ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο μακρύς πόλεμος του Πούτιν και η αγωνία για το απρόβλεπτο

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ μια πιθανή νίκη στα ανατολικά της Ουκρανίας δεν θα τερμάτιζε τη σύγκρουση. Αυτό τουλάχιστον προειδοποιούν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Οι εκτιμήσεις αυτές έρχονται την ώρα που η Ρωσία επικεντρώνεται στις μάχες στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας. Η Μόσχα εστιάζει στην περιοχή του Ντονμπάς, ενώ η Ουκρανία αντιστάθηκε αποτελεσματικά στις προσπάθειες του Κρεμλίνου για να πέσει η πρωτεύουσα του Κιέβου. Παράλληλα, στην ομιλία του στη μεγάλη παρέλαση στη Κόκκινη Πλατεία, ο Ρώσος Πρόεδρος κράτησε "χαμηλότερους" τόνους απ' ό,τι περίμεναν τα περισσότερα δυτικά ΜΜΕ, χωρίς να ανακοινώνει τη νίκη στα νότια και ανατολικά.

Σύμφωνα πάντα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι ρωσικές δυνάμεις εντός ουκρανικών εδαφών, ακόμη και στο Ντονμπάς, βρίσκονται σε αδιέξοδο.

Η Avril Haines, διευθύντρια της της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, είπε σε ακρόαση της επιτροπής της Γερουσίας των ΗΠΑ την Τρίτη ότι ο Πούτιν "εξακολουθεί να στοχεύει σε περιοχές πέραν του Ντονμπάς", αλλά ότι υπάρχει μια "αναντιστοιχία μεταξύ των φιλοδοξιών του και των σημερινών συμβατικών στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ρωσίας".

Πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος "μάλλον" εκτιμούσε πως η στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ προς την Ουκρανία σε χρήμα και όπλα θα μειωνόταν, καθώς επιδεινώνονταν ο πληθωρισμός, οι ελλείψεις τροφίμων και οι τιμές της ενέργειας. Κάτι που διαψεύστηκε από την απόφαση για το πακέτο - μαμούθ 40 δισ. δολαρίων που "ξεκλείδωσε" το Κογκρέσο.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να στραφεί σε "πιο δραστικά μέσα" καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, πρόσθεσε η Haines. Εκτίμησε πάντως πως η χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία θα γινόταν μόνο αν το Κρεμλίνο αισθανόταν μια "υπαρξιακή απειλή".

Ο Scott Berrier, διευθυντής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών των ΗΠΑ, είπε στην ίδια ακρόαση ότι το "αδιέξοδο" αφορά και τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, Ρωσία και Ουκρανία.

Η Ουκρανία ισχυρίστηκε πως στις τελευταίες μάχες κατάφερε να ανακαταλάβει τέσσερις οικισμούς στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο. Ο πρόεδρος Volodymyr Zelenskiy είπε ότι οι ουκρανικές επιτυχίες ωθούν σταδιακά τις ρωσικές δυνάμεις μακριά από την ευρύτερη περιοχή στο Χάρκοβο, το οποίο βομβαρδίζεται από την έναρξη του πολέμου. Πρόσθεσε πάντως πως οι νίκες θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες και πως οι συμπατριώτες του θα πρέπει να κάνουν υπομονή, διατηρώντας ακμαίο ηθικό.

Ακόμη, το Κίεβο ισχυρίζεται πως οι Ρώσοι είχαν χάσει ως τη Τρίτη 26.000 στρατιώτες, 1.170 τανκς και 199 αεροσκάφη, μεταξύ άλλων. Από τη δική της πλευρά η Ρωσία αναφέρει πως έχουν "εξουδετερωθεί" τουλάχιστον 23.367 Ουκρανοί στρατιώτες, με το Κίεβο να αναφέρει επισήμως μόλις 3.000 απώλειες.

Πύρρειος νίκη;
Σε κάθε περίπτωση ο "μακρύς πόλεμος" του Πούτιν θα έχει μεγάλες επιπτώσεις και για τον ίδιο, πέραν από τη καταστροφή στην Ουκρανία και τις οικονομικές αναταράξεις στην Ευρώπη. Εκτιμάται άλλωστε πως η ρωσική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 8,2%, την ώρα που η Ευρώπη αποφασίζει να διακόψει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου με Φινλανδία και Σουηδία να ετοιμάζονται να μπουν στο ΝΑΤΟ. Η είσοδος των δύο τελευταίων άλλωστε, θα μπορούσε να προκαλέσει απρόβλεπτες κλιμακώσεις από τη πλευρά της Μόσχας (με ενδεχόμενη μεταφορά πολέμου στη Μολδαβία), η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις με απειλές και επιθετικές ρητορικές προς τη Δύση.

Ακόμη κι αν κερδίσει τον πόλεμο στα ανατολικά και τα νότια της Ουκρανίας, η Ρωσία ενδέχεται να βγει συρρικνωμένη οικονομικά και αποδυναμωμένη γεωπολιτικά, με την "απέναντι" πλευρά, το ΝΑΤΟ δηλαδή, να αφυπνίζεται και να ισχυροποιείται. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η όξυνση της γλώσσας του Μπάιντεν (αποκάλεσε "χασάπη" τον Πούτιν) αλλά και η συνακόλουθη στάση της Βρετανίας, που ανακοίνωσε πως ήδη η Ρωσία ηττάται.

Μιλώντας στο Sky News άλλωστε, ο πρώην πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στη Ρωσία, Sir Tony Brenton, δήλωσε ότι ο κ. Πούτιν είχε πρόσφατα δείξει "ανησυχητικά σημάδια" ότι "τα... είχε χαμένα". Παρόλα αυτά, είδε στην ομιλία Πούτιν για την Ημέρα της Νίκης, έναν "ορθολογισμό", καθώς απέφυγε τις αιτιάσεις περί "Συντέλειας". Φυσικά, το ψυχροπολεμικό κλίμα είναι εδώ, και όπως φαίνεται θα μείνει για καιρό.

Πριν τρεις ημέρες πάντως ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμς Μπερνς προειδοποίησε πως ο πρόεδρος Πούτιν "διαθέτει ένα σκεπτικό που τον οδηγεί να πιστεύει ότι δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει".

Ο Μπερνς ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία και γνωρίζει τον ίδιο τον Πούτιν.

"Είναι πεπεισμένος αυτή τη στιγμή ότι ο διπλασιασμός των δυνάμεών του θα του επιτρέψει να σημειώσει πρόοδο", είπε ο κ. Μπερνς, μιλώντας σε εκδήλωση στην Ουάσιγκτον που χορηγήθηκε από τους Financial Times.

Ο διευθυντής της CIA δεν αναφέρθηκε λεπτομερώς στις αμερικανικές πληροφορίες που παρασχέθηκαν στους Ουκρανούς.

Ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ βοήθησαν τις ουκρανικές δυνάμεις να στοχεύσουν υψηλόβαθμους αξιωματικούς του εχθρού και να βυθίσουν τη ναυαρχίδα της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Πηγή: news247.gr

Διαβάστε επίσης

Ντράγκι: Οι περισσότεροι εισαγωγείς φυσικού αερίου άνοιξαν λογαριασμούς σε ρούβλια -Πέρασε ο εκβιασμός Πούτιν;Κόσμος

Η Ιταλία θεωρεί ότι το ρωσικό φυσικό αέριο θα συνεχίσει να ρέει στην Ευρώπη, καθώς οι εταιρείες ανοίγουν λογαριασμούς σε ρούβλια, όπως δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι. Η Ιταλία είναι πεπεισ...

Πόλεμος στην Ουκρανία - ΟΗΕ: Κίνδυνο παγκόσμιου λιμού «βλέπει» ο ΓκουτέρεςΚόσμος

  Η ρωσική εισβολή οδήγησε σε εκρηκτική άνοδο τις τιμές σιτηρών, μαγειρικών ελαίων καυσίμων και λιπασμάτων - «Ανησυχώ βαθιά για την κατάσταση» τόνισε ο  ΓΓ του ΟΗΕ και πρόσθεσε πως...

Φλόριντα: Επιβάτης προσγείωσε ένα Cessna δίχως να έχει ιδέα από αεροπλάνα - Δείτε βίντεοΚόσμος

Ο πιλότος είχε τεθεί νοκ άουτ λόγω «επείγουσας ιατρικής κατάστασης» -  Πώς κατάφερε με τις οδηγίες από τους ελεγκτές κυκλοφορίας στη Φλόριντα να προσγειώσει το αεροπλάνο   Ένας ηρω...

ΟΗΕ: Σχεδόν πέντε εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στην Ουκρανία εξαιτίας του πολέμου Κόσμος

Σχεδόν 4,8 εκατ. θέσεις εργασίας έχουν χαθεί στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, καθώς η σύγκρουση οδήγησε στο κλείσιμο επιχειρήσεων, με...

Ουκρανία - Al Jazeera: Ο πόλεμος μετατρέπει ταχύτερα την Ελλάδα σε πύλη εισόδου ενέργειας.Κόσμος

Για μετατροπή της Ελλάδας σε εναλλακτική πύλη εισόδου φυσικού αερίου κάνει λόγο το Al Jazeera. Δημοσίευμα του Al Jazeera μιλά για γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας και μετατροπή τ...

ΗΠΑ: Η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει την αναβάθμιση των τουρκικών F-16Κόσμος

  Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στη Wall Street Journal πως η κυβέρνηση Μπάιντεν προετοιμάζει το έδαφος για την κατάθεση νέας πρότασης περί πώλησης 40 νέων F-16 στην Άγκυρα - Πο...

Ρωσία: «Διαθέτουμε αρκετούς αγοραστές ενέργειας πέραν της Δύσης», λέει ο ΛαβρόφΚόσμος

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα δεν θέλει πόλεμο στην Ευρώπη, όμως οι δυτικές χώρες θέλουν να δουν την Ρωσία να ηττάται στη στρατιωτική επιχείρ...

Εμπλοκή στη συμφωνία της ΕΕ για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Ανένδοτος ο ΌρμπανΚόσμος

  Η Βουδαπέστη πιστεύει ότι η πρόταση της Κομισιόν για κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο εξακολουθεί να είναι απαράδεκτη – Ο υπουργός Εξωτερικών υποστηρίζει ότι ένα εμπάργκο θα μπορούσ...

Kυρώσεις: Η Μόσχα καθησυχάζει αλλά η ρωσική οικονομία μετρά πληγές και απώλειεςΚόσμος

Δυσοίωνο διαγράφεται πια το μέλλον για τη ρωσική οικονομία, στην σκιά των κυρώσεων που έχει επιβάλει κατά ρωσικών συμφερόντων η Δύση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, πολύ δε περισσό...