image description

Πόλεμος στην Ουκρανία: Υπάρχουν αποδείξεις ότι η Ρωσία διέπραξε εγκλήματα πολέμου, λέει η Διεθνής Αμνηστία

Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι υπάρχουν αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου, ανάμεσά τους και εξωδικαστικές εκτελέσεις αμάχων, όταν είχαν καταλάβει μια περιοχή έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Επιπλέον, άμαχοι κακοποιήθηκαν -«δέχτηκαν πυροβολισμούς και υπέστησαν βασανιστήρια»- στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων στη διάρκεια της αποτυχημένης επίθεσης στο Κίεβο κατά τα πρώτα στάδια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, αναφέρει σε έκθεσή της η ΜΚΟ.

«Αυτά δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Αυτά εντάσσονται σε μεγάλο βαθμό σε ένα σχέδιο των ρωσικών δυνάμεων οπουδήποτε είχαν τον έλεγχο μιας πόλης ή ενός χωριού», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο η Ντονατέλα Ροβέρα, η ανώτερη σύμβουλος της οργάνωσης για θέματα διαχείρισης κρίσεων. Οι πληροφορίες που έχει συλλέξει η οργάνωση «μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ελπίζουμε, για να λογοδοτήσουν οι δράστες, αν όχι σήμερα, κάποια στιγμή στο μέλλον», είπε η ίδια.

Η Ρωσία, η οποία χαρακτηρίζει την εισβολή της «ειδική επιχείρηση» για την αποστρατιωτικοποίηση και «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, αρνείται ότι οι δυνάμεις της διέπραξαν εγκλήματα. Το Κίεβο και οι δυτικοί υποστηρικτές του λένε ότι ο ισχυρισμός περί ύπαρξης φασιστών είναι ένα ψευδές πρόσχημα για έναν απρόκλητο πόλεμο επιθετικότητας.

Οι ουκρανικές αρχές υποστηρίζουν ότι ερευνούν πάνω από 9.000 πιθανά εγκλήματα πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις. Το ίδιο κάνει και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η έκθεση της Αμνηστίας είναι η τελευταία που καταγράφει καταγγελλόμενα εγκλήματα πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις όταν κατέλαβαν μια περιοχή βορειοδυτικά του Κιέβου, περιλαμβανομένης της πόλης Μπούτσα, όπου οι ουκρανικές αρχές υποστηρίζουν ότι σκοτώθηκαν περισσότεροι από 400 άμαχοι.

Η Μόσχα απέσυρε τα στρατεύματά της από εκεί στις αρχές Απριλίου.

«Προφανή εγκλήματα πολέμου» στην Μπούκα

Η έκθεση καταλήγει ότι οι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν «ένα σωρό από προφανή εγκλήματα πολέμου» στην Μπούκα, περιλαμβανομένων «πολλών φόνων», οι περισσότεροι κοντά στην διασταύρωση των οδών Γιαμπλούνσκα και Βοντοπροβίντνα.

Μια έρευνα του Reuters, η οποία μεταδόθηκε χθες, Πέμπτη, περιλαμβάνει μαρτυρίες και αποδεικτικά στοιχεία επικεντρωμένα στην Οδό Γιαμπλούνσκα, που συνδέονται με μεμονωμένους ρώσους στρατιώτες και στρατιωτικές μονάδες παρούσες στην Μπούκα.

Οι μονάδες περιλαμβάνουν την 76η Μοίρα Αεροπορικών Επιδρομών, η οποία, όπως διαπιστώνει στην έκθεσή της η Αμνηστία, ήταν επίσης παρούσα στην πόλη.

Η Αμνηστία υποστηρίζει ότι έχει τεκμηριώσει 22 περιπτώσεις φόνων που διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις -«οι περισσότερες από τις οποίες είναι προφανώς εξωδικαστικές εκτελέσεις»- στην Μπούκα και στις γειτονικές περιοχές.

Ερωτηθείς από το Reuters για την ρωσική επιχείρηση στην Μπούκα πριν από την έκθεση της Αμνηστίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε: «Η ιστορία με την Μπούκα είναι κατασκευασμένη και ψευδής»

Η οργάνωση ανέφερε επίσης στην έκθεσή της ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί που έπληξαν οκτώ κτίρια κατοικιών την 1η και 2η Μαρτίου στην πόλη Μποροντιάνκα, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 40 αμάχων, ήταν «δυσανάλογοι, τυφλοί και προφανή εγκλήματα πολέμου».

«Οι ρωσικές δυνάμεις δεν μπορούν πειστικά να ισχυριστούν ότι δεν γνώριζαν πως στα κτίρια που στοχοθετήθηκαν ζούσαν άμαχοι», αναφέρεται.

Διαβάστε επίσης

image descriptionΚόσμος

Η βασιλική βιογράφος, Angela Levine, κατηγορεί τον πρίγκιπα Χάρι ότι «συνωμοτεί για να ‘’ρίξει’’ τη μοναρχία», ενώ την ίδια στιγμή κανείς δεν γνωρίζει αν θα παρευρεθεί στους εορτασ...

image descriptionΚόσμος

Έκρηξη σημειώθηκε σε διαμέρισμα στη Μαδρίτη, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για πολλούς τραυματίες και πως οφείλεται σε διαρροή φυσικού αερίου. Οι πρώτες πληροφορίες κάνο...

image descriptionΚόσμος

«Πυρηνική επίθεση» ήταν το hashtag που κυριάρχησε στο γερμανόφωνο Twitter στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι, την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε στο Καλίνινγκραντ «ηλεκτρονική εκτόξευση» σ...

image descriptionΚόσμος

Φωτογραφίες του Τζόνι Ντεπ παρουσίασε στο δικαστήριο η Άμπερ Χερντ, με την ηθοποιό να ισχυρίζεται ότι ο λόγος που τις τράβηξε ήταν επειδή ο πρώην σύζυγός της δεν πίστευε ή αρνιόταν...

image descriptionΚόσμος

Η Ρωσία έχει υποστεί μια σειρά ταπεινωτικών στρατιωτικών οπισθοδρομήσεων μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Μετά τη βύθιση, τον προηγούμενο μήνα, της ναυαρχίδας του στόλου της στη...

image descriptionΚόσμος

Ο ουκρανικός στρατός προεξοφλεί ότι επίκειται μεγάλη αποβατική επιχείρηση της Ρωσίας στις ουκρανικές ακτές στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στην Οδησσό, λιμάνι υψηλής στρατηγικής σημασίας....