ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι Αμερικανοί πρέπει να μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας: Τι γίνεται τελικά με την Τουρκία; Θα ανοίξουν το δρόμο για τα F-16; (video)

 

Μπερδεμένα μας λένε τα πράγματα οι φίλοι και σύμμαχοι Αμερικανοί. Από τη μια αποδοκιμάζουν τις προκλήσεις της Τουρκίας συνολικά στην Ανατολική Μεσόγειο και από την άλλη, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal επιχειρούν να επηρεάσουν τη Βουλή και την Τουρκία για να προχωρήσει η αναβάθμιση των F-16, που αγόρασε η κατοχική δύναμη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όταν ρωτήθηκε, λοιπόν, την Τετάρτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις τουρκικές υπερπτήσεις και παραβιάσεις, απάντησε ως εξής:

«Οι ΗΠΑ είναι απολύτως αφοσιωμένες στη διασφάλιση της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, ειδικά τώρα και πιστεύουν ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται.

Όλες οι διαφωνίες στην περιοχή πρέπει να επιλύονται ειρηνικά μέσω της διπλωματίας και του διεθνούς δικαίου και όχι με προκλητικές και στρατιωτικές δράσεις.

Είναι απαραίτητο να συνεργαστούν οι χώρες για να βρουν λύσεις σε μακροχρόνια προβλήματα και να βοηθήσουν στη σταθερότητα στην περιοχή. Καλούμε όλες τις χώρες να το κάνουν, θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε οποιονδήποτε εμπλέκεται να προσπαθήσει να βρει μόνιμες λύσεις».

Σε ότι αφορά το δημοσίευμα της Wall Street Journal για τα F-16 που επιθυμεί να αγοράσει αλλά και να αναβαθμίσει η Τουρκία, αυτό τάραξε τα νερά λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Λευκό Οίκο, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Όπως αναφέρουμε και σε άλλη στήλη, το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την αναβάθμιση του τουρκικού στόλου των F-16, που αγόρασε από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η πιθανή συμφωνία θα περιλαμβάνει πυραύλους, ραντάρ και ηλεκτρονικά συστήματα για τα τουρκικά F-16.

Όμως, σύμφωνα με πηγές της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, το αίτημα της κυβέρνησης Μπάιντεν, αν μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε έτσι, αφορά ανταλλακτικά και όχι την αναβάθμιση των F-16 σε Viper. Και επίσης δεν αφορά την αγορά των 40 επιπλέον αεροσκαφών που ζήτησε να αγοράσει η Τουρκία. Υποθέτουμε ότι η επίσημη Ουάσιγκτον θέλει να «σπάσει» στα τρία το τουρκικό αίτημα. Και χωρίς αμφιβολία πρόκειται για ένα κόλπο και τίποτα άλλο, για να εξυπηρετηθεί η κατοχική δύναμη.

Υπάρχουν και μερικοί που ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν, μεταβιβάζοντας την «καυτή πατάτα» στο Κογκρέσο, μπορεί να λέει στον Ταγίπ Ερντογάν, ότι εμείς προσπαθούμε να σας βοηθήσουμε αλλά οι …«κακοί» νομοθέτες δεν το επιτρέπουν. Θα αποκαλυφθεί όλο το σκηνικό σύντομα. Τίποτα, ως γνωστό, δεν μένει κρυφό.

Σημειώνουμε ότι η κατοχική δύναμη παραμένει κάτω από κυρώσεις του νόμου CAATSA για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400. Αυτό το γεγονός προβληματίζει τους νομοθέτες που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να λάβει η Τουρκία αμερικανικό πολεμικό υλικό για όσο καιρό έχει στην κατοχή της τους S-400. Και δεν είναι μόνο ο Ρόμπερτ Μενέντεζ που το «φωνάζει» αυτό αλλά και άλλοι πολλοί βουλευτές και γερουσιαστές.

Εάν επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, αυτό σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον αλλάζει άρδην πολιτική για το θέμα της προμήθειας πολεμικού υλικού στην Άγκυρα. Και το ερώτημα είναι αυτό, όπως σημειώνεται: θα μπορέσει η κυβέρνηση Μπάιντεν να πείσει ικανό αριθμό νομοθετών να αλλάξουν στάση, κάτι που είναι δύσκολο, τουλάχιστον, αυτή τη στιγμή.

Σημειώνουμε ότι η Hellas Journal, έχει απευθύνει ερώτημα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επιβεβαίωση του δημοσιεύματος. Στην απάντηση αναφέρονται τα εξής:

“Ως θέμα πολιτικής, δεν σχολιάζουμε ούτε επιβεβαιώνουμε δημοσίως τις προτεινόμενες αμυντικές μεταφορές έως ότου κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν μακροχρόνιους και βαθείς διμερείς αμυντικούς δεσμούς και η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ παραμένει προτεραιότητα. Σας παραπέμπουμε στις τουρκικές αρχές για να μιλήσετε περαιτέρω για τα σχέδια αμυντικών προμηθειών τους”.

Η εφημερίδα βεβαίως αναφέρει το αυτονόητο: ότι η όποια συμφωνία θα πρέπει να λάβει έγκριση από την Γερουσία και τη Βουλή. Και θα πρέπει να ξεπεράσει τις έως τώρα “κόκκινες γραμμές” του Κογκρέσου απέναντι στην προβληματική Τουρκία, αλλά και τη σθεναρή άρνηση του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η σκληρή ομάδα των νομοθετών, δεν πρόκειται να αλλάξει στάση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στην εφημερίδα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόκειται, μέσα από αυτήν την πρόταση και την πορεία της υλοποίησής της, να «μετρήσει» και τον βαθμό της υποστήριξης που θα μπορούσε να εξασφαλίσει στο Κογκρέσο η πρόταση για την πώληση 40 μαχητικών τύπου F-16 στην Τουρκία.

Εάν εγκριθεί η συμφωνία περί αναβάθμισης, -που όπως σημειώσαμε δεν είναι βέβαιο με τα σημερινά δεδομένα- θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο και για την πώληση δεκάδων νέων μαχητικών στην Τουρκία, η οποία είχε όμως αποκλειστεί από το πρόγραμμα της συμπαραγωγής των F-35 λόγω των ρωσικών S-400 που αγόρασε από τη Μόσχα.

Πρέπει να δοθεί σημασία ότι το δημοσίευμα έρχεται τρεις ημέρες πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Επίσης θα μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας. Πρόκειται για ιστορική εξέλιξη…

Διαβάστε επίσης

Σκανδιναβικές Αερογραμμές: Οι ελλείψεις προσωπικού κλονίζουν και την SAS- Ακύρωσε 4.000 καλοκαιρινές πτήσειςΚόσμος

Η Σκανδιναβική αεροπορική εταιρία SAS ακυρώσει 4.000 πτήσεις της αυτό το καλοκαίρι, που αντιπροσωπεύουν περί το 5% του συνόλου των πτήσεων (δηλαδή 4.000 από τις 75.000) που περιλάμ...

Η Google ετοιμάζει «έξυπνα» γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας που θα μεταφράζουν με υπότιτλους σε πραγματικό χρόνοΚόσμος

Η Google παρουσίασε ένα ζευγάρια «έξυπνα» γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας με ενσωματωμένο υπολογιστή, τα οποία εμφανίζουν σε υπότιτλους τη μετάφραση μίας συζήτησης σε πραγματικό...

Μετά την άμβλωση, στο στόχαστρο θα μπουν οι γάμοι προσώπων του ιδίου φύλου και η αντισύλληψη, προειδοποιεί ο ΜπάιντενΚόσμος

Το προσχέδιο απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ το οποίο σηματοδοτεί την αναίρεση του δικαιώματος στην άμβλωση σε ομοσπονδιακό επίπεδο και διέρρευσε στα ΜΜΕ αυτόν τον μήνα ε...

Λαβρόφ: "Η Δύση ας εξηγήσει στον πληθυσμό της γιατί θα πρέπει να γίνει φτωχότερος"Κόσμος

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε την Τετάρτη πως η Μόσχα δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη, όμως οι δυτικές χώρες θέλουν να δουν την Ρωσία να ηττάται στη στρατιωτική επ...

Γερμανία: Μπλεξίματα για την υπουργό Άμυνας – Ο γιος της χρησιμοποιούσε στρατιωτικά ελικόπτεραΚόσμος

Για περιορισμένο προσωπικό χρόνο και διατήρηση της επαφής με το γιο της έκανε λόγο η υπουργός Άμυνας στη Γερμανία. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν αναφορικά με το θέμα που έχει ξεσπάσει σ...

Φινλανδία: Ο Πρόεδρος και η πρωθυπουργός ανακοινώνουν σήμερα τις επίσημες θέσεις τους για ένταξη στο NATOΚόσμος

Ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστε και αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα επίσημα τη θέση του για την πιθανή υποψηφιότητα της χώρας του προς ένταξη στον Οργανισμό του Συμφώνου του ...

Bloomberg: Πού έχει "δίκιο" η ΡωσίαΚόσμος

Του Hal Brands Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι απλώς μια σύγκρουση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, δήλωσε πρόσφατα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Είναι ένας "πόλεμος πληρε...

Ανταλλαγή Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου με τους τραυματισμένους μαχητές του Αζοφστάλ, προτείνει το ΚίεβοΚόσμος

Η Ουκρανία πρότεινε στη Ρωσία να γίνει ανταλλαγή Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου με τους βαριά τραυματισμένους υπερασπιστές του Αζοφστάλ, στη Μαριούπολη, ανακοίνωσε απόψε η αντιπρόεδρος τ...

ΕΕ: Δεν τίθεται άμεσο ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού, λόγω των μειωμένων παραδόσεων ρωσικού αερίου από την ΟυκρανίαΚόσμος

«Αν και αυτές οι εξελίξεις ενδέχεται να έχουν αντίκτυπο σε μέρος της διαμετακόμισης φυσικού αερίου προς την ΕΕ, δεν δημιουργούν κανένα άμεσο ζήτημα ασφάλειας εφοδιασμού για την ΕΕ»...