ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΗΕ: Σχεδόν πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στην Ουκρανία εξαιτίας του πολέμου

Σχεδόν 4,8 εκατ. θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, καθώς η σύγκρουση οδήγησε στο κλείσιμο επιχειρήσεων, μείωσε δραματικά τις εξαγωγές και ανάγκασε εκατομμύρια ανθρώπους να φύγουν από τη χώρα, ανέφερε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO).

 


Οι απώλειες θέσεων εργασίας, που ισοδυναμούν περίπου με το 30% του εργατικού δυναμικού της Ουκρανίας πριν από την εισβολή, θα μπορούσαν να φθάσουν τα επτά εκατομμύρια αν συνεχιστούν οι εχθροπραξίες, ανέφερε σε μια έρευνα η ILO, προσθέτοντας πως 3,4 εκατ. θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να επανέλθουν γρήγορα σε περίπτωση που επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός.


Ο πόλεμος θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την ανεργία στις γειτονικές χώρες που υποδέχονται εκατομμύρια πρόσφυγες και να πλήξει τις οικονομίες της Κεντρικής Ασίας καθώς μετανάστες που εργάζονται στη Ρωσία χάνουν τις δουλειές τους και επιστρέφουν στις πατρίδες τους.

 

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν ουκρανικές πόλεις σε έναν πόλεμο που έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, έχει αναγκάσει τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια άλλους --κυρίως γυναίκες, παιδιά και μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους-- να διαφύγουν και θα μπορούσε να προκαλέσει συρρίκνωση της ουκρανικής οικονομίας τουλάχιστον κατά το ένα τρίτο το 2022.

 

"Οι οικονομικές διαταραχές, σε συνδυασμό με τον μεγάλου εύρους εσωτερικό εκτοπισμό και τις ροές των προσφύγων, προκαλούν μεγάλης κλίμακας απώλειες σε όρους απασχόλησης και εισοδημάτων", αναφέρει η έρευνα.

 

"Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία οδήγησε σε μια καταστροφική ανθρωπιστική κρίση, προκαλώντας την ταχύτερη αναγκαστική μετακίνηση πληθυσμού από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο", ανέφερε.
Γειτονικές χώρες όπως η Πολωνία και η Ρουμανία έχουν απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων, 1,2 εκατ. από τους οποίους εκτιμάται ότι εργάζονταν πριν από την εισβολή.

Μια παρατεταμένη σύγκρουση θα ασκήσει διαρκή πίεση στις αγορές εργασίας και στα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας στις χώρες εκείνες, αυξάνοντας πιθανόν την ανεργία, σύμφωνα με την έρευνα.

 

"Σε μια υποθετική άσκηση, με την προσθήκη αυτών των προσφύγων στον αριθμό των ανέργων το ποσοστό ανεργίας στην Πολωνία θα αυξηθεί από 3% σε 5,3%", ανέφερε.

 

Ο πόλεμος θα έχει επίσης  δευτερογενή επίπτωση σε χώρες στην Κεντρική Ασία που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα εμβάσματα που στέλνουν μετανάστες που εργάζονται στη Ρωσία.

 

Μια οικονομική ύφεση στη Ρωσία, που συμπιέζεται από τις δυτικές κυρώσεις και τα κόστη του πολέμου, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα οι μετανάστες εργαζόμενοι να χάσουν τις δουλειές τους και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, ανέφερε η έκθεση.

 

Παγκοσμίως, ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνει τις αυξήσεις των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, απειλώντας τις θέσεις εργασίας και την αύξηση των πραγματικών μισθών ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος που βρίσκονται ακόμη σε πορεία ανάκαμψης από την πανδημία του κορονοϊού, ανέφερε.

 

 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Ουκρανία - Al Jazeera: Ο πόλεμος μετατρέπει ταχύτερα την Ελλάδα σε πύλη εισόδου ενέργειας.Κόσμος

Για μετατροπή της Ελλάδας σε εναλλακτική πύλη εισόδου φυσικού αερίου κάνει λόγο το Al Jazeera. Δημοσίευμα του Al Jazeera μιλά για γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας και μετατροπή τ...

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει την αναβάθμιση των τουρκικών F-16Κόσμος

  Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στη Wall Street Journal πως η κυβέρνηση Μπάιντεν προετοιμάζει το έδαφος για την κατάθεση νέας πρότασης περί πώλησης 40 νέων F-16 στην Άγκυρα - Πο...

Ρωσία: «Διαθέτουμε αρκετούς αγοραστές ενέργειας πέραν της Δύσης», λέει ο ΛαβρόφΚόσμος

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη, όμως οι δυτικές χώρες θέλουν να δουν την Ρωσία να ηττάται στη στρατιωτική επιχείρ...

Εμπλοκή στη συμφωνία της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Ανένδοτος ο ΌρμπανΚόσμος

  Η Βουδαπέστη πιστεύει ότι η πρόταση της Κομισιόν για κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο εξακολουθεί να είναι απαράδεκτη – Ο υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ότι ένα εμπάργκο θα μπορούσ...

Kυρώσεις: Η Μόσχα καθησυχάζει αλλά η ρωσική οικονομία μετρά πληγές και απώλειεςΚόσμος

Δυσοίωνο διαγράφεται πια το μέλλον για τη ρωσική οικονομία, στην σκιά των κυρώσεων που έχει επιβάλει κατά ρωσικών συμφερόντων η Δύση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, πολύ δε περισσό...

Ουγγαρία: "Απαράδεκτη" η πρόταση της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιοΚόσμος

Πιστή στις θέσεις της κατά των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας, παραμένει η Ουγγαρία. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Πέτερ Σιγιάρτο, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για...

Σρι Λάνκα: Έτοιμη να χρησιμοποιήσει πραγματικές σφαίρες η αστυνομία "για να αποφευχθεί η αναρχία"Κόσμος

Η αστυνομία στη Σρι Λάνκα έχει λάβει εντολή να περάσει στην επίθεση και να κάνει χρήση πραγματικών σφαιρών προκειμένου να αποφευχθεί «η αναρχία» στη χώρα, δήλωσε σήμερα ένας αξιωμα...

ΑΠΘ: Ουκρανή φοιτήτρια φοβάται να πάει στο Πανεπιστήμιο – Καταγγέλλει κλίμα εκφοβισμούΚόσμος

Προβληματισμό προκαλεί το σχόλιο μιας νεαρής Ουκρανής, που σπουδάζει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, για τα όσα γίνονται στον συγκεκριμένο χώρο.Αν και η τοποθέτησή της ...