοπικών αρχών. Ο περ...

Εκλογές στον Λίβανο: Ο λαός ψηφίζει και ελπίζει όσο ποτέ ποτέ άλλοτε κάτι επιτέλους να αλλάξειΚόσμος

Μια χώρα πανέμορφη, κατεστραμμένη, με ανθρώπους τσακισμένους από πολέμους, οικονομικές κρίσεις και πρωτίστως από την πολιτική ελίτ. Newsroom — HuffPost Greece   Στις κάλπες σήμερα ...

Γερμανία: Τα exit polls δείχνουν ήττα Σολτς στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία -Το μεγαλύτερο κρατίδιο της χώραςΚόσμος

Το CDU διατηρεί την εξουσία στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, με τη δεύτερη συνεχόμενη ήττα να αυξάνει την πίεση στον καγκελάριο της Γερμανίας. Προβάδισμα στο κυβερνών Χριστιανοδημοκρα...

Στόλτενμπεργκ: Η Τουρκία δεν θα εμποδίσει την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟΚόσμος

  The LiFO team Την πεποίθηση ότι η Τουρκία δε θα εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο  ΝΑΤΟ , εφόσον υποβάλουν σχετικό αίτημα, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας το...

Μ. Άντερσον: Η Σουηδία χρειάζεται επίσημες εγγυήσεις ασφαλείας για την ένταξη στο ΝΑΤΟΚόσμος

  Οι ανάγκες ασφαλείας της Σουηδίας υπηρετούνται με το καλύτερο τρόπο από την ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε κατά την διάκρεια συνέντευξης Τύπου η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Αντερσον, αφού ...

NATO: Το «παζάρι» του Τσαβούσογλου για την ένταξη Φινλανδίας, Σουηδίας – Τι αξιώνει η ΤουρκίαΚόσμος

Οι εντάσεις της Τουρκίας για το PKK και το αίτημα για άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Άγκυρα από τους Συμμάχους Mανώλης Κωστίδης/KATHIMERINI Όρους προκειμένου να δώσει την...

Bloomberg: “Σκοτεινή προοπτική για την ευρωζώνη”- Ενισχύεται το δολάριο, σε χαμηλά πενταετίας το ευρώ- Σήμα κινδύνου από τις αγορέςΚόσμος

  Το ευρώ βρίσκεται στα όρια της ισοτιμίας του δολαρίου ΗΠΑ για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες. Το περίπου 1:1 αποτελεί, αναμφίβολα, ένα σήμα ενίσχυσης του αμερικανικού και διεθν...